Pánikoljunk? Soros óriási válságra figyelmezteti Európa vezetőit

A migrációs válság miatt sokszor támadott Soros György nemrég az olasz La Repubblica újságnak adott interjújában borzalmas válságra figyelmeztette az európai országok vezetőit. A terjedelmes cikkben Európa gyengeségeiről, az Egyesült Államokról és a nyitott társadalomról beszélt.

A 90 éves multimilliárdos elég baljóslóan kezdte a beszélgetést:

Válságban vagyunk, életem legsúlyosabb válságában a második világháború óta. Forradalmi pillanatként írnám le azt, amikor a lehetőségek sokkal nagyobbak, mint normális esetben. Az emberek zavartak és félnek. Olyan dolgokat csinálnak, amelyek ártanak nekik és a világnak.

A lehangoló bevezető után az újságíró arról faggatta a közgazdászt, hogy hogyan látja Európa és az Egyesült Államok jelenlegi helyzetét. Soros azt válaszolta, hogy “szerintem Európa nagyon sebezhető, sokkal jobban, mint az Egyesült Államok. Az Egyesült Államok a történelem egyik legrégebb óta tartó demokráciája. Viszont az Egyesült Államokban egy olyan öntelt szélhámos, mint Trump, megválasztható elnöknek, aki belülről ássa alá a demokráciát. Biztos vagyok abban, hogy Trump átmeneti jelenséggé válik, amely remélhetőleg novemberben véget ér. Ugyanakkor továbbra is nagyon veszélyes lesz, és bármit megtesz majd a hatalmon maradásáért. Már sokféleképpen megsértette az Alkotmányt, így ha elveszíti az elnökséget, akkor elszámoltathatóvá válik. Az Európai Unió mégis sokkal sebezhetőbb, mivel hiányos egység. Sok ellensége van belül és kívül egyaránt.”

Unión belüli ellenségek

Az újságíró természetesen azonnal felkapta a fejét az unió belső ellenségei kijelentésre, ezért azonnal rákérdezett, hogy a vitatott milliárdos üzletember mégis kiben látja az Európai Unió ellenlábasát. Sokaknak nem lehet meglepő, hogy nyíltán kijelentette, Magyarország Orbán Viktorral az élén és Lengyelország, Jaroslaw Kaczyński-val.

“Sok vezető és mozgalom ellenzi azokat az értékeket, amelyekre az Európai Unió épült. Két országban különösen: Orbán Viktor Magyarországon és Jaroslaw Kaczyński Lengyelországban. Így történik meg az, hogy Lengyelország és Magyarország az EU strukturális alapok legnagyobb kedvezményezettjei. De valójában a legnagyobb aggodalmam Olaszország. Matteo Salvini, egy nagyon népszerű, Európa-ellenes vezető, aki nagyon nagy teret nyert, míg túl nem becsülte a sikerét és fel nem oszlatta a kormányt. Ez végzetes hiba volt. Népszerűsége most csökken. De valójában Giorgia Meloni váltotta fel a Fratelli d’Italia pártból, aki még szélsőségesebb. A jelenlegi kormánykoalíció viszont rendkívül gyenge. Csak azért vannak még együtt, hogy elkerüljenek egy olyan választást, ahol az Európa-ellenes erők győzhetnek. Itália egy olyan ország, mely régen a leglelkesebb támogatója volt az Európai Uniónak. A közvélemény kutatás most viszont azt mutatja, hogy az unió támogatói egyre kevesebben vannak, és az euróövezet tagságának támogatása is egyre jobban csökken. Olaszország ugyanakkor az egyik legnagyobb tagja, ezért túl fontos Európa számára. Nem tudom elképzelni az EU-t Olaszország nélkül. A nagy kérdés az, hogy az EU képes lesz-e elegendő támogatást nyújtani az országnak.”

Az öt fukar

Ekkor természetesen szóba került a nemrég megszavazott 750 milliárd eurós segélycsomag, melyből jócskán kapott Itália is. Soros György jó ötletnek vélte az uniós csomagot, viszont kiemelte azt, hogy ahhoz képest, hogy az unió egységet jelent, egyik ország önzőbb a másiknál.

Az EU egy nagyon fontos pozitív lépést tett előre, amikor elkötelezte magát amellett, hogy sokkal nagyobb mértékben vesz fel pénzt a piacról, mint valaha. De akkor több állam, az úgynevezett ÖT FUKAR – Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország beavatkozása miatt kevésbé lett kedvező és hatékony a megállapodás. A tragédia az, hogy alapvetően európaiak, de nagyon önzőek. És nagyon fukarok. Ez egyrészt egy olyan megállapodáshoz vezetett, amely elégtelennek fog bizonyulni a jövőben. Az éghajlatváltozással és a védelmi politikával kapcsolatos tervek különösen csalódást okoztak. Ezek után még arról is meg akarnak győződni, hogy a többi ország a pénzt megfelelően használja fel. Ez problémákat okoz a déli államok számára, amelyeket a vírus leginkább sújtott.”

Ha már a fukar országokról volt szó, más témával kapcsolatban is felhozta a már említett országokat. A Repubblica riportere az európai uniós kötvényről kérdezte.

“A kötvény vásárlóit biztosítani kell arról, hogy az Európai Unió képes lesz fedezni a kamatot. Ehhez az kellene, hogy az EU elegendő forrással rendelkezzen (adókötelezettség), de a tagállamok nagyon távol állnak az ilyen jellegű adók engedélyezésétől. A NÉGY FUKAR – Hollandia, Ausztria, Dánia, Svédország az útjába áll ennek is.”

Kik Soros György szerint a külső ellenségek?

Majd a beszélgetést az Európai Unió külső ellenségeivel zárták, melyről azt nyilatkozta:

“Számos ellensége van, de mindegyik közös vonása az, hogy ellenzik a nyitott társadalom gondolatát. Az EU lelkes támogatója lettem, mert azt a nyitott társadalom megtestesülésének tartottam. Oroszország volt a legnagyobb ellenség, ám Kína nemrégiben felülmúlta Oroszországot. Oroszország uralta Kínát addig, amíg Nixon elnök meg nem értette azt, hogy a Kína felé nyitás és építés gyengíti a kommunizmust még a Szovjetunióban is. Kissinger-rel együtt nagy stratégiai gondolkodók voltak. Ők vezették Deng Xiaoping-et a nagy reformjaihoz. 

Manapság a dolgok nagyon különbözőek. Kína vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia területén. A mesterséges intelligencia olyan ellenőrző eszközöket hoz létre, amelyek hasznosak egy zárt társadalom számára, viszont nagy veszélyt jelentenek a nyitott társadalomra nézve. A mai Kína sokkal nagyobb veszélyt jelent a nyitott társadalmakra, mint Oroszország. Az Egyesült Államokban kétoldalú konszenzus van, amely Kínát stratégiai riválisává nyilvánította.”