Nem jutnak el az anyagi támogatások a Gázai övezetbe, kriptovaluta lehet a megoldás

Nem jutnak el a pénzügyi támogatások a Gázai övezetbe. A kriptovaluták jelenthetik a megoldást a banki szolgáltatások korlátozása idején.

A világ minden tájáról próbálnak az emberek segíteni a 11 napig tartó erőszakos cselekmények után a Gázai övezetben élő palesztinoknak. Sokan azonban akadályokba ütköznek, hiszen a térségbe nagyon nehézkes anyagi támogatást küldeni.

Az Izrael és Palesztina közötti harcok az elmúlt egy hétben csaknem 200 halálos áldozatot követeltek, az áldozatok többsége a Gázai övezetben élő palesztinok közül került ki. A helyi segélyszervezeteknek rengetegen szeretnének adományt küldeni, de nem tudnak, mivel az Egyesült Államok, Izrael és sok más ország lekorlátozta az övezetben lévő bankszámlákra történő utalásokat. Habár Izrael és a Hamász tűzszünetet kötött, egy fillér nem tud bejutni a harcok által sújtott zónába.

A Gisha izraeli emberi jogi szervezet nemzetközi koordinátora szerint már régóta nem lehet semmiféle pénzügyi támogatást banki utalással az övezetbe juttatni. “Nem tudunk arról, hogy ez a jelenség megváltozott vagy rosszabbodott volna az elmúlt hetekben vagy az övezet ellen indított katonai támadás során. Lehet, hogy csak arról van szó, hogy az emberek most próbálkoznak először pénzt utalni, és rájönnek, hogy ez nem fog működni”– jelentette ki Miriam Marmur koordinátor.

Az izraeli bankok korlátozzák az üzleti kapcsolatokat az általuk kockázatosnak ítélt ügyfelekkel. A Gázába irányuló és onnan induló személyek és áruk mozgásának folyamatos, szigorú izraeli ellenőrzése Marmur szerint aláássa a palesztin gazdaságot és akadályozza a fejlődést.

“Ezek hatással vannak a térségben működő humanitárius és emberi jogi szervezetekre, valamint azokra a vállalkozásokra is, amelyeknek Gázában vannak alkalmazottai. A családokat akadályozzák meg abban, hogy az övezetben tartózkodó rokonaiknak utalhassanak pénzt” – mondta Marmur.

A szankciók geopolitikai eszközként való alkalmazása sértheti az emberi jogokat, hiszen tömegeket akadályozhat meg abban, hogy a pénzügyi szolgáltatásokhoz hozzáférjenek.

Nemcsak Gázát érinti a korlátozás

Az év elején az ENSZ felszólította az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy enyhítsék a Venezuelával szembeni szankciókat, mivel a korlátozások – amelyeket azzal a céllal vezettek be, hogy eltávolítsák a hatalomból az ellentmondásos Nicolas Maduro elnököt – súlyosbítják a már most is drámai humanitárius válságot. A szankciókkal sújtott országokban, mint Venezuela és Irán, az emberek olyan alternatívákat próbálnak találni, mint a kriptovaluták, amelyek viszonylag ellenállnak a kormányzati cenzúrának és egyéb korlátozásoknak.

Bár Irán és Észak-Korea például támogatják a kriptovaluták használatát, az nem világos, hogy a Gázai övezetben is így van-e.

Marmur szerint a PayPal és a hasonló fizetési szolgáltatások mellett Izraelben minden bank tiltja a közvetlen átutalásokat Gázába. 2006-ban az amerikai pénzügyminisztérium megtiltotta a legtöbb pénzügyi tranzakciót, mert azt gyanította, hogy a Hamászt támogatja minden palesztin szervezet és hatóság. 2015-ben az Al-Monitor arról számolt be, hogy a gázai bankok leállították a jótékonysági szervezeteknek érkező nemzetközi átutalásokat is, illetve egyes esetekben befagyasztották a jótékonysági szervezetekhez kapcsolódó számlákat.

2019-ben a Times of Israel arról számolt be, hogy az amerikai kormány arra kérte a nemzetközi bankokat, hogy állítsák le a Palesztin Hatóságnak történő átutalásokat, hogy “így gyakoroljanak nyomást a palesztin vezetőkre, hogy fogadják el a Trump-adminisztráció béketervét”.

Kétszer nagyobb a forgalom a kriptokereskedési platformon

A gázai szervezeteknek tehát célszerű kriptovalutákat használniuk, a bankokkal való küzdelem helyett.

A 2019-ben a Coindesk arról számolt be, hogy a helyi civilek egyre gyakrabban használnak Bitcoint nemzetközi átutalásokhoz és “az izraeli ellenőrzés megkerülésére”, összesen több millió dollár értékű tranzakciókat. A Hamász egyes tagjai állítólag sokkal kisebb összegű tranzakciókat bonyolítottak le például Bitcoin használatával. Tehát már akkor megdőlni látszott az a tévhit, hogy a kriptovalutákat a Hamász használja.

Jukka Blomberg, a LocalBitcoins marketingvezetője szerint 2021 első negyedévében a LocalBitcoins peer-to-peer kriptokereskedési platform havi szinten kétszer akkora forgalmat regisztrált, mint az előző három negyedév bármelyikében Palesztinában. Azt is elmondta, hogy a palesztinai és izraeli kereskedési volumenek együttesen meglehetősen kicsik, nagyjából évi 1 millió dollár körül van. A szakember szerint ebből még messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Ettől függetlenül minden kétséget kizáróan nem sok választási lehetősége van a helyi lakosoknak és szervezeteknek. Ha másképp nem tudnak anyagi forráshoz jutni, előbb vagy utóbb kénytelenek lesznek a kriptopénzek felé fordulni.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.