PancakeSwap, (nem csak) nagypályásoknak

A PancakeSwap egy meglehetősen új decentralizált tőzsde (DEX), amelyet a Binance Smart Chain (BSC) platformon hoztak létre. Az automated market maker (AMM) számos innovatív módot kínál a felhasználóknak arra, hogy kriptovalutáikból jövedelemforrásokat hozzanak létre.

A PancakeSwap használatához a következő tárcák egyikével kell rendelkezned és csak akkor tudod használni, ha a pénztárcát csatlakoztattad a platformhoz.

Blockchainter

A decentralizált tőzsdék (DEX) egyre népszerűbbek, főként a következő tényezők miatt:

  • Nincs szükségük harmadik félre a pénzeszközök tárolásához, ehelyett mindig közvetlenül mi rendelkezük az érmék felett, és közvetlenül hajthatjuk végre a tranzakciókat bármely pénzintézet vagy bank beiktatása nélkül
  • Általában nem igénylik, hogy személyes adatokat adj meg
  • A szervereik a világ minden táján szétszóródnak, így kisebb a szerverleállás kockázata; lényegében immunisak a hackertámadásokkal szemben
  • A DEX-ek azonban általában alacsonyabb likviditású megbízási könyvvel rendelkeznek, mint központosított társaik

Mi az a PancakeSwap?

A 2020. szeptember 20-án indított PancakeSwap egy decentralizált tőzsde (DEX) a BSC-n. Likviditási pool-okat használ, amelyek automatizáltak és algoritmusok által működnek. A likviditási pool-ok algoritmusok általi üzemeltetése kvalifálja a PancakeSwapot automated market maker-ré.

A PancakeSwap névválasztásával követi a decentralizált pénzügyek trendjét, amely élelmiszereket választ a tokenek elnevezéséül. Először volt a SushiSwap, majd a BakerySwap, és most itt van a PancakeSwap. A DeFi térben sok más élelmiszer-témájú projekt és token is létezik. Úgy néz ki éhesek…

Ami a PancakeSwapot illeti, ők a CAKE tokent használják, ami egy BEP-20 token a BSC-n, valamint a SYRUP pool-okat. A PancakeSwap tőzsde gyorsabb tranzakciókkal és alacsonyabb díjakkal büszkélkedhet, mint az Ethereumra épülő DeFi projektek. A BSC első számú AMM platformjaként a PancakeSwap egy súlycsoportba sorolható az ERC-20 alapú AMM-ekkel, mint a SushiSwap és az Uniswap.

Ha még nem használtál AMM-et, ezek olyan tőzsdék, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy digitális eszközökkel kereskedjenek likviditási poolok ellenében, és hozamot gyűjtsenek. Ez inkább hasonlít egy osztalékos részvényre vagy kötvényre, mint egy hagyományos tőzsdére, ahol egy megbízási könyv párosítja a vevőket és az eladókat, és a nyereség csak az eszközök eladásával érhető el. Az AMM-ben a felhasználó kölcsönadja digitális eszközeit a likviditási pool-oknak, cserébe pedig likviditási tokeneket kap, amelyeket aztán feltölthet, hogy további digitális eszközöket szerezzen.

A CAKE token

A CAKE token közvetlenül a PancakeSwap szeptemberi indulása után 1,37 dollár közeli áron került ki a sütőből, majd némi kezdeti volatilitás után visszaesett, és a 0,25 dolláros szint körül állapodott meg. Miután azonban nagyjából két hónapot töltött ott, emelkedni kezdett, ahogy a 2021-es altcoin rally felvette a ritmust. Ma 43 dollár körül mozog.

Blockchainter

Hogyan lehet a CAKE-et feltölteni?

Ahhoz, hogy CAKE tokeneket tölts fel, először is venned kell belőle, néhány BNB-vel együtt, és mindkettőt át kell helyezned egy olyan pénztárcába, amelyet a PancakeSwap támogat. A BNB-t a BEP-20 BSC címére lehet átutalni a tranzakciós díjak kifizetéséhez.

Ahhoz, hogy elkezdhesd a CAKE tétet, először is csatlakoztatnod kell egy pénztárcát a PancakeSwaphoz. Ha ez megtörtént, akkor a PancakeSwap oldal bal oldalán található “Pools” fülre léphetsz. Ez megmutatja neked a rendelkezésre álló poolokat, ahova fel tudod tenni a CAKE-et, és több CAKE-t vagy más BEP-20 tokeneket kereshetsz.

Az egyik kiváló tulajdonsága az alacsony tranzakciós díj, ami azt jelenti, hogy nem kell minden egyes átutalásnál másodszor is átgondolnod, hogy érdemes-e kifizetni a tranzakciós díjat.

Mit tudsz csinálni a PancakeSwap-on?

Ahogy a fenti magyarázat alapján már sejtheted, a PancakeSwap lehetővé teszi a felhasználók számára a BEP-20 tokenek kereskedését. Azt is lehetővé teszi számukra, hogy kriptovalutáikkal likviditást biztosítsanak az ún. exchange pool-ok számára, és így további tokeneket kereshessünk. Lehetőség van a tokenek stake-elésére is, és ezzel a módszerrel további tokenek megszerzésére.

Alacsony díjak és gyors tranzakciók

Az Ethereumra épülő projektekkel kapcsolatos egyik növekvő panasz a magas díjak és a hálózat lassú tranzakciói. A PancakeSwap azonban nem az Ethereum hálózatot használja, hanem a BSC hálózatot és a BEP-20 tokeneket. Ennek eredményeként a fizetett díjak sokkal alacsonyabbak, jellemzően 0,04 és 0,20 dollár között mozognak, a tranzakciók pedig átlagosan kevesebb mint 5 másodpercet vesznek igénybe. Ezzel szemben az Ethereum hálózat, ahol a díjak 2021 nagy részében 20 dollár felett voltak, és a tranzakciók megerősítése akár 5 percet is igénybe vehet.

Nincs KYC

Minden központosított tőzsde követi az ügyfélazonosításra és a pénzmosás elleni küzdelemre (KYC/AML) vonatkozó követelményeket, amelyek megszüntetik a felhasználók magánszféráját azzal, hogy megkövetelik tőlük, hogy személyazonosságuk igazolására kiterjedt dokumentációt nyújtsanak be.

Mivel a decentralizált tőzsde nem tartozik szabályozó hatóság alá, a felhasználók erre nem kötelezettek. A világon bárki bárhol kereskedhet a PancakeSwap több száz eszközével, amelyek több mint 600 milliárd dollárnyi likviditással állnak rendelkezésre.

Kereskedési díjak

A PancakeSwapnál a kereskedési díj alacsony, 0,2%, ebből 0,17% a likviditásszolgáltatókhoz kerül, a fennmaradó 0,03% pedig a PancakeSwap kincstárába, ahol elégetik, hogy a kínálatot alacsonyan tartsák

A PancakeSwap használata

A PancakeSwap használata nem nehéz, ha egyszer megérted, hogy mi történik az oldal egyes területein. Amikor először látogatsz el a weboldalra, nehéz lehet eligazodni a történésekben, de ez azért van, mert sok funkció zárva marad, amíg nem csatlakoztatsz egy pénztárcát és nem oldod fel.

Amint ez megtörtént, látni fogod a különböző farmok és pool-ok által kínált összes különböző hozamot, és lehetőséged lesz likviditást hozzáadni, valamint saját magad is feltöltheted a tokeneket.

Farmolás

Itt kezdődik a varázslat, és biztos vagyok benne, hogy ez az, amiért olyan sokan, akik ezt olvassátok, érdeklődnek a PancakeSwap iránt. A farmolásból elérhető hozamok egyszerűen észbontóak.

Tehát van néhány LP tokened és most itt az ideje, hogy feltedd őket, és megkeress magadnak egy kis CAKE-t. Az első dolog, amit tenned kell, hogy a bal oldalsávban a “Farmok” fülre navigálsz,  ezután ki kell választanod az LP tokenjeidnek megfelelő opciót.

Amikor likviditással látod el a pool-okat, jóvá kell hagynod a tokenek mozgatását a pool-okba. A jóváhagyásod teszi lehetővé, hogy az okos szerződés a nevedben kivegye a tokeneket. Amikor csatlakoztatod a pénztárcádat, lehetőséged lesz arra, hogy az LP tokenjeidet feltedd a szerződés jóváhagyására kattintva. Amikor rákattintasz a gombra, egy felugró ablakot fogsz látni, amely arra kér, hogy erősítsd meg a tranzakciót, és tájékoztat arról, hogy mennyi lesz a tranzakció díja.

Ekkor válaszd ki a tétet, és erősítsd meg az összeget. Miután feltetted a tétet, elhagyhatod az oldalt, és bármikor visszatérhetsz, és láthatod, hogy mennyi CAKE-t kerestél. Bármikor rákattinthatsz a Harvest gombra – és jöhet az aratás – hogy begyűjtsd a jutalmaidat, és átvihesd őket a pénztárcádba.

NFT-k

A PancakeSwap-on az általuk létrehozott, non-fungible tokeneket is nyerhetsz.

Ha megnyered az egyik ilyen egyedi NFT-t, választhatsz, hogy megtartod-e a pénztárcádban a szerencséd emlékére, vagy azonnal elcserélheted az általa képviselt CAKE-értékre.

Friss mai hír, hogy PancakeSwap elindítja az automatikus kompoundolást! Az automatikus kompoundálás azt jelenti, hogy ahelyett, hogy manuálisan kellene újra és újra stakelned a CAKE tokenedet, hogy a legjobb APY-t kapd, ezt megteszik helyetted!

Mindenképpen nézd meg a weboldalukat, mert ezen kívül olyan szolgáltatásokat is kínálnak, mint a lottó, vagy az IFO stb.

Összefoglaló

A Binance Smart Chain-en a PancakeSwap a legnagyobb és legelterjedtebb AMM a farmoláshoz és a stakeléshez. Több mint 7 billió dolláros napi kereskedési volumenével messze lekörözte a SushiSwap és az UniSwap (v2) napi kereskedési volumenét. Ez messze a legnagyobb projekt, amely a BSC-n fut, és ahogy a DeFi népszerűsége tovább növekszik, meglepő lenne, ha ez nem növekedne tovább.

Igazság szerint a DeFi dApp hozzáadása a BSC-hez egy nagy lépés volt, mivel lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy részt vegyenek a DeFi-ben anélkül, hogy az Ethereum hálózat hatalmas díjai miatt megrekednének. Alig 8 hónapos korában nagyon valószínű, hogy a PancakeSwap masszív növekedés elé néz a jövőben. A Binance ezt azzal segíti, hogy bevette a Binance Accelerator Fund-ba, amely forrásokat biztosít egy projekt gyorsabb növekedéséhez.

Összességében egyértelmű, hogy a DeFi tovább növekszik, mind az Ethereumon, mind a BSC-n, a PancakeSwap pedig a stakelés és a farmolás legfőbb nagyköveteként helyet követel magának. A csapat kiváló munkát végzett mind a DEX elindításában, mind a fejlesztésében rövid fennállása alatt, és arra számíthatunk, hogy egyre több innovációt hoznak a DeFi térbe.

A Szerzőről

Stier Kata vagyok, jogász, digitális alkotó, blogger. A technológia szerelmese. Három évvel ezelőtt a munkám révén kezdtem el foglalkozni kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával. 2020 nyara óta vezetem blogomat kifejezetten nőknek, hogy közelebb hozzam a Negyedik Ipari Forradalom vívmányait. Mesterséges intellingencia, a ‘dolgok internete’, jövőbeni és kialakulóban lévő technológiák egy hétköznapi negyvenes nő szemével.

Stier Kata és a Blockchainter további elérhetőségei:

Facebook: https://www.facebook.com/blockchainter
Pinterest: https://www.pinterest.com/blockchainter
LinkedIn: https://mt.linkedin.com/in/kata-stier-1702a498

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.