OTC kereskedés: P2P a bitcoin világban

Az elmúlt hónapokban egyre többen szeretnék elkezdeni a bitcoinnal való kereskedést, válaszul pedig egyre több vállalkozás kínálja az OTC kereskedés (over-the-counter, másodlagos vagy tőzsdén kívüli kereskedés) lehetőségét.

OTC kereskedés

A növekvő szabályozás és hivatalos folyamatok bonyolultsága miatt egyre több magánszemély és nagybefektető teszi le a voksát az OTC kereskedés mellett. Az elmúlt években a LocalBitcoins és a Mycelium szolgáltatásai komoly népszerűségnek örvendtek, de azóta több versenytárs is csatlakozott.

OTC kereskedés Kínában

A Kínához hasonló országokban, ahol a külföldi átutalások és a devizakereskedés szigorúan szabályozott, hasonló szolgáltatások nagy segítséget nyújtanak a kereskedőknek.

BitKanAz egyik ilyen szolgáltatás a kínai BitKan, ami idén májusban bővítette az applikációját az OTC kereskedés lehetőségével. Egy hónap alatt több mint 1000 bitcoin értékű kereskedést folytattak le, ami habár kevésnek tűnik a befektetői szintű OTC piachoz képest, azonban jól mutatja az „utcai kereskedelem” elterjedését a piacon.

A 3 bitcoinnál kisebb értékű tranzakciók bárki által szabadon végrehajthatók, és éppen ez vezethet a bitcoin széleskörű elfogadásához hosszabb távon.

Bitcoin és a P2P kereskedés

A BitKan a kínai Uberhez (DIDI) hasonlítja applikációját, mivel mindkettő a P2P („peer-to-peer”, személyek közötti) kereskedelem széles körű használatát szorgalmazza.

Más applikációkkal hasonlóan a BitKan számára is kiemelten fontos a felhasználói bázis növelése annak érdekében, hogy a hálózati hatás érvényesüljön. A címtáruk jelenleg csak néhány kereskedőt tartalmaz, azonban az OTC kereskedés szolgáltatásának elterjedésével ez is hamarosan változni fog.

Az online fizetés elnyomása is a bitcoinnak kedvez

Egyre erősödik a félelem, miszerint a kínai felhasználók egyszerű online fizetési módokhoz való hozzáférése korántsem biztosított az új szabályozásoknak köszönhetően.Kína bitcoin szabályozás

Ezek alapján a nagyobb összegű (kb. $750 feletti) tranzakciókat kizárólag bankszámlákon keresztül lehet lebonyolítani. Egyedül a kisebb összegű (kb. $150) átutalások lehetségesek nem regisztrált felhasználók számára.

Mindazonáltal ezek a szabályozások kétségkívül az OTC kereskedés malmára hajtják a vizet, és sokak számára a bitcoin marad az egyetlen ígéretes választás a kisebb összegű tranzakciók esetén is.

És ha a felhasználók egyszer a váltás mellett döntenek, hamar megszokják az egyszerűséget és a kényelmet.