A Paradise Papers rejtett szálai elérték a kriptovalutákat is

2017. novemberében 13,4 millió dokumentumot tartalmazó adatbázis került elő a globális elit offshore befektetéseiről. Most egy Tetherhez és Bitfinexhez köthető információ is napvilágot látott, amely szorosan kapcsolódhat egy bitcoinhoz köthető perhez.

A Paradise Papers (Paradicsom-iratok) a világ leggazdagabb embereit, politikusait, vállalkozóit és finanszírozóit szorongatta meg és most egy bitcoinhoz köthető szálat is felfedeztek.

Az idén októberben zajló kártérítési perek során kiderült, hogy a Tether manipulálhatta a bitcoin piacot, ezzel kárt okozva a kereskedőknek, miközben a bennfentesek pénztárcáját tömte tele. A perben nem más játszik fontos szerepet, mint a Paradise Papers. Az adatbázis egy szingapúri vagyonkezelő társaságtól, egy bermudai ügyvédi irodától, továbbá 19 adóparadicsom cégnyilvántartásáról tartalmaz bizalmas adatokat. Ezzel a szivárogtatással feltárták a világ egyik sötét hatalmát.

A Tether és a Bitfinex nyaka körül szorul a hurok

A Paradicsom-iratok azt is bebizonyították, hogy a Tether és a Bitfinex ugyanazon emberek kezében van. A International Consortium of Investigative Journalists azt írta, “sokkoló, hogy ez az átfedő tulajdonosi struktúra egészen 2017. novemberéig rejtve volt”. A Tethert azzal vádolják, hogy a stabilcoint arra használták, hogy a bitcoin és más kriptovaluták értékét növeljék a Bitfinex tőzsdén. A Tether korábban azt is állította, hogy a stabilcoin 1 az 1-ben amerikai dollár fedezettel rendelkezik, ami szintén nem fedte a valóságot.

A Bitfinex és a Tether azzal védekezett, hogy a kapcsolatukat még 2017. novembere előtt nyilvánosságra hozták. Emellett azt az állítást is tagadták, miszerint a Tether stabilcoin (USDT) lett volna a felelős a bitcoin 2017-es extrém növekedéséért.

Ha bűnösnek találják őket, akkor a Tether és a Bitfinex peres eljárásaiból akár rekordméretű károk is származhatnak, amelyek elérhetik az 1,4 billió dollárt.

A Tether bizonytalan USA dollár fedezete már évek óta nyílt titoknak számít a kriptovaluta szektorban. Azonban úgy néz ki, hogy most lesz csak a “füllentésnek” tényleges jogi következménye. Bár a Tether tagadta a felhasználók megtévesztésének vádját, a bíróság továbbra sem zárta le az ügyet és talán hamarosan pontot lehet tenni ennek a kétes sztorinak a végére.

Az még nem világos, hogy a Tether és a Bitfinex milyen szerepet is játszottak a Paradise Papers-ben megemlített többi szereplővel. Egy dolog azonban biztos. Jobb lenne, ha a befektetők teljes mértékben távol tartanák magukat az USDT-től.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.