Oroszország betiltaná a YouTube-ot, a Facebookot és a Twittert

Oroszország azzal fenyegette meg a nagy technológiai vállalatokat, hogy blokkolja a platformjaikat, egészen pontosan a YouTube-ot, a Facebookot és a Twittert. Az orosz államvezetés azután vette fontolóra a big tech oldalak betiltását, hogy a felületek elkezdték blokkolni az orosz médiumok fiókjait. Az egyik orosz cenzúrát támogató szervezet szerint, ha az amerikai vállalatok cenzúrázzák az orosz sajtóorgánumok tartalmait, betiltják az oldalaikat az országban.

Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy betiltja a YouTube-ot, a Facebookot és a Twitteret, mert azok cenzúrázzák az orosz portálokat. Az orosz állam által támogatott médiumok már hónapok óta arra panaszkodnak, hogy a három közösségi média cenzúrázza az általuk közzétett tartalmakat, illetve teljesen blokkolják a fiókjaikat. Az RT orosz kormány propagandáról híres híroldalt például azért cenzúrázták a big tech platformok, mert szerintük félretájékoztatták az olvasókat, valótlan információkat osztottak meg, mellyel megsértették a platformok felhasználói szabályzatát.

Bírság vagy letiltás

November 19-én az orosz kormánypárt vezető törvényhozói törvénytervezetet nyújtottak be, amelyben azt írták, hogy ezek a külföldi platformok (Twitter, Facebook és YouTube) a tartalmak cenzúráján keresztül megsértik az oroszok szólásszabadsághoz való jogát. A törvényjavaslatban többek között azt javasolták, hogy ezen oldalakra bírságot lehessen kiszabni, de ideiglenes vagy akár állandó jelleggel korlátozhassák a platformokhoz való hozzáférést Oroszországban.

Dmitrij Peszkov kormányszóvívő azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy a közösségi média platformok diszkriminálták az orosz felhasználókat azzal, hogy blokkolták az orosz médiumokat. Szerinte ennek véget kell vetni. Habár Peszkov-nak arra nem volt bátorsága, hogy kerek perec kijelentse betiltják az amerikai cégek felületeit, a lényeg mégiscsak ez. Ha a törvénytervezetet elfogadják, azzal csak azt érik el, hogy a lakosság a VPN szolgáltatások felé fog fordulni, amit egyébként egyre többen vesznek igénybe Oroszországban. Mivel a kriptovaluta hírportálok és kriptotőzsdék többsége is az orosz távközlési szabályozó feketelistájára került, az állampolgárok kénytelenek alternatív megoldásokhoz fordulni.

Alexey Navalny ellenzéki vezető a Twitteren azt írta a törvényjavaslattal kapcsolatban: “Kiváló. Hagyjuk, hogy a leghamarabb elfogadják ezt, így az egész ország végre VPN-t kezd el használni.”

A közösségi média platformok végülis csak pontosan azt csinálják, amit az orosz kormány. Oldalakat, fiókokat, tartalmakat blokkolnak éjjel-nappal. Oroszország már több ezer weboldalt tiltott be az utóbbi időben, így neki kellene a legjobban tudnia, mit is jelent a cenzúra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük