Nyitott a nukleáris fegyverekre a NATO legújabb tagja is

A svéd miniszterelnök kijelentette, hogy országa hajlandó lenne atomfegyvereket bevetni egy háború idején. Az Észak-atlanti Szövetségnek van egy nukleáris megosztási programja, amelynek keretében öt országban telepítettek amerikai atomfegyvereket. A lengyel államfő nemrég azt mondta, reméli, hogy Varsó egy nap csatlakozhat a programhoz.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a svéd közszolgálati rádióban azt mondta, hogy Stockholm erre csak háborús időkben lenne hajlandó. „Háborús helyzetben ez teljesen más kérdés. Teljes mértékben attól függne, hogy mi történik” – magyarázta.

Az abszolút legrosszabb forgatókönyv szerint a világ e részének demokratikus országai végső soron képesek kell, hogy legyenek arra, hogy megvédjék magukat azokkal az országokkal szemben, amelyek atomfegyverrel fenyegethetik őket.

Kristersson egy esemény alkalmával mondta el mindezt, amikor Svédország vendégül látta Németország, Dánia, Finnország, Norvégia és Izland vezetőit, hogy megvitassák a katonai kapcsolatok elmélyítését.

„Évtizedeken át békésen és nagyobb fenyegetések nélkül éltünk Európában. Személy szerint úgy gondolom, hogy ezek az idők lejártak” – mondta Mette Frederiksen, dán miniszterelnök a csúcstalálkozón. „Mindazzal, amit orosz részről látunk, egy új korszak kezdetén állunk. Hiba lenne, ha a kormány azt mondaná, hogy a mindennapokban nem kell ezzel foglalkozni”.

Egyre több a nukleáris fegyver Európában

Svédország a NATO legújabb tagja. Amikor Stockholm először kérte a NATO-tagságot, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország nem ellenzi a lépést, amennyiben nem telepítenek több fegyvert svéd területre.

„Svédországgal és Finnországgal nincsenek olyan problémáink, mint sajnos Ukrajnával. Nincsenek területi kérdéseink… nincsenek vitáink… nincs semmi olyan, ami zavarna minket Finnország vagy Svédország NATO-tagsága szempontjából”. Putyin így folytatta: „Csakhogy nekik világosan fel kellene ismerniük, hogy korábban nem voltak fenyegetések, most pedig, ha katonai kontingenseket és infrastruktúrát telepítenek oda, akkor nekünk ugyanúgy kell válaszolnunk, mint amivel fenyegetnek”.

A szövetségnek három atomfegyverrel rendelkező állama van, és az USA további öt országban tárol fegyvereket. Köztük Olaszországban, Törökországban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában. Andrzej Duda elnök kifejezte hajlandóságát arra, hogy Lengyelország legyen a hatodik ország, amely atomfegyvereket tárol.

„Amikor a [nukleáris fegyverek elhelyezéséről] kérdeztek, kijelentettem, hogy készen állunk. Az utóbbi időben [Oroszország] áthelyezte nukleáris fegyvereit Fehéroroszországba” – mondta. „Ha szövetségeseink úgy döntenek, hogy nukleáris fegyvereket telepítenek a nukleáris megosztás részeként a mi területünkön is, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyának biztonságát, készen állunk rá”.

Az orosz kormány szóvivője akkor azt mondta, hogy a Kreml reagálni fog, ha a NATO tovább lép Duda javaslatával. „A hadsereg természetesen elemezni fogja a helyzetet, ha ilyen tervek megvalósulnak, és megtesz minden szükséges megtorló lépést, hogy garantálja a biztonságunkat” – magyarázta Dmitrij Peszkov.