Óriásit esett a japán BMI

Kína könnyfakasztó GDP adatai és az Egyesült Államok rekord munkanélküliségi rátája után Japánból se számíthatnak sok jóra a befektetők. Az ország ipari és szolgáltató beszerzési menedzser indexe (BMI) rekord alacsony értékre zuhant.

Az április ipari BMI 43.7 pontra esett a márciusi 44.8 pontról, ilyen alacsony értéken 2009 áprilisa óta nem állt.

A szolgáltató szektor BMI mutatója pedig különösen rosszra sikerült, a márciusi 33.8 pontról 22.8 pontra zuhant, ami a legalacsonyabb érték a mérés indulása óta.

Az elkeserítő adatok eredményeképp a kompozit beszerzési menedzser index is rekord alacsony értékre süllyedt, a márciusi 36.2-ről 27.8-ra.

Joe Hayes, az IHS Markit közgazdásza kommentálva az adatokat:

“A japán BMI-adatok azt mutatják, hogy a globális koronavírus-járvány káros gazdasági hatása fokozódott áprilisban. Ezen felül az adatok rámutatnak Japán lezárásának kezdeti hatásaira. A felmérést április 7–21 között végezték. Abe miniszterelnök 7-én hirdette ki a vészhelyzetet Japán egyes részein, majd 16-án bővítették ki a vészhelyzeti állapotokat, amikor is a korlátozásokat az egész országra kiterjesztették. “

“A feldolgozóipar és a szolgáltatások együttes kibocsátásának csökkenése volt a legerősebb, amelyet a felmérés valaha rögzített a közel 13 éves adatgyűjtés időtartama során, még a globális pénzügyi válság és a 2011. évi szökőár utáni visszaeséseket is meghaladja.”

Az éves GDP-adatok is katasztrofálisra sikerülhetnek Japánban, ahol már most legalább 10%-os visszaeséssel számolnak a második negyedévre.

És ezzel még nincs vége:

“A jelenlegi vészhelyzet május 6-ig a helyén marad, habár Japánnak a világ többi részéhez képest lassú reakciója miatt ezt várhatóan meghosszabbítják, ami azt jelenti, hogy a súlyos gazdasági hatások valószínűleg elhúzódnak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük