Egy felhasználó polgári peres eljárásra készül a HitBTC ellen

A felhasználók szerint a tőzsde nagyon lassan fizeti ki a pénzüket.

A Reddit felhasználó ‘Pedxs’ másokat is arra ösztönöz, hogy csatlakozzanak a HitBTC váltó ellen tervezett polgári peres eljárásához.

Szerinte a kriptotőzsde nem engedi hogy kivegye a pénzét és helyette folyamatosan arra kéri, hogy szolgáltassa be személyes adatait KYC megfelelés érdekében. A kifizetendő összeg 6 BTC, mai áron 42 588$.

Pedxs, aki magát egy MIT hallgatónak vallja, egy ügyvédi konzultáció után arra jutott, hogy az összeg túl kicsi, hogy érdemes legyen polgári perbe kezdeni a tőzsde ellen. Az ügyvéd szerint legalább 1 000 BTC (7 098 000$) befagyasztott eszközzel kellene rendelkeznie, hogy az eljárásból pozitívan jöjjön ki, a jogi díjak levonása után.

Ez azért van, mert a pert Amerikában, Európában és Ázsiában is meg kellene indítania ugyanis a tőzsde székhelye ismeretlen. A különböző források alapján a tőzsde székhelye lehet Szaúd-Arábia, Hong Kong, Chile és Dánia egyaránt. Az IP-címe Arizonát mutat.

A Finance Magnates felvette a kapcsolatot Pedxs nevű felhasználóval aki arra kérte az oldalt, hogy névtelenül írjon róla. A felhasználó szerint, a HitBTC ügyfélszolgálat folyamatosan arra kéri, hogy küldjön képernyőképet egy tranzakció hashéről mielőtt jóvá tudnák hajtani a tranzakciót. Pedxs már több mint 100 képet küldött a kriptotőzsde ügyfélszolgálatának.

Azt is elmesélte, hogy 9 másik kriptotőzsdén kereskedik és mindegyik megerősítette a személyazonosságát regisztrációkor. Ezzel szemben a HitBTC azt közölte vele, hogy nincs szükség KYC-ra, ha nem kereskedik fiat pénzekkel.

Hozzátette, főállásban technológiai vezetőként dolgozik egy kriptopénz alapnál ami körülbelül 1 000 BTC-t menedzsel. Az alap a top 30 legnagyobb kriptopénz tőzsdén kereskedik egyéb más kereskedelmi bankok mellett és a személyazonosítás egyiknél sem tartott tovább egy vagy két napnál.

Késleltető taktika

A panasza nem egyedi. A forex és bináris opciós traderek között köztudott, hogy a személyazonosítási procedúrát sok bróker mint késleltető taktika alkalmazza. Ha egy tőzsde valóban a szívén viseli egy ügyfél azonosítását, akkor már a legelején, regisztrációkor elvégzi vagy mikor első alkalommal kér kifizetést.

Pedxs a következőket mesélte a Financial Magnates riporterének:

Az a sejtésünk, hogy nagyon rossz fogadásokat tettek a felhasználók pénzével. Amikor nagy kifizetési kérelem (pl. 5 BTC) érkezik be, akkor inkább blokkolják azokat. Késleltetik amíg a felhasználó nem adja fel a próbálkozást vagy amíg a piac nem a javukra mozdul, hogy ki tudják fizetni a kért összegeket.

A felhívására érkezett válaszok alapján nincs egyedül.

Van egy felhasználó, aki már 70 napja vár a kifizetési kérelme jóváhagyására annak ellenére, hogy bemutatta az útlevelét és banki adatait. Egy másik hozzászóló, egy népszerű kriptotrader twitteres, Sicarious ügyét említi.

Sicarious azt állítja, hogy az édesanyja 3 hónapra ki lett zárva a fiókjából annak ellenére, hogy végigment az ügyfél azonosításon. Neki a tőzsde csakis azért válaszolt végezetül, mert több tízezer követője van a Twitteren és számos influencer állt mögé.

Ezzel szemben Pedxs a HitBTC-től nem kapott mást mint egy jókívánságot, remélve, hamarosan sikerül megoldaniuk a problémáját:

HitBTC

És ő csak egy a sok közül, akik ilyen és hasonló válaszokban részesülnek a HitBTC-től. További kommentek és panaszok olvashatóak a reddit.com/user/hitbtc linken.

A rengeteg negatív komment közrejátszhat abban, hogy a HitBTC napi kereskedési volumene 316$ millió dollárról 269$ millió dollárra zuhant egyetlen hét alatt.

Inkább jobb elkerülni a HitBTC kriptotőzsdét

2017 decemberben dühös ügyfelek csoportja panaszt tett az egyesült királyságbeli és egyesült államokbeli rendőrségen, hogy a tőzsde túlságosan hosszú ideig tartja benn a pénzüket. Nem sokkal korábban a koreai ügyfelek kezdtek el szervezkedni a HitBTC ellen. A Sisajournal-e híroldal szerint a koreai ügyfelek 3 és 6 hét között várnak a pénzükre aminek tetejébe a kriptotőzsde angolul kéri tőlük az ügyfél azonosítási dokumentumokat annak ellenére, hogy támogatja a korai nyelvet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük