Pertársaság alakult a Ripple ellen

Pertársaság alakult a Ripple ellen egy amerikai befektető kezdeményezésében. A befektető pénzt vesztett az XRP vásárlása, majd eladása során és most azzal vádolja a Ripple-t, hogy az megsértette az állami és szövetségi értékpapír törvényeket. A Ripple-nek nem ez lesz az első harca a bíróságon, ugyanis hosszú ideje zajlik a pereskedés az R3 rivális céggel is.

A per részletei

A bírósági iratok alapján Ryan Coffey egyénileg és minden más hasonló helyzetben lévő személy nevében perelte be a Ripple Labs-ot és annak CEO-ját Brad Garlinghouse-t a kaliforniai fellebbviteli bíróságon. Coffey azt állítja, hogy a Ripple kriptopénze az XRP egy nem regisztrált értékpapírnak minősül, amelyet több száz millió dollár összegyűjtésére használtak.

Az értékpapírok vagyoni jogot vagy követelést megtestesítő okiratok. Több fajtája van, ilyen például a kötvény, az állampapírok és a részvény.

Coffey úgy véli, hogy a Ripple genezise során 100 milliárd XRP érme lett létrehozva lényegében a semmiből, ugyanis nem bányászható, mint a bitcoin vagy ethereum, és amit a Ripple mögött állók tartottak meg. Azóta pedig árusítják az XRP-ket, ami a befektető szerint egy soha véget nem érő ICO vásár. A Ripple pedig aktívan hirdeti érméjét és jó befektetésként állítja be.

A befektető több pontot is felsorol beadványában, eszerint 1) az emberek pénzt fizettek az érmékért cserébe, 2) emiatt jogosan elvárhatják a tulajdonosi részesedést, 3) ezzel a részesedéssel azonban a Ripple menedzsmentje rendelkezik, ezek alapján az XRP a tradicionális értékpapírok összes jellemzőit magában hordozza. A legkomolyabb szempont pedig az, hogy az XRP valójában nem kapcsolódik azokhoz a termékekhez, amely a Ripple cégének értéket ad. Miközben az xCurrent, xRapid és xVia szárnyalásáról szólnak a hírek, a Ripple Labs elsődleges bevételi forrása az XRP értékesítéséből származik. Az alperesek több mint 342 millió dollárt gyűjtöttek össze csak a tavalyi év folyamán, amely egy, a semmiből keletkezett érme eladásából származik, érvel a befektető.

office
A Ripple Labs irodája San Franciscoban, forrás: Coindesk

Coffey 650 XRP-t vásárolt idén januárban, amit később 551 dolláros veszteséggel adott el.

Tom Channick a Ripple kommunikációs vezetője a Coindesknek mindössze annyit mondott, hogy meg fogják vizsgálni a vádakat, ha elérkezett annak ideje, valamint, hogy a SEC fogja eldönteni, hogy minek is számít az XRP.

Ryan Zagone, a Ripple szabályozásért felelős igazgatója a múlt héten az angol parlamentben azt mondta, hogy nincs közvetlen kapcsolat a Ripple és az XRP között. A parlamenti meghallgatás a szabályozókat volt hivatott tájékoztatni a blokklánc hálózattal és a kriptopénzekkel kapcsolatosan, és ezen részt vett a Ripple képviselője is. Az igazgató Stewart Hoise parlamenti képviselő felvetésére reagált, amely szerint az XRP a Ripple Labs pénzügyi eszközének számít, azonban ha az emberek megveszik a kriptopénzt, az mégsem jogosítja fel őket a tulajdonosi részesedésre, ezért nincs rendben az, hogy nem részesülnek semmiből. A képviselő hozzátette, hogy látszólag az XRP-nek nincs igazából semmi értelme.

uk
Ryan Zagone meghallgatása az angol parlamentben, forrás: Steemit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük