Palesztina fontolgatja egy digitális valuta kibocsátását

Pont egy hónappal ezelőtt írhattunk arról, hogy az Izrael és Palesztina közötti fegyveres konfliktus eredményeként a Gázai-övezetben élő palesztinok élete rendkívül nehéz lett, még a korábbiakhoz képest is. A külföldről érkező támogatások pedig a teljes blokád miatt normál módon nem tudnak bejutni az övezetbe, így képbe kerültek a kriptovaluták. De úgy tűnik, hogy nem csak a lakosság látja ezeket menekülőútnak és az izraeli ellenőrzés kikerülési lehetőségének. A Palesztin Pénzügyi Hatóság vezetője egy televíziós interjúban nemrég arról beszélt, hogy a hatóság vizsgálja a saját digitális pénzeszköz kibocsátásának lehetőségét.

Palesztina számára főleg szimbolikus előnyökkel járna egy CBDC

És ha gazdaságilag, pénzügyi szempontból talán nem jelentene ez olyan sokat, szimbolikus jelentősége biztos lenne. Hiszen ez egy lehetséges első lépés lehet az Izraeltől való teljes pénzügyi függetlenség elérésére. Feras Milhem arról beszélt a Bloomberg TV-nek, hogy két tanulmányt vizsgálnak jelenleg. És bár döntés még nincs, a digitális pénzt használnák Palesztinán belül és a külföldi országokkal való fizetések bonyolítására is. Az egyszer majd egy palesztin állam központi bankjává váló Palesztin Pénzügyi Hatóság szerint ez a digitális pénzeszköz lehet az út az Izraeltől való pénzügyi függetlenség elérésére. Ugye még a kilencvenes években kötött megállapodásoknak megfelelően a palesztinoknak nincs saját pénzük, az izraeli sékelt, a jordán dínárt és az amerikai dollárt használják. A különféle korlátozások és szankciók eredményeként azonban a jelenlegi rendszer nem igazán működik jól. A palesztin bankokban kötegekben áll az izraeli készpénz.

Így sokszor kölcsönt kell felvenniük a külsős szereplőkkel való tranzakciók lebonyolítására. És a Palesztin Pénzügyi Hatóság lépése semmilyen formában nem egyedi. Hiszen a kínai, orosz és amerikai központi bankok is vizsgálják egy CBDB kibocsátásának lehetőségét már jó ideje. Viszont Palesztina elég speciális eset, hiszen itt nem működik a normál értelemben vett gazdaság, rengeteg a korlátozás az áruk szabad mozgására vonatkozóan. Az ország nagyrészt az Izraeltől kapott támogatások és nemzetközi segélyek segítségével működik. Így egy palesztin CBDC kibocsátása elég merész kihívásnak tűnik. Még a palesztinok is főleg csak szimbolikus jelentőségű lépésnek gondolnának egy ilyet. Az izraeli pénzügyi szektor szerint pedig egyáltalán nem reális a palesztin digitális pénzeszköz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük