Perrel néz szembe az Apple egy kriptót ellopó applikáció miatt

Újabb csoportos keresetet nyújtottak be az Apple ellen, amiért engedélyezte, hogy egy hamis tárca alkalmazás, a Toast Plus letölthető legyen az App Store-ban. Az alkalmazás állítólag kriptovalutákat lopott a felhasználóktól, akik a marylandi szövetségi bíróságon nyújtották be a big tech elleni keresetet.

A felhasználók és kriptobefektetők állítólag közvetlenül az Apple online áruházában, az App Store-ban találták meg a hackerek által létrehozott alkalmazást, és a letöltés után látták, hogy eltűnt a pénzük.

Így írják le a félrevezető helyzetet az Apple elleni perben:

“A felperes azt hitte, hogy a Toast Plus a Toast Wallet, egy jól ismert kriptopénz-tárca, mivel a nevek hasonlóak voltak, és az App Store-ban az alkalmazáshoz használt logó ugyanaz vagy csaknem azonos volt.”

A panaszos, Hadona Diep azzal vádolja az Apple-t, hogy lehetővé tette a hackereknek, hogy egy kriptopénz-tárcának álcázott hamis vagy adathalász alkalmazást helyezzenek el az online App Store-ba, ami arra késztette a felperest és másokat, hogy letöltsenek és telepítsenek egy bűnözők általi átjárót a kriptopénz számláikra.

Hanyagsággal, csalással, és adatvédelemmel kapcsolatos számítógépes visszaéléssel vádolják az amerikai vállalatot, mivel az nem ellenőrizte a saját online alkalmazás-áruházában letölthető szoftvert.

A kereset arra is rámutat, hogy mindenki, aki letöltötte a Toast Plus szoftvert, a csoportos kereset részese, és jogosult 10 ezer dolláros kártérítésre.

A Marylandben élő Hadona Diep állítólag 2018 januárjában utalt át 474 XRP-t egy kriptotárcára, ezután 2021 márciusában összekapcsolta az XRP privát kulcsát a Toast Plus kamutárcával.

Diep ezt követően csak 2021 augusztusában vette észre, hogy nincs meg a kriptovalutája, a fiókját pedig még hónapokkal azelőtt törölték. A panaszos ezután próbálta elérni a Toast Plus vállalatot, majd az Apple-t is, de állítása szerint mindenki mosta kezeit. A kereset szerint több mint 5000 dollárt veszített. Úgy tudni, hogy 2021 júliusában egy másik esetben is felmerült az Apple ellenőrzés hiánya egy kriptovalutákhoz köthető szolgáltatással kapcsolatban. Egy tolvaj hitelkártyák adatait lopta el, majd az Apple Pay használatával közel 100 ezer dollár értékű bitcoint és több mint 600 ezer dollár értékű luxuscikkeket vásárolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük