Beugratós kérdés: ki nyeri az USA és Kína kereskedelmi háborúját?

Bitcoin. Sokak szerint az USA és Kína közötti feszültség hozzájárult ahhoz, hogy április óta több mint a duplájára emelkedett a vezető digitális fizetőeszköz árfolyama. Az intézményi befektetők pedig nem válogatnak és a részvénypiaci, geopolitikai feszültségek közepette oda rakják a pénzük, ahol biztonságban érzik és közben még fial is neki.

Az intézményiek mellett viszont van egy visszatérő komája a bitcoinnak, méghozzá a kínai befektetők. Állítások szerint a kínaiak elkezdtek BTC-t felhalmozni mivel biztosabb befektetés mikor a kínai jüan az USA vs. Kína kereskedelmi háború hatásait nyögi.

Április vége óta komoly gyengülésbe kezdett a jüan a dollárral szemben | Forrás: TradingView

A tiltás ellenére kelendő a bitcoin a kínaiak körében az USA és Kína közötti kereskedelmi perpatvar hatására

A kínai kormány meglehetősen agresszívan próbálja korlátozni a Bitcoin terjedését az országban. Kezdődött 2017 szeptemberében, mikor Kína bezáratta az ICO-kkal kereskedő tőzsdéket, ami mára oda jutott, hogy akár a bányásztevékenység is betiltásra kerülhet. A napokban tiltotta meg például állampolgárainak, hogy a WeChaten keresztül kereskedjenek Bitcoinnal.

Mindezek ellenére a kínai nagybefektetők inkább vállalják a kockázatot és hogy vagyonukat biztonságban tudhassák, nem félnek dacolni a Kínai Kommunista Párttal.

A kínai jüan múlt év decembere óta nem látott mélységekben miután a héten bejelentette, ellenintézkedéseket foganatosít Donald Trump amerikai elnök által bejelentett vámemelésekkel szemben.

A tarifaemelés mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai árut érint és 5 – 25% közötti extra költséget rak az USA exportőreire. Az ellenintézkedések hatására pedig a kínaiak inkább a bitcoint választják mint a jüant.

David Cheetham, az XTB vezető elemzője a Yahoo Finance-n a következőt írta:

Ahelyett, hogy a befektetők alapesetben kockázatos eszközöket keresnének biztonságos menedékként, a valószínűbb magyarázat a kínai jüan közelmúltbeli értékvesztése és a további értékcsökkenés előrejelzés, ahogy Peking arra törekszik, hogy vonzóbbá tegye az exportot az Egyesült Államok tarifáinak legújabb fordulójára adott válaszként.

Dovey Wan, a kriptoletéti Primitive Ventures cég vezetőjének hasonló a véleménye.

A traderek szerint Kína áll a Bitcoin rali mögött

A kínai kormány komolyan veszi a tőkekiáramlást és az állampolgárainak csupán 50 000 dollárt enged kivinni az országból egy év alatt.

A bitcoinnal viszont mindez megkerülhető még a kriptotőzsdei tiltás ellenére is köszönhetően a hong kongi, makaói és dél-koreai tőzsdén kívüli kereskedők és oldalak, mint a Localbitcoins révén.

Philippe Bekhazi, az XBTO vezetője a Forbesnak nyilatkozva:

Beszéltem néhány kereskedővel Hong Kongban. A stabilcoin üzlet virágzik, mert az emberek pénzt küldenek Kínából és Hong Kongból.

Nem is csoda, hogy a hetes Localbitcoins volumen Kínából elkezdett emelkedni. Márciusban Kína volt az ötödik legnagyobb bitcoin volument generáló oldal. Az is nyilvánvaló a statisztikákból, hogy a kínaiak egyre nagyobb ütemben kezdenek bitcoint váltani peer-to-peer oldalakon keresztül.

A kínai befektetőknek a Bitcoin jelenti a szelepet a nagyvilág felé. Még egy ok amiért a Bitcoin hasznosnak konstatáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük