Az Orbit Chain hacker 48 millió dollárt mozgatott a Tornado Cash-be

A tavaly év végi, 82 millió dolláros Orbit Chain hack elkövetője öt hónap csend után 47,7 millió dollárt utalt át a Tornado Cash kriptovaluta-adatvédelmi mixerbe.

Az Orbit Chain hack részletei

Az Orbit Chain cross-chain bridge-et 82 millió dollár értékben érte támadás Szilveszter éjszakáján. Azóta a lopott összegek tétlenül hevertek. Az Arkham Intelligence blokklánc-elemző cég szerint az elkövető június 8-án 12 932 ETH-t (47,7 millió dollár értékben) mozgatott hét tranzakció során egy új címre, amely továbbította az összeget a Tornado Cash-be.

A tranzakciók és az elkövető tevékenysége

Az Arkham Intelligence jelentése szerint a lopott összeg valójában közelebb áll a 100 millió dollárhoz, nem pedig az eredetileg jelentett 82 millió dollárhoz. „Öt hónapja loptak el több mint 100 millió dollárt ETH-ban és DAI-ban az Orbit Chain-től, és azóta csendben voltak” – írta az Arkham június 8-i X posztjában.

Az Etherscan adatai szerint a 47,7 millió dollár értékű ETH-t főként 100 ETH-s csomagokban küldték a Tornado Cash-be. Ezen kívül az elkövető nem mozgatta a cross-chain bridge-ből származó 20 millió dollár értékű Dai-t (DAI) vagy más kriptovalutákat.

A hack következményei

Az elkövető egyenlege jelenleg 71,2 millió dollárt tartalmaz, beleértve 51,1 millió dollár értékű ETH-t és kisebb mennyiségű wrapped-Bitcoin-t (wBTC), wrapped-Ether-t (wETH), Orbit Chain-t (ORC) és USD Coin-t (USDC).

Az Orbit Chain megerősítette a támadást január 1-jén, és közölte, hogy „aktívan együttműködik” a nemzetközi bűnüldöző szervekkel. Január 11-én az Orbit Chain X fiókja bejelentette: „Azok, akik döntő információval szolgálnak az elkövető azonosításához vagy az ellopott vagyon visszaszerzéséhez, jutalomban részesülnek.” Az ajánlott maximális jutalom 8 millió dollár.

A hack hatása és a DeFi piac

Az Orbit Chain az Inter-Blockchain Communication Protocol-t (IBC) alkalmazza az adatok és értékek átvitelére a Cosmos ökoszisztémában. Jelenleg közel 37 millió dollár összérték van zárolva a láncon. Ez több mint 75%-os csökkenés a hack előtti 149,25 millió dollárhoz képest. A protokoll értéke 2022 augusztusában érte el csúcspontját, 313 millió dollárral.

2024 első negyedévében a hackerek 542,7 millió dollár értékben loptak kriptovalutát, ami 42%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. Érdekes módon az okosszerződés hackek 2023-ban 92%-kal csökkentek, 179 millió dollárra a 2022-es 2,6 milliárd dollárról.