Az Opera új szintre emeli böngészőjét a Google Gemini és Imagen 2 integrációjával

Az Opera böngésző új funkciókkal bővült, melyek lehetővé teszik a felhasználók számára a Google legújabb AI modelljeinek használatát képgeneráláshoz és szöveges válaszokhoz.

Új funkciók az Operában

Az Opera – az ötödik legnépszerűbb asztali böngésző fejlesztője – nagy bejelentetést tett. Hamarosan beépített AI asszisztensük – Aria – segítségével a felhasználók könnyen generálhatnak képeket. Ezt a Google legújabb képgeneráló modellje, az Imagen 2 teszi lehetővé. Az új funkció az Opera Developer változatában azonnal elérhetővé vált.

A Google Gemini integrációja

Az Opera megállapodást kötött a Google-lal, amelynek keretében az Aria szöveges chatbotját a Google Gemini modellje fogja működtetni. Per Wetterdal, az Opera partnerségi vezetője elmondta: „Izgatottan jelentjük be, hogy a generatív AI területén mélyítjük együttműködésünket, hogy tovább erősítsük böngészőnk AI szolgáltatásait.”

Az új frissítés lehetővé teszi az Opera AI asszisztensének, hogy beszéd alapú válaszokat adjon a Google szöveg-hang modellje révén. Bár az Aria régebbi verziója elérhető az Opera mobil böngészőjén, a Gemini által támogatott frissítés még nem érhető el az okostelefonokon.

Az Aria fejlődése

Az Aria – az Opera AI asszisztense – először 2023 májusában mutatkozott be, és kezdetben az OpenAI ChatGPT-jére támaszkodott. Később a Google PaLM 2 modelljének finomított verzióját integrálták, amelyet most a Google legújabb Gemini modellje váltott fel. Az Aria a felhasználói parancsokat dolgozza fel, és eldönti, melyik modellt használja az adott feladathoz, legyen az a Gemini vagy az Imagen 2.

A böngészők AI versenye

A mesterséges intelligencia integrációja jelentős hatással van a böngészőpiacra. Bár a Google Chrome továbbra is piacvezető,a beépített AI hiánya lehetőséget teremtett más böngészők számára az innovációra. A Microsoft például komoly fejlesztéseket hajtott végre az Edge böngésző AI képességein. Ennek eredményeként az Edge a második helyet szerezte meg a Statcounter adatai szerint.

A Google Cloud és az Opera együttműködése erős alternatívát kínál az AI-alapú böngészők piacán. Az Opera már több mint egy éve kihasználja a böngésző AI lehetőségeit, beleértve az Opera GX játékböngészőt is. Az Opera nemrégiben egy zöldenergia-alapú AI adatközpontot nyitott Izlandon, amely az NVIDIA DGX technológiájával működik, tovább erősítve a vállalat elkötelezettségét az innováció és fenntarthatóság iránt.

A bőség zavara

Az AI eszközök böngészőben való használata egyre népszerűbbé válik, és most három erős választási lehetőség áll rendelkezésre: az Opera Aria Google támogatásával, az Edge Copilot Microsoft támogatással és a Brave Leo, amelyet Mistral és Anthropic támogat.

A Brave böngésző privát szférára érzékeny felhasználóknak is vonzó lehet, hiszen saját AI asszisztense, Leo képes kérdésekre válaszolni, összefoglalókat nyújtani és új tartalmakat generálni. Leo ugyanakkor még nem képes képeket generálni.

Az Opera Aria és a Microsoft Copilot közötti választás során a Copilot erősebb lehet szöveges válaszok tekintetében, de a Google Imagen 2 képességei felülmúlják a Dall-E 3-at realizmus és koherencia terén.

Következtetés

Az Opera és a Google Cloud közötti együttműködés jelentős lépés az AI-alapú böngészők piacán. Az új funkciók és az Aria fejlődése erősítik az Opera pozícióját a globális piacon, miközben a felhasználók számára magasabb minőségű AI szolgáltatásokat biztosítanak.