Őrizetbe vették Julian Assange-t, megindultak a bitcoin adományok a WikiLeaks felé

A kriptoközösség tagjai is kiálltak Julian Assange mellett miután április 11-én a londoni rendőrség őrizetbe vette a WikiLeaks adatszivárogtató oldal alapítóját. A kriptósokat a WikiLeaks támogatására buzdítják bitcoinban és zcashben.

Ecuador elnöke: Assange megszegte a szabályokat

Assange 7 éven keresztül volt a londoni ecuadori nagykövetség vendége miután a nyugati országok elfogatóparancsot adtak ki ellene, köztük az Egyesült Államok is, amiért az iraki és afgán háborúk során feltárt amerikai visszaélések bizonyítékait publikálta a WikiLeaks oldalán. Az ecuadori elnök Lenin Moreno szerint Assange megszegte a házszabályokat és ezért ‘meghívta’ a londoni rendőrséget a nagykövetségre akik Assange-t azon nyomban őrizetbe is vették.

“Egy független döntés értelmében Ecuador visszavonta Julian Assange menekültstátuszát miután visszatérően megszegte a nemzetközi egyezményeket és a mindennapi házszabályokat,” írta az elnök a Twitterén.

Hogy az Egyesült Királyság pontosan mire készül Assange-al az még kérdéses, de erős a gyanú, hogy kiadja az Egyesült Államoknak vagy Svédországnak. A menekültstátusz visszavonásával Assange-ra az Egyesült Államokban akár halálbüntetés is várhat.

Ideje részben exitelni! Ne válj a bankok martalékává!

Elkezdtek gyűlni a bitcoin adományok a WikiLeaks oldalán

Assange nyilvánvalóan egy megosztó személyiség, de a magas szintű szervezetek koszos titkainak, visszaéléseinek és korrupciója ellen tett nagyszabású adatszivárogtató akcióival elnyerte többek között a kriptoközösség tagjainak szimpátiáját is.

A WikiLeaks adománygyűjtő oldalán, ahol többek között bitcoinban és zcashban is lehet adományozni, elkezdtek felpörögni a bitcoin adományok.

A publikációkor már a WikiLeaks hivatalos tárcáján 3.24 BTC (4.6 M Ft) gyűlt össze több mint 30 tranzakciót számolva Assange órákkal ezelőtti őrizetbe vétele óta.

“Elmondani a világnak az IGAZSÁGOT a háborús bűnökről, emberi jogok megsértéséről, korrupcióról, szavazási csalásokról és hatalommal való visszaélésről NEM BŰN,” tweetelte Kim Dotcom, internet vállalkozó.

Ecuador korábban már nemhivatalos keretek között megemlítette Assange kiadatását anélkül, hogy pontos dátumot közölt volna.

Az Egyesült Nemzetek is kiáll Assange mellett

Assange sokáig befolyásos világszervezetek kiállását is maga mögött tudta, utoljára decemberben az ENSZ adott ki egy nyilatkozatot szabadon bocsátását forszírozva.

“Azok az államok, melyek a jogon alapulnak és azt hirdetik, nem szeretik, ha a saját szabálytalanságaikkal szembesítik őket, ami érthető,” írta az ENSZ önkényes fogvatartást vizsgáló munkacsoportja (WGAD) az Egyesült Királyságot áttételesen kritizálva.

De amikor őszintén elismerik ezeket a szabálytalanságokat, akkor tiszteletben tartják a jogállamiság szellemét, fokozott tiszteletben részesülnek és egy világszerte követendő példát mutatnak.

Assange korábban többször is kiállt a Bitcoin mellett még annak ellenére is, hogy egyes piaci szereplők felfüggesztették a WikiLeaks számláit vagy egyenesen kritizálták módszereit. Így tett a Coinbase is még 2018-ban, ami nem is túl meglepő, figyelembe véve, hogy a Coinbase előszeretettel alkalmaz emberi jogokat semmibe vevő országok által alkalmazott bérhackereket.

A WikiLeaks sem híres arról, hogy hagyná magát. Februárban például álszatosi Craig Wright vezető tudósát osztotta ki a Twitteren:

“Craig S. Wright bizonyított dokumentumhamisító azt állítva magáról, hogy ő a Bitcoin feltalálója,” írták még ki egy bejegyzésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük