Összes pénzük elvesztésével ijesztgeti a bitcoin befektetőket az ír jegybank elnöke

FUD-percek: A bitcoin befektetők készüljenek fel rá, hogy az “összes pénzüket elvesztik”, nyilatkozta Gabriel Makhlouf, az ír jegybank elnöke a digitális eszközről.

“…ha emberek Bitcoinba akarnak invesztálni, készüljenek fel rá, hogy az összes pénzüket elvesztik. Ez egyértelműen a meggyőződésem.” – nyilatkozta a Bloomberg TV-nek pénteken.

“Személy szerint nem vagyok biztos miért invesztálnak ezekbe az eszközökbe, de egyértelműen pénzügyi eszközként tekintenek rájuk,” folytatja Makhlouf. “Feladatunk, hogy meggyőződjünk róla, hogy a fogyasztók védve vannak.”

Az ír jegybank vezér nyilatkozata összecseng az Európai Központi Bank Christine Lagarde nyilatkozatával, aki a hónapban a kriptovalutát “erősen spekulatív eszközként” jellemezte reflektálva a bitcoin árfolyam ralijára 40,000 dollárig emelve az értékét. A január 8-i 40,000 dolláros csúcs óta ugyan korrigált az árfolyam – jelenleg 34,000 dollárt meghaladva kereskedik a Coinbase tőzsdén – de figyelembe véve például a tegnapi raliját, mikor órák leforgása alatt 37,000 dollárig ugrott, az eszköz bármikor képes egy 5 százalékos emelkedésre (és esésre). A tegnapi rali konkrétan Elon Musk számlájára írható, aki #Bitcoin hashtaget rakott ki a 44 millió követős Twitter profiljára, kisebb felvásárlási hullámot indítva meg.

Musk nem magyarázta túl döntését, pár perccel a bio váltás után annyit írt ki, hogy “visszatekintve, elkerülhetetlen volt.” Elképzelhető, hogy Musk így kívánt borsot törni a CME és más tőzsdeplatformok bitcoin shortolóinak orra alá, ugyanis 29-e volt több kereskedési platformon is a hó végi határidős/opciós megbízások lejáratának dátuma. Egyben inspirálhatta a pár napja kipattant reddites /wallstreetbets ügy, ami egy kifejezetten a Wall Street nagykutyáinak megkopasztására létrejött 4.4 milliós követőbázisú befektetői csoport.

Makhlouf-ra visszatérve, aki egyébként tagja az EKB elnöki tanácsának is a Bitcoin kapcsán még kijelenti, a “jelenlegi pénzügyi stabilitási gondok a Bitcoinra vezethetőek vissza” és “aggódik a fogyasztói iránt, hogy helyes megoldásokat hozzák meg”.

Hogy miért gondolja Makhlouf, hogy a Bitcoin befektetők az összes pénzüket elveszthetik, az egy hatalmas rejtély. Amennyiben a tőkeáttételes eszközökkel kereskedő szereplőkre gondolt elsősorban a Bitcoin piacokon, akkor természetesen fennáll a veszély a magas volatilitás miatt. De ha arra, hogy konkrétan azok vesztik el az összes pénzüket, akik bitcoint vásárolnak az azonnali piacokon, azt így 12 év után nyugodtan titulálhatjuk nonszensznek és jegybanki félelemkeltésnek (FUD).

BTCUSD árfolyam alakulása 2012 óta a Bitstampon | TradingView

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük