4,3 milliárd dollárnyi bitcoint találtak nála, rács mögé került

Bitcoin átváltása fizikai eszközökre

„Pénzmosási megállapodás megkötése” vádjával elítéltek egy brit nőt, akinél több mint 4,3 milliárd dollár (3,4 milliárd font) értékű bitcoint találtak. Egy jelentés szerint a Londonban élő Jian Wen arra szakosodott, hogy fizikai eszközökké, például több millió dolláros házakká és ékszerekké cserélje el a digitális eszközöket.

Hogy ne keltsen gyanút, Wen, aki korábban egy étteremben dolgozott, elfogásakor egy ékszergyártó cég alkalmazottjának adta ki magát. Wen akkor sem bukott le a pénzmosás-ellenőrzésen, amikor több drága házat akart vásárolni Londonban. Hasonlóképpen sikertelenek voltak a kísérletei arra, hogy a dollármillióit összekapcsolja a bitcoin bányászati tevékenységével.

A nő 2019-ben több tízezer dollár értékű ékszert tudott vásárolni Svájcban és ingatlanokhoz jutott hozzá Dubajban. Wen most az ítélethirdetésre vár, amelyet május 10-re tűztek ki.

Jason Prins, a London Metropolitan Police munkatársa az ötéves nyomozásról, amely végül Wen letartóztatásához és a bitcoin lefoglalásához vezetett, elmondta:

„Ez az ítélet és a hosszú, ötéves nyomozás azt mutatja, hogy függetlenül attól, hogy mennyire összetett az ügy, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkapjuk azokat a bűnözőket, akik a tiltott pénzekből származó bevételeket akarják élvezni.”

A bűnözők egyre inkább a kriptovalutákat részesítik előnyben

A jelentés szerint a londoni rendőrség nyomozása során a bűnüldöző szervek munkatársai több címet is átkutattak, és mintegy 48 elektronikus eszközt vizsgáltak át. Átnézték a mandarin kínaiból lefordított aktákat is.

A British Broadcasting Corp. (BBC) jelentéséből kiderült, hogy a Legfelsőbb Bíróság biztosította a befagyasztási intézkedést a Crown Prosecution Service (CPS) számára. A végzés lehetővé teszi a CPS számára, hogy úgynevezett végrehajtási vizsgálatot folytasson, amely a bitcoinok elkobzásához vezethet.

Andrew Penhale, a CPS vezető koronaügyésze szerint Wen letartóztatása azt bizonyítja, hogy a kriptopénz egyre inkább a bűnözők által kedvelt csereeszközzé válik.

„Egyre gyakoribb jelenség, hogy a szervezett bűnözők a kriptovalutákat a vagyon álcázására és átutalására használják, lehetővé téve a csalók számára, hogy élvezzék a bűncselekményekből származó előnyöket” – mondta Penhale.