Nyert az Epic Games, hamarosan kriptotárcákkal is fizethetünk az Apple szolgáltatásaiért

Hamarosan már gond nélkül fizethetünk szeretett kriptovaluta tárcánkkal az Apple iOS ökoszisztémáján belül is, köszönhetően a nemrégiben született döntésnek, mely az Epic Games játékfejlesztő és az almás technológiai óriás régóta húzódó jogi vitája végére tett pontot.

Az Epic Games még egy évvel ezelőtt indított jogi háborút az Apple ellen, azzal vádolva a céget, hogy az megsérti a monopóliumellenes törvényeket és elfojtja a fizetési innovációt. Mindez egyébként azután történt, miután a fejlesztő játékát, a Fortnite appot az Apple egyszerűen a süllyesztőbe dobta az alternatív appon belüli vásárlási megoldás bevezetését követően. A helyzet viszont most megoldódni látszik, Yvonne Gonzalez Rogers, a perben illetékes kerületi bíróság kijelölt bírája ugyanis most végleges végzés adott ki az ügyre vonatkozóan. Döntése szerint az Apple már nem akadályozhatja meg a fejlesztőket, hogy külső szolgáltatásokon keresztül is engedélyezzék a fizetést. A határozat, ha minden jól megy, 90 nap múlva lép hatályba, ami elég komoly csapást mérne az almás cég stratégiájára, mely óriási bevételt, 2020-ban például bruttó 64 milliárd dollárt hozott a vállalat számára.

Újabb lehetőség a kriptohívők számára

Az Apple tehát hamarosan kénytelen lesz engedélyezni a fejlesztőknek, hogy külső szolgáltatásokon keresztül fizetési lehetőségeket kínáló alkalmazásokat is megjelenítsenek az App Store-ban. Ez pedig végső soron megnyitná az ajtót a kriptotárcák egyszerűbb, szélesebb körű használatához.

Ma már egyébként különböző pénzügyi szolgáltatók, többek között a Coinbase és a Bitpay segítségével fizethetünk az Apple Pay-jel. Most viszont olyan alternatív fizetési lehetőségek kerülnek porondra, melyek nem vezetnek keresztül az Apple saját fizetési rendszerén, hanem közvetlenül a kriptovaluta pénztárcánkból engedélyezik a fizetést.

A döntés ugyan több milliárd dollárba kerülhet az Apple-nek, az Epic Games is elég csúnyán végezte, és mivel megszegte az Apple-lel kötött fejlesztői szerződést, több mint 3,6 millió dollárt kell fizetnie. Az almás cég egyébként mindezt győzelemként éli meg, mivel szerintük „a Bíróság elismerte, hogy a sikerük nem illegális”. Az Epic Games pedig nem adja könnyen magát, és ha úgy tetszik, az Apple teljes bukását akarja.

Küzdeni fogunk” – tweetelte Tim Sweeney, az Epic Games alapítója utalva arra, hogy fel fognak lebbezni a Bíróság határozata ellen.

Forrás: Decrypt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.