Sebezhetőségeket találtak az Optimism hálózatán

Az Optimism az egyik legnagyobb második rétegű skálázási megoldás az Ethereum számára. A másodpercenként 2000 tranzakcióra képes hálózat korábbi, minden rekordot elsöprő airdropjáról vált híressé, azóta viszont fundamentális teljesítményével is felhívta magára a figyelmet, mely az OP token iránti keresletnövekedésben is megfigyelhető volt.

Most azonban sebezhetőséget véltek felfedezni az Optimism hálózatán, mely ugyan az audit vizsgálat alapján nem hordoz magában különösebb veszélyt, érdemes minél gyorsabban orvosolni.

Sebezhetőséget fedeztek fel az Optimism teszthálózatán

A blokklánc technológiai megoldásokat fejlesztő Offchain Labs csapata két sebezhetőséget fedezett fel az Optimism teszthálózatán. A cég rendszermérnöke, Raul Jordan szerint az Optimism által használt rendszer számos kritikus támadási pontot tartalmaz, mely veszélyeztetheti a rendszer biztonságát és életképességét. Ezek a támadási pontok egy rosszindulatú behatoló számára megkönnyítik a behatolást a hálózatba, ezt követően pedig könnyedén lehet csalárd követelést felvinni a láncra, vagy legyőzni a becsületesen eljáró felet.

Jordan a legutóbbi X-bejegyzésében azt magyarázta, hogy az egyik támadási felület a vektorban található, mely során a támadó fél kivárhat az utolsó másodpercig, hogy lépését megtegye, ezzel pedig a rendszervitát a saját maga javára eldönthesse. A másik támadási felület a szakember szerint az erőforrások kimerültségéből fakad, ami nagyon megnehezíti a rendszert védő fél számára a sikeres védekezést. Jordan szerint ez az érzékeny pont egyébként már korábban is ismert volt.

Megoldások a sérülékenységre

Az Arbitrum mögött álló Offchain Labs csapatának blogbejegyzése kifejti, hogy a két súlyos támadási pontot megosztották az Optimism fejlesztőcsapatával, az OP Labs-zel, az információk nem kerülnek egyik fél részéről sem a nyilvánosság elé, amíg nem kerülnek megoldásra. Az Optimism csapata X-felületén úgy kommentálta az ügyet, hogy a Sherlock blokklánc-biztonsági céggel végeztetett audit során nem találtak olyan megoldást, mely képes lenne megkerülni a biztonsági mechanizmusokat.

Ed Felten, az Offchain Labs társalapítója szerint mindannyian az Ethereum csapatát képviselik, az összedolgozás és az erőforrások kölcsönös megosztása mindenki számára fontos és kölcsönösen előnyös, hiszen így tudják az Ethereum biztonságát a lehető legnagyobb szinten képviselni.

Az OP reakciója a sebezhetőségi hírekre

Az Optimism natív tokenje, az OP árfolyama a hír hatására pillanatok alatt közel 5%-ot esett. A jelenleg 2,25 – 2,30 dollár között kereskedett kriptovaluta nehéz hónapokon van túl, hiszen azok után, hogy decemberben szenzációs növekedést tudhatott maga mögött, január óta közel 40%-ot esett az árfolyama.

Az OP 2024-es grafikona, forrás: CoinMarketCap

A 2,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező projekt a DeFi Llama adatai alapján közel 900 millió dolláros zárólt értékkel (TVL) rendelkezik, mellyel a 12. legnagyobb hálózat, és már csak a negyedik legnagyobb Layer 2-es hálózat. A Coinbase kriptotőzsde Layer 2-es hálózata, a Base növekedése azonban nemcsak az Optimism-öt, hanem az Arbitrum-ot is felülmúlta.

Ennek ellenére az Optimism befektetőinek nincs okuk az aggodalomra. A hálózat nemrégiben 22 millió dollárral támogatta a Superchain erőfeszítéseit, korábban pedig 40 millió dollárral támogatta a művészeket és alkotókat. A decentralizáció elérése érdekében biztonsági tanácsot indító csapat hosszú távon így is megkérdőjelezhetetlenül az egyik legbiztosabb második rétegű skálázási megoldásnak bizonyulhat. Az OP árfolyama a Twitter-elemző CryptoBullet szerint az OP árfolyama 2025 végére könnyedén elérheti a 19,25 dollárt is.