Pakisztán legnagyobb áramellátóját hackertámadás sújtotta, 7,6 millió dollárnyi bitcoint követelnek a támadók

Néhány napja hackertámadás érte Pakisztán legnagyobb áramtermelő és szolgáltató vállalatát, a K-Electric-et. A támadók 7,7 millió dollárt követeltek bitcoinban a társaságtól a saját adataikhoz való hozzáférésért cserébe.

A K-Electric, Pakisztán legnagyobb áramtermelője és Karachi város egyetlen szolgáltatója. A Bleeping Computer kiberbiztonsággal foglalkozó weboldal szerint a 2,5 millió ügyféllel rendelkező vállalatot kibertámadás sújtotta, mely következtében komoly fennakadások történtek a cég számlázási és online fizetési szolgáltatásaiban. A K-Electric közleménye szerint a támadást szeptember 7-én követték el. Habár a fizetési felületük működését fel kellett függeszteniük, az áramellátást nem érintette az esemény.

A jelentés szerint a hackerek aNetWalker rosszindulató programot használtak a vállalat szolgáltatásainak megbénításához. A program megfertőzte a Microsoft Windows rendszeren futó népszerű alkalmazásokat, mint például az Office összes programját, majd a fájlokhoz való hozzáférést blokkolta, így az áramszolgáltató vállalat nem tudta megnyitni a saját mappáit, dokumentumait. A hozzáférésért cserébe a hackerek először 3,8 millió dollárt követeltek bitcoinban, amit az anonim Tor böngészőn keresztül kértek. Az elkövetők a társaságnak küldött üzenetben azt is kikötötték, hogy ha szeptember 15-ig nem teljesítik a követelést, akkor az összeg a duplájára nő, így 7,6 millió dollárt kell majd fizetniük.

A vállalat egyelőre nem fizetett. A cég azt nyilatkozta, hogy “a K-Electric csapata nemzetközi információbiztonsági szakértőkkel konzultációt kezdeményezett, illetve együttműködik a helyi hatóságokkal is.”

A támadás közvetlenül azután történt, hogy Argentínában a bevándorlási hivatal oldalát hackerek törték fel, szintén NetWalker vírust alkalmazva. A csalók akkor 4 millió dollárt követeltek, de végül pofára estek, mivel a hatóságok közölték, hogy nem fizetnek egy centet sem. A NetWalker rosszindulató programmal nem a magánszemélyeket, hanem a vállalatokat célozzák meg. Egyre gyakoribbak az ehhez hasonló támadások, mely következtében már több mint 25 millió dollárt fizettek váltságdíjként a cégek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük