OneCoin: mi nem is vagyunk piramisjáték

Az OneCoin kriptopénz befektetési projekt válaszolt azokra az állításokra, mely szerint Ponzi vagy piramisjátékot üzemeltetnének. Szerintük projektjük nem tartozik e két szűk kategóriába.

Egy május 14-én a Samoa Observer oldalon megjelent cikk szerint a Szamoa Központi Bank egy “hibrid ponzi-piramis sémaként” jellemezte a OneCoint, ami “pénz mosott tisztára Új-Zéland és Szamoa között” és a templomokon keresztül helyi lakosokat kívánt beszervezni.

Miután az Observer leközölte a jelentést, a OneCoin képviselői megkeresték az oldalt azt állítva, hogy projektjük se nem Ponzi, se nem piramis.

Ruja Ignatova, OneCoin alapító

Elsőként definiálták a Ponzi jelentését, miszerint egy Ponzi rendszerben “a régi befektetők bevétele az új befektetők pénzén keresztül generálódik.” Szintén fogást vélt találni az Observer piramisjáték kategorizálásában is, és szerintük “eredete és célja fogyasztóvédelem.”

OneCoin tehát kötelezi szerződésben ügynökeit, hogy más közvetítőket szervezzenek be ahhoz, hogy bónuszokban részesüljenek.

OneCoin állítja:

Az IMA-k [azaz, a közvetítők] sikere teljes mértékben a személyes elkötelezettségüktől, képességeiktől és erőfeszítéseiktől függ. Az IMA-k oktatási csomagot szerezhetnek, és kizárólag bónuszt kaphatnak a marketingtevékenységükért, vagyis nem kötelesek további költségeket felmutatni vagy új IMA-t [independent marketign associates – független marketing partnerek] toborozni.

Az ügynököket nem jutalmazzák az új tagok beszerzéséért, de az “értékesítésük értékét” kapják meg, áll a OneCoin közleményben.

A OneCoin továbbá úgy érvel, hogy a közvetítők belépéskor aláírnak egy szerződést, ami őket “egy független, egyéni vállalkozó üzlettulajdonosként” írja le, és nem lehet fogyasztókként meghatározni a fogyasztóvédelmi törvények értelmében.

A OneCoin közleménynek még nincs vége:

A felhasználók, akik tagjai a OneLife Networknek NEM fogyasztók. IMA-k, ami azt jelenti, hogy egyéni vállalkozó üzlettulajdonosok.

Voltaképp annyit csűri-csavarja a közleményét a OneCoin, hogy arra lyukad ki, hogy nem tekinthető piramisjátéknak, mivel az ügynökeit ért pénzügyi veszteséget nem lehet a piramisjátékok szótári meghatározása alapján klasszifikálni és egyben nem Ponzi se, mert ugyan komoly ösztönzőket biztosít, de a közvetítőinek nem kötelező új tagokat beszervezni.

Majd folytatva a közleményt, lévén “centralizált, zárt forrású kriptopénz szigorú pénzmosás elleni és ismerd ügyfeled szabályokkal, a OneCoin sokkal jobban megfelel a szabályoknak, mint a decentralizált kriptopénzek.”

Vádak, figyelmeztetések és letartóztatások

Az Egyesült Államokban március elején helyezték előzetesbe Ruja Ignatova alapító testvérét, Konstantin Ignatovot bankkártya csalás, értékpapír csalás és pénzmosás vádjával. A nővére, Ruja Ignatova továbbra is szökésben van.

A hűvösre tett Konstantin Ignatov

Akkor az ügyész úgy nyilatkozott, “a vádlottak több milliárd dolláros kriptopénz vállalatot hoztak létre, mely pusztán hazugságokon és megtévesztésen alapult.”

A séma több ország pénzfelügyeleti hatóságánál kicsapta a biztosítékot, köztük a Magyar Nemzeti Bank is adott ki rá figyelmeztetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük