Bevezetés a piaci ciklusok pszichológiájának rejtelmeibe

Bitcoin árfolyam 2013. október 16./150 dollár, 2013. november 30./1150 dollár, 2013. december 19./560 dollár. Hát ez hogy történhetett meg? Erre a kérdésre is választ kapunk a piaci ciklusok pszichológiájának a segítségével.

Piaci ciklusok: Bitcoin

Mindannyian emlékszünk a bitcoin ralira 2013 végén, amit sokan bitcoin buboréknak neveztek el. Azonban ez nem buborék volt, hanem a piaci ciklus következménye. A rali után elkezdett esni a bitcoin ára és ezen időszak után a konszolidáció és kapituláció hosszú periódusa határozta meg az árfolyamot – egészen 2015. októberéig.

chart
Bitcoin árfolyam 2013. április – 2015. október, forrás: CoinMarketCap

A bitcoin újabb hatalmas emelkedésbe kezdett 2016 közepén, amikor áttörte 500-600 dolláros árfolyamot és innentől meg sem állt 20 ezer dollárig, ami tavaly decemberben következett be. Miután elérte a csúcsot, a trend fordult egyet és a leszállóág időszaka következett be.
Amikor közelebbről szemügyre vesszük a Bitcoin diagramot, vitathatatlan, hogy a 2013-as táblázat sok mindenben hasonlít a 2017-es grafikonhoz.

chart
Bitcoin árfolyam 2016. május – 2018. április, forrás: CoinMarketCap

Mi az a piaci ciklus?

Általánosságban elmondható, hogy a piac két csúcspontja vagy mélypontja közötti időszak. A hagyományos tőzsdei kereskedésben az ilyen piaci ciklusok átlagosan hosszabb távon lépnek fel.

Az alábbi képen az amerikai tőzsdék ciklusai láthatóak a 1929-es Great Depression, a nagy világgazdasági válságtól napjainkig.

chart
Bikapiac: kék szín, medvepiac: narancssárga, recesszió: halvány narancssárga, forrás: Cryptopotato

A ciklusok legutóbbi mélypontjai 2000 és 2008 körül történtek. Ez voltak a dotcom lufi kipukkanása és az ingatlanválság, ami globális pénzügyi krízishez vezetett.

Közel van a Nasdaq a csúcshoz? Az idő fogja megmondani. Van erre egy mondás, a piacok a lépcsőn mennek fel és a liften jönnek le, és ez minden más pénzügyi piacra érvényes, beleértve a kriptopénzekét is.

A hagyományos és kriptopénzes tőzsdék közötti különbség a coinok volatilitása. Míg a Nasdaq napi mozgásának kilengése maximum 1-2%, a bitcoin, amelyet ráadásul a legstabilabb kriptopénznek tekintenek, 10%-os esést és 17%-os emelkedést is produkált már – mindezt néhány órán belül. És ez már-már megszokott eseménynek tekinthető.

Piaci ciklusok fázisai

bitcoin, dollár, kereskedelem
Wall Street cheat sheet, a piaci ciklus pszichológiája, forrás: Wallstcheatsheet

Karen Bennet, a cheatsheet.com írója alkotta meg azt a híres táblázatot, amely a piaci ciklusok pszichés fázisait mutatja be. Ez számba veszi a leggyakoribb érzelmeket, amelyeket az egyének a piaci változások kapcsán éreznek. Hihetetlen, de igaz: az emberi érzelmek sokkal inkább meghatározzák a pénzügyi piacokat, mint azok fundamentumai.

A piaci ciklusok 10 fázisa:

  1. Remény (Hope): A remény a felépülés és helyreállítás első jele a depresszió és hitetlenség fázisa után (lásd a 10. fázist – a ciklus utolsó része). A piac megkönnyebbülve felsóhajt és pozitív jóslatokat fogalmaz meg egy új bikapiac trend kialakulásával kapcsolatosan. A befektetők azonban még mindig óvatosak és kis mennyiségű pénzt fektetnek be.
  2. Optimizmus (Optimism): Az optimizmus a meghatározója a második fázisnak, amely során az árak emelkedni kezdenek új tőke beáramlása révén. Ez a szakasz akkor következik be, ha a piac hosszú hónapok óta folyamatosan növekszik. Pozitívak a kilátások, ezért sok befektető bátrabban fekteti be pénzét.
  3. Hit (Belief): Az idő múlásával az optimizmus hitté alakul. A hit ezen szakasza a bikatrend megjelenésének első jele és a befektetők új lehetőségeket keresnek a piacokon.
  4. Izgalom (Thrill): Erősödik a ‘to the moon‘ tábor skandálása, terjed és ragadós az izgalom érzése és az emberek hisznek abban, hogy semmi nem mehet rosszul.
  5. Eufória (Euphoria): A fellendülés végső szakaszát az eufória uralja. Az emberi érzelmek dominálnak, semmi sem állíthat meg minket, csak egyfelé vezet az út – felfelé. Ebben a fázisban boldog-boldogtalan is beszáll – (és később ők távoznak elsőként). Még a használhatatlannak és értéktelennek is értéke van. A sajtó a bikapiacról közöl szenzációs híreket és megismerkedhetünk újdonsült milliomosokkal és önjelölt szakértőkkel is. Ebben a szakaszban profitál a hozzáértő befektető, aki korábban alacsony áron vásárolt (lásd 2017. vége, 2018. januárja).
  6. Elégedettség (Complacency) : A bikatrend stagnál, mivel nem teljesülnek az emberek magas elvárásai. Felbukkannak a szélirány megváltozásának első jelei. Ez egy nagyon veszélyes szakasz, mivel sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy kisebb szünet az újabb felfelé futás előtt. Sok befektető nincs felkészülve a közelgő piaci visszaesésre.
  7. Szorongás (Anxiety): Egyre többen rájönnek, hogy a bikatrend nem folytatódhat a végtelenségig. A piac ellentétes irányba kezd fordulni, csökkennek az árfolyamok és a profitok. A veszteségtől való félelem késlelteti a kár realizálását, ami még nagyobb veszteségekhez vezet.
  8. Elutasítás (Denial): A befektetések értéke tehát csökken, azonban sokan még így sem hajlandóak eladni. A befektetők elhessegetik rossz érzéseiket, mivel meg vannak győződve arról, hogy pénzeiket bölcsen fektették be. Egy ilyen helyzetben azonban minden befektetés rosszul jár, vagyis amikor esik, mindenki elázik.
  9. Pánik (Panic): A piac továbbra is esik, mivel a medvepiac veszi át az irányítást. A befektetők kétségbeesetten próbálnak befektetéseiktől megszabadulni, mert attól félnek, hogy végül mindent elveszítenek. A pánik fázisában gyakran előfordulhatnak nagyobb eladás-hullámok, amelyek még alacsonyabbra nyomják az árfolyamokat.
  10. Depresszió (Depression): Az emberek elveszítik összes reményüket és hitüket. Mérgesek és csalódottak. A piac az aktuális ciklus legalacsonyabb pontján van. Itt kezdődik a stabilizáció és konszolidáció.

Ez a tíz szakasz ismétlődik az idő múlásával és ez határozza meg magát a piaci ciklust. Természetesen nem minden piaci ciklus követi pontosan ezt a táblázatot, azonban beletekintést ad azok pszichológiájába.

A piaci ciklusokat nehéz megjósolni, azonban annyi biztos, nem fognak a végtelenségig nőni, de nem is zuhannak nullára.

Piaci trendek

Általánosságban két fő trend jellemzi a kripto piaci ciklusokat:

1. Likviditás beáramlása. Új pénz érkezik a piacra, a legtöbb ebből a bitcoinba, mivel ez a kriptopénz a piac belépési pontja.

2. A bitcoin dominanciája. Ez a tavalyi év decembere óta visszaesett, mivel sok befektető új altpénzes befektetési lehetőséget választott.

Hol tartunk a jelenlegi piaci ciklusban?

Senki sem tudja, így csak tippelgethetünk. Jelenleg úgy tűnik, hogy kezdünk kilábalni a depresszióból és már látjuk a fényt az alagút végén. Komoly korrekció zajlott le a 20 ezer dollárról 6 ezer dollárra való esés során, azonban az elmúlt időszakban emelkedni kezdett a bitcoin árfolyama, a cikk írása során már a 10 ezer dolláros lélektani határt pedzegeti.

De vajon szükség volt-e a korrekcióra? A válasz igen, mert az eufória túl nagyra fújta fel a piacot. A depresszió időszaka pedig elsodorja a felesleges projekteket és azokat a pénzeket amiket az ismeret halvány fogalma nélkül lettek befektetve. A depresszió helyet teremt az erősebb és jobb projekteknek és az okosabban befektetett pénzeknek.

Piaci ciklusokba való befektetés

A medvepiacból a bikapiacra való áttéréshez szükség van a talpra álláshoz. Valószínűtlen, hogy a piacok valódi bikapiacokká válnak, amíg az előző medvepiac veszteségei nem rendeződnek. Az optimizmus fázisa az új bikapiac belépési pontjának tekinthető. Általánosságban elmondható, hogy vásárolni akkor érdemes, amikor a piac gyenge (depresszió és hitetlenség időszaka) és eladni akkor, amikor a piac erős (optimizmus, hit és eufória időszaka) – angolul ez a “buy low, sell high”, valamint a “buy the dip”.

Fontos kijelenteni, hogy ezek mind általánosságok, tehát a piaci ciklusok nem feltétlenül követik pontosan ezt a mintát.

Összegzésként elmondható:

– A piaci ciklusok teljesen természetes dolgok.
– Hideg fejjel kell kereskedni, mert az érzelmek a legrosszabb tanácsadónkká válhatnak.
– Figyelni kell mind a pozitív, mind a negatív katalizátorokra, amelyek egy új fázist indíthatnak el.
– Nehéz meghatározni a kezdődő és végződő pontokat.
– A piaci ciklusok segítséget nyújtanak az elemzőknek a jobb döntések meghozatalában.
– “Buy low, sell high”.

bitcoin, dollár, kereskedelem
Egy átlagos nap a tőzsdén, forrás: Investazy

Referencia:

Michiel Mulders: Do you know about crypto market cycles? You should (Cryptopotato)

Borítókép forrása: Cdn.Newsapi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük