Oroszországban megjelentek az utcai kriptováltók

Az oroszok már az utcán cserélik a kriptovalutáikat fiat pénzre, még akkor is, ha ez rendkívül kockázatos.

Oroszországban március 9 óta korlátozások vannak érvényben a készpénzfelvételre vonatkozóan. A központi bank megakadályozta, hogy az oroszok több mint 10 000 dollárt vagy ennek megfelelő összeget vegyenek fel euróban. A korlátozás egészen 2023. március 9-ig lesz érvényben. Az orosz állampolgároknak azonban nincs garancia arra, hogy a jegybank ezt követően eltörli a szigorítást. A korábbi határidőt 2022. szeptember 9-re tűzték ki, augusztusban azonban az orosz hatóságok további hat hónappal meghosszabbították azt.

Sok orosznak van “befagyasztott” pénze a bankszámláján, emellett a helyzetet súlyosbítja az is, hogy a készpénz dollárban és euróban történő behozatala Oroszországba tilos. Sok orosz bankot lekapcsoltak a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszerről. Az ilyen intézmények ügyfelei nem tudják külföldre utalni valutájukat. “Alternatívaként” a bankok ugyan felajánlják felhasználóiknak a dollár és euró rubelre történő átváltását, de az árfolyam hagy némi kivetnivalót maga után.

Stabilcoinok jelenthetik a kiutat?

Sokak számára a kiutat ebből a helyzetből a stabilcoinok jelentik, többek között az Oroszországban igen népszerű tether (USDT). A tether 1:1 arányban van az amerikai dollárhoz kötve. Anonim módon vásárolható, korlátozások nélkül mozgatható külföldön, és fiat pénzre cserélhető.

A kriptovaluták iránti növekvő érdeklődés miatt 2022 október elején az EU betiltotta az orosz kriptovaluta tárcákkal folytatott interakciókat. Kevés kereskedési platform és kriptoszolgáltatás hajlandó azonban korlátozásokat bevezetni.

Hiába az EU újabb szankciója, az oroszok körében továbbra is rendkívül népszerűek a kriptopénzek. Több orosz város utcáin nemrég megjelentek olyan “pénzváltó irodák”, ahol a digitális eszközökkel lehet tranzakciókat lebonyolítani.

Az oroszok és az utcai kriptotőzsdék érdekes kapcsolata

A BeInCrypto egy Szocsiban található utcai váltóiroda képviselőjével beszélt. Az értékesítési pont a városi piac közelében, egy forgalmas utcán jött létre. Elmondása szerint az utcai kereskedők hajlandóak USDT-t vásárolni dollárért cserébe készpénzben, annak ellenére, hogy az utóbbiakból nyilvánvalóan hiány van az országban. A tranzakció úgy zajlik, hogy az USDT tulajdonosa elküldi a stabilcoint a vevő által megadott címre. A vevő készpénzben dollárt ad a kriptopénz tulajdonosának. A pénzváltó képviselői a Binance P2P alapján kiszámítják az árfolyamot, viszont a tranzakciót nem a platformon hajtják végre.

Értelemszerűen a biztonság kétséges. Nincs garancia arra, hogy a pénzváltó valóban átadja a dollárt, amikor a tether megérkezik a címére. Ha valaki pórul jár, sehova se tud fordulni. A csaló egyszerűen eltűnik a stabilcoinnal.

A P2P platformokon történő kriptopénz-készpénzcsere biztonságosabb, mint az utcai váltóhelyeken történő tranzakciók, hiszen ezek a felületek blokkolják az eladó kriptopénzét, és addig nem utalják át a vevő számlájára, amíg az előbbi nem igazolja a készpénz átvételét. Vita esetén a P2P platform képviselői segíthetnek megoldást találni. Viszont a gond az, hogy sok ilyen felület csak nagyobb összegek cseréjét teszi lehetővé.

Akik kisebb összeget szeretnének átváltani, azok az utcai “váltókhoz” fordulnak, még akkor is, ha sokat kockáztatnak.