Új AI-alapú funkciókkal állt elő az Opera

Az Opera webböngésző bejelentette az Opera One nevű alkalmazásának legújabb verzióját, amely számtalan új mesterséges intelligencián (AI) alapuló funkciót kínál a felhasználók számára.

Az Opera szerint a böngészőn belüli AI Prompt nevű mesterséges intelligenciát használó funkció révén a felhasználók számára új alkalmazási területek nyílnak meg a böngésző használata során.

Ezentúl az alkalmazásban a generatív AI révén olyan lehetőségek lesznek elérhetőek, mint a hosszú szövegek lerövidítése a könnyebb olvashatóság érdekében, az összetett gondolatok megmagyarázása, vagy különböző tartalmak készítése. A vállalat szerint az AI-funkciók automatikusan engedélyezve lesznek mindenki számára. Emellett a böngésző oldalsávjában gyors hozzáférést biztosítanak más AI-eszközökhöz is, mint például a ChatGPT-hez vagy a ChatSonic-hoz.

Jelenleg az Opera One mesterséges intelligenciával feljavított verziója még korai felhasználási fázisban van.

Az Opera One böngésző frissített verziója. Forrás: Opera.

Még decemberben az Opera új biztonsági eszközöket jelentett be, melyeknek célja a felhasználók védelme volt a rosszindulatú Web3 szereplőkkel szemben. A Web3 Guard néven ismert eszközök beépülnek az eredeti Opera böngészőbe, amely többek között segít a káros dAppok felismerésében és az adathalász támadások felderítésében.

Az Opera mellett számtalan más technológiai vállalat vezette már be, vagy még csak tervezi a mesterséges intelligenciát valamilyen módon. Az olyan internetes és technológiai óriások, mint a Google, a Microsoft, az Amazon már korábban lépéseket tettek az AI-integrációval kapcsolatban.

A Twitter vezérigazgatója, Elon Musk például nagy rajongója ennek az új technológiának. Egyes hírek szerint a milliárdos TruthGPT néven még egy új mesterséges intelligenciát használó platformot is szándékozik indítani a közeljövőben.