Utcára dobta a Coinbase a volt Hacking Team alkalmazottakat, újabb botrány a láthatáron

Továbbra is trendi a Coinbase a Twitteren. A #DeleteCoinbase hashtag a múlt hét felkapott csatakiáltásává vált a kriptós hadiárkokban miután kiderült, a frissen felvásárolt Neutrino blockchain megfigyelő és elemzőcég alapítói korábban kormányoknak árultak spyware technológiát. A felháborodás hatására a kaliforniai tőzsde tegnap utcára dobta a Neutrino csapat egyes tagjait. Eközben újabb viharfelhők gyülekeznek a Coinbase körül. 

A Coinbase meghajolt a közösség akarata előtt

Egy friss Brian Armstrong CEO által írt bejegyzésben a tőzsde végre igyekszik útját állni az eszkalálódó reputációs krízisnek. Az “Értékeink fenntartása és a Neutrino felvásárlás” című posztban Armstrong az átvilágítási eljárás hiányosságaival magyarázza a Neutrino felvásárlás körül kialakult zűrzavart.

Míg komolyan vizsgáltuk a Neutrino termék technológiáját és biztonságát, addig mint kriptós cég nem értékeltük ki megfelelően a küldetésünk és értékeink szempontjából. Az elmúlt hét során tovább ástunk a témában és a Neutrino csapattal együtt közös megállapodásra jutottunk: azok, akik korábban a Hacking Team-nél dolgoztak (annak ellenére, hogy nem állnak jelenleg kapcsolatban a Hacking Team-mel), kilépnek a Coinbase-ből.

Mialatt Armstrong bejegyzése alacsonyabb szintre emelte a twitteres felhördülés volumenét, a blogbejegyzés egy nagyon fontos részt elfelejt megemlíteni. Ez pedig a Neutrino előtti adatmegosztási politikája. A jelentések szerint ugyanis a megfelelési adatszolgáltató elődcég ügyféladatokat osztott meg harmadik felekkel és ezt a kriptoközösség jelentős része kripto-agenda ellenesnek véli, de véleményünk szerint a GDPR-tudatos ügyvédeknek is lenne hozzászólni valójuk. Véleményvezérek, fejlesztők és kommentálók egységesen keltek ki a Coinbase ellen, amiért ilyen cégre bízta az ügyféladataik kezelését.

A Neutrino felvásárlás szükségességét bizonygatva a Coinbase vezető Christine Sandler a múlt héten öntötte az extra kerozint a tűzre, mikor azt nyilatkozva bevallva: “Fontos volt számunkra, hogy eltávolodjunk a jelenlegi [megfelelőségi] szolgáltatóinktól. Külsős feleknek értékesítettek ügyféladatokat és kényszerítő volt számunkra, hogy kezükbe kerüljön az irányítás és rendelkezzünk egy szabadalmaztatott technológiával, amellyel az adatok biztonságát és ügyfeleink védelmét biztosíthatjuk.”

A vallomás újabb hullámot indított el a Twitteren, Jill Carlson pedig felkérte a Coinbase vezérigazgatóját, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba. “Egyetértek azzal, hogy Coinbase adatokat gyűjtsön KYC/AML célokra” – írta. “Nem egyeztem bele, hogy a Coinbase a tudomásom nélkül összegyűjtse az adataimat, és azt harmadik feleknek eladja.” A témában Nick Szabo is felszólalt, aki a gyakorlat mibenlétére mutatott rá: “miután [Coinbase] összegyűjtötte a jogilag kötelezően előírt információkat, nagyon hasznos, és rendkívül könnyű (és valóban nehezen elkerülhető) volt számukra, hogy megosszák azt az alvállalkozóikkal, akik szintén megosztják egymással, stb., és már irányíthatatlanná is vált attól függetlenül, hogy mennyi pénz cserélt gazdát.”

Amíg a Coinbase nem reagál a kérdésekre, addig lehetetlen felmérni milyen privát adatokat értékesített a korábbi AML/KYC megfelelési szolgáltatója. Egy fundamentális tanulsága a sztorinak, és hogy ilyen mértékű rezonanciára talált a kriptós berkekben, az a kriptósok körében megvetett KYC és adatgyűjtési praktikák. Az ügyfelek, ha egy centralizált tőzsdén szeretnének kereskedni, kötelesek megadni személyes adataikat, bankkártya információikat, személyazonosító, születési és lakhely adataikat. Viszont köztudott, hogy sok ilyen adat végül a darknet bugyraiban köt ki mint jó pénzért értékesíthető adatcsomag. A Facebook Cambridge Analytica által kirobbant adatszivárgás óta pedig a közvélemény fokozottan érzékeny az ilyen szivárgásokra.

“A sztori itt nem az, hogy egy bizonyos tőzsde továbbra is olyan emberekkel üzletel, akiknek nincs etikájuk az engedély nélküli értéktranszfer terén,” tweetelte a Ciphrex CEO Eric Lombrozo, “hanem az, hogy sokan azt hiszik ez normális és szerintük “ilyen az üzlet.””

“Engedélyt kell kérnünk hogy a saját pénzünket mozgassuk (azzal hogy személyes érzékeny adatokat osztunk meg). És mégis, azok az emberek akiknek átadjuk az információt, szemrebbenés nélkül az engedélyünk nélkül továbbadják a személyes adatainkat.” – foglalta össze Lombrozo az ügyet.

(Borítókép forrása: https://beincrypto.com)

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!