Öt ország, amelyek igazi digitális nomád paradicsomok

Öt ország, melyek boldogan adnak digitális nomád vízumot azoknak, akik szívesen dolgoznának szabadúszóként.

A Világbank adatai szerint ma már 1,5 milliárd ember szabadúszó. Nekik lehetőségük van új helyeket felfedezni, és oda vihetik a munkát ahová csak akarják, miközben különböző országokat és kultúrákat ismernek meg.

A digitális nomádok olyan emberek, akik távolról dolgozhatnak és utazhatnak egyszerre. A kifejezést Tsugio Makimoto 1997-ben írt The Digital Nomad című könyvében említette meg először.

Mi az a digitális nomád vízum?

A digitális nomád vízum egy speciális tartózkodási engedély, amely lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig távolról dolgozzon valaki egy adott országban. A legjobb benne, hogy nem szükséges, hogy egy munkáltató vagy egy vállalat segítsen vízumot szerezned. A digitális nomád vízum lehetővé teszi, hogy egy külföldi országban élj anélkül, hogy bármilyen kötődésed lenne az adott országhoz, azon felül, hogy legálisan tartózkodsz ott.

A digitális nomád vízum nagyszerű lehetőség a modern kor utazói számára, akik utazás közben szeretnék elérni az anyagi szabadságot és biztonságot. Általában legfeljebb egy évig érvényes, és lehetővé teszi, hogy távolról dolgozz, miközben egy másik országban élsz. A legjobb az egészben, hogy nincsenek korlátozások arra vonatkozóan, hogy milyen típusú munkát végezhetsz.

A digitális nomád vízum előnyei

A digitális nomád vízum lehetővé teszi, hogy máshol dolgozz, mint ahol élsz. Ez nagyszerű azoknak, akik állandóan költöznek, és nem tudnak egyetlen helyen letelepedni. Úgy utazhatsz, hogy közben még pénzt is tudsz keresni. Nagyobb szabadságod lesz az életben, hiszen semmire sincs igazából szükséged, csak internethozzáférésre és egy laptopra.

Van olyan lehetőség is, amely lehetővé teszi az ilyen vízummal (vagy munkavállalási engedéllyel) rendelkezők számára, hogy napi/heti/havi teljes munkaidő helyett részmunkaidőben dolgozzanak. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül van meghatározott időbeosztásuk, amelyet be kell tartaniuk, miközben fenntartják külföldi üzleti vállalkozásukat.

A digitális nomád vízum hátrányai

A digitális nomád vízum azonban nem mentes a hátrányoktól sem. Ha olyan valaki vagy, akinek valamilyen oknál fogva szüksége van arra, hogy közel legyen a családjához vagy a barátaihoz, akkor lehet, hogy ez nem a legjobb megoldás számodra. Emellett olyan munkát igényel, amely lehetővé teszi az otthoni munkavégzést és rugalmas időbeosztást, amit nem minden cég tud felajánlani. Sajnos nem minden ország engedi be az országába digitális nomád vízummal a gyermekes családokat (vagy háziállatokat).

Egyes országokban az időjárás is kiszámíthatatlan, ami megnehezítheti a távmunkát. Mások rendkívül drágák. Megint másokban nincs megbízható internetkapcsolat vagy infrastruktúra például a videohívások lebonyolításához.

Na, de mely országok várják szívesen a digitális nomádokat és kínálnak megfelelő internetet?

1. Barbados

Ha digitális nomád vagy, és olyan helyet keresel, amelyet otthonodnak nevezhetsz, Barbados lehet a tökéletes hely. A Karib-tengeren található kis szigetország, Barbados remek hely a távoli élethez és távmunkához. Az alacsony megélhetési költség és a kiváló internetkapcsolat miatt igen népszerű ország a digitális nomádok körében.

Nem csak ez szól mellette. Olyan országok vannak a szomszédságában, mint Kuba vagy Jamaica, ahová villámgyorsan át lehet ruccanni repülővel.

A sziget vízumlehetőséget is biztosít a digitális nomádok számára, akik 90 napnál hosszabb ideig szeretnének maradni. A Barbados Welcome Stamp létrehozott egy vízumprogramot, amely legfeljebb egy évig érvényes, és 2000 dollárba kerül fejenként vagy 3000 dollárba páronként/családonként, amelyet az évi 50 000 dolláros jövedelmi követelmények alapján fognak jóváhagyni.

2. Costa Rica

Costa Rica Közép-Amerika egyik leghíresebb turisztikai célpontja. A Costa Ricába költözni kívánó digitális nomádok számára az ország ideiglenes tartózkodási vízum lehetőséget biztosít arra, hogy távmunka mellett ott éljenek – évi mindössze 250 dollárért.

Ahhoz, hogy jogosultak legyünk erre a távmunkavízum-programra (Rentista a neve), az elmúlt két évben havi 2500 dollár körüli jövedelmet vagy 60 000 dolláros Costa Rica-i bankbetétet kell felmutatnunk. Ez az összeg nőhet, ha több eltartott van a háztartásában. A vízum vállalkozóknak és szabadúszóknak szól; nem dolgozhatsz be ottani cégnek.

A digitális nomád vízumprogram lehetővé teszi, hogy egy évig maradj Costa Ricában, és lehetőséged van további egy évvel meghosszabbítani, havi 3000 dollár körüli jövedelemmel, illetve 5000 dollár körüli jövedelemmel a házastársak vagy családtagok esetében (életkoruktól függően).

Costa Rica megélhetési költségei nem magasak, a vezetékes internetsebessége 60,70 Mbps.

3. Grúzia

Annak ellenére, hogy Grúzia nem rendelkezik kimondottan digitális nomád vízummal, nagyszerű digitális nomád úti cél. Az országban 95 országnak nincs vízumkötelezettsége, és akár 365 napig is tartózkodhatsz ott vízum nélkül.

Az országba való belépés előtt igazolnod kell a havi 2000 dolláros jövedelmet, vagy 24 000 dolláros bankszámlakivonatot kell felmutatni. Ha 183 napot vagy annál többet dolgozol Grúziában, akkor adót kell fizetned a keresett jövedelmed után. Grúzia megélhetési költségei a világ 138 városából a 132. helyen állnak. Érdemes megemlíteni azt is, hogy Grúzia fővárosa, Tbiliszi történelmével és kultúrájával vonzó város a látogatók számára.

4. Kajmán-szigetek

A Kajmán-szigeteki Global Citizen Concierge Programja olyan digitális nomádoknak szól, akik akár két évet is távolról szeretnének dolgozni a Karib-térségben.

A program 1469 dollárba kerül, és banki referenciát, érvényes útlevelet, illetve egészségbiztosítási igazolást kell hozzá felmutatni. Ezen két év alatt annyiszor léphetsz ki-be az országba, amennyiszer csak akarsz. Egyedülállóknak évi 100 000 dollárt, pároknak évi 150 000 dollárt, családoknak pedig évi 180 000 dollárt kell igazolniuk.

A Kajmán-szigeteken a leggyorsabb az internet sebessége a Karib-térségben.

5. A Bahamák

A Bahamák egy gyönyörű ország, ahol a megélhetési költség igen alacsony. Ez azt jelenti, hogy a Bahamákon a világ legtöbb más részén a megélhetési költségek kevesebb mint feléért lehet élni. A 16 sziget bármelyikén élhetsz és dolgozhatsz, és magas életminőséget élvezhetsz.

Azok a digitális nomádok, akik egy évig szeretnének távolról dolgozni, jelentkezhetnek a Travel Stay-hez. Ez a vízum lehetővé teszi számukra, hogy bármelyik általuk választott szigeten tartózkodjanak. A cég mindössze 25 dolláros díjat kér, majd öt napon belül feldolgozza a kérelmet. Érvényes útlevelet, egészségbiztosítási kártyát, munkaviszony igazolást és jövedelmet igazoló dokumentumot kér hozzá.

Minden kérelmezőnek 1000 dollárt kell fizetnie (plusz 500 dollárt minden eltartott után) a szükséges engedélyért. A tartózkodás 12 hónapig tarthat, de ez 3 évre meghosszabbítható.

A digitális nomád életmódról ITT írtunk bővebben, podcast adásunkat pedig ITT hallgathatod meg!