Pozitív tényezők tökéletes egybeesése még magasabbra repítheti az ADA tokent

Az izgalom és felfokozott piaci hangulat közepette a Cardano csapata végül csak beváltotta ígéretét és péntek este bejelentette az okosszerződés funkcionalitás várva várt bevezetését. A jelentősnek ígérkező frissítést szeptember 12-én vagy annak környékén tervezik végrehajtani.

A Cardano csapata az elmúlt hetekben frissítésekkel volt elfoglalva, ami azt jelzi, hogy a háttérben gőzerővel folyik a munka a zökkenőmentes átmenet biztosítása érdekében. A fejlesztések izgalma átragadt a Cardano közösségre, valamint a kriptokereskedőkre is, akik szünet nélkül veszik az ADA tokent azóta, hogy a csapat augusztus 6-án bejelentette, hogy az Alonzo Purple a tesztelés utolsó szakaszába lépett és készen áll a bevezetésre.

Az augusztus 6-i bejelentést követően a Cardano megkezdte a felhasználók bevezetését, illetve elindult az Alonzo frissítéscsomag harmadik utolsó szakaszának implementálása, amely végül a Cardano blokklánc platformot okosszerződés funkciókkal látja el. A hír körüli hájp átragadt a kereskedőkre és az ADA árát 1.40 dollárról 2.25 dollár tornázták, ami egy hét alatt több mint 50%-os emelkedést jelent.

Innen a kérdés adott: fenntartható az ADA ralija?

A válasz erre kifejezetten pozitív, és az ADA ára még tovább ívelhet felfelé, mivel az okosszerződés funkcionalitás valóban egy fontos mérföldkő, hiszen egyből az Ethereummal teszi párba és versenybe. De ezen túl is van okuk örülni a bikáknak.

Növekvő fejlesztői aktivitás

Rengeteg projekt épít már a Cardano teszthálózatán az okosszerződés funkcionalitására. A fejlesztői aktivitás jelentőset ugrott az Alonzo teszthálózat indulása óta, a Cardano commitek száma a Githubon az augusztus 6.-i Alonzo Purple nyitás óta az első helyet jelenti a kriptós fejlesztői ranglistán. Figyelemre méltó még, hogy a commitok száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, augusztus 11-én már közel 600 commit került rögzítésre, de a két nappal ezelőtti 545 is komoly számnak tekinthető. Ez azt indukálja, hogy egyre több fejlesztő dolgozik vagy próbál valamit építeni a Cardano Alonzo-ra.

Pozitív tényezők egybeesése még magasabbra repítheti az ADA tokent
GitHub fejlesztői aktivitás

Az ADA árfolyam emelkedését tehát erős fundamentális tényezők támasztják alá, ezek egyike a megnövekedett fejlesztői aktivitás.

Tankönyvbe illő bikás jelek a technikai chartokon

Az áremelkedéssel tandemben a tőzsdék közötti kereskedési volumen is egészségesen növekedik, ami egy fenntartható rali jele. Bár a hirtelen robbanásszerű volumen nem jó dolog, ám az ADA volumen folyamatos növekedése jó jelként értelmezhető arra, hogy egyre több befektető halmozza a tokent még magasabb árszinteken is.

Napos ADA/USD chart

Az ADA tokent a közelmúltban jóváhagyták a japán tőzsdéken való listázásra, ami mintegy 100 milliós befektetési piacon teheti attraktívvá. Japán a világ harmadik legnagyobb gazdasága, lakossága a világ egyik legmagasabb kriptovaluta elfogadási aránnyal rendelkezik.

Ezenkívül az ADA alacsony forgalomban lévő kínálata egy másik ok arra, hogy az ár még tovább emelkedhet. Jelenleg a teljes ADA-kínálat 71%-a van stakelve a hálózat biztosítása érdekében. Ez messze a legmagasabb arány a proof-of-stake token projektek között.

Stake pool

Ez a stakelt mennyiség 11%-kal magasabb június eleje óta azóta, hogy a Cardano hálózat először átlépte a 600 000 egyedi címes mérföldkövet. Az Alonzo bevezetését megelőzően a szám 749 400 egyedi címre nőtt, és a szám folyamatosan növekszik.

A magas stake arányból egy fontos következtetést is levonhatunk: az az még a friss rali ellenére se válnak meg túl sokan az ADA tokenjeiktől. A Cardano stake programjának nincs zárolási határideje, a tulajdonosok bármikor szabadon feloldhatják és eladhatják a tokeneket. A tény, hogy a stake pool az ADA árának fenomenális emelkedése ellenére tovább növekszik, sokat elárul a Cardano közösség hosszú távú elkötelezettségéről.

Ez azt is jelenti, hogy nem sok ADA token kering a kereskedési piacokon vételre vagy eladásra, ami tovább növeli a felfelé irányuló árprés-hatást.

A fenti tényezők mindegyike az ADA tokent robbanásszerűen lökheti még magasabbra, és az RSI indikátort leszámítva, ami extrém túlvásárolt szintet jelez, nincs más akadály, amely lelassíthatná a tokenár emelkedését. Az ár ugyan némi ellenállásba ütközhet és konszolidálódhat a május közepi 2.47 dolláros mindenkori csúcs körül, de legalább jó lehetőség lesz az RSI számára, hogy az extrém túlvásárolt szintről kicsit lejjebb szálljon egy esetleges ATH kitörés előtt.

Ugyanakkor ahogy közeledik az okosszerződés funkció bevezetése a főhálózaton, úgy fognak előkerülni az ADA növekedését hátráltató faktorok is. Ez különösen igaz abban a valószínűtlen esetben, ha szeptember 12-én a hard fork körül bonyodalmak merülnek fel, akkor az árfolyam egy komolyabb korrekciót is elszenvedhet.

Egy másik potenciális aknamező az ADA token felhasználási módjában rejlik az okosszerződés alkalmazásokon. Még mindig nem tisztázott ugyanis, hogy miként kerül hasznosításra a dAppokon, egyáltalán mi lesz a haszna ott.

Mindenesetre ez még a jövő nótája és amíg nem jönnek ki az első beszámolók a Cardano okosszerződésekről, addig a hájp még tovább lökheti az ADA-t, különösen miután a 97-es RSI kicsit lehűl.

Szintén hájpgeneráló faktor, hogy a hard forkot megelőzően a Cardano Alapítvány még több komoly bejelentést is tartogat a közösségnek, tehát a kereskedőknek lesz miért továbbra is bikás szemmel tekinteniük a tokenre.

Rengeteg marketing az ismertség növelése érdekében

Az okosszerződésre való áttérés apropóján a Cardano egy konferenciát is összehívott. A Cardano Summit 2021 névre keresztelt esemény szeptember 25-26-án kerül megrendezésre, körülbelül két héttel a hard fork után. A rendezvény globális 7 kontinensen zajló esemény lesz, minden kontinensen a Cardano Hub 20 közösség által szervezett rendezvényt készít el, ami várhatóan legalább 50 000 ember részvételét fogja eredményezni.

A csapat marketing erőfeszítései kifejezetten intenzívek az esemény megünneplése érdekében, számos Twitter-frissítéssel jelentkezve az eseményekről, külön meghívókkal a közösség tagjai számára, helyi találkozók szervezésével saját országukban stb. Kissé olyan, mintha karnevál készülne, ami pedig még nagyobb figyelemfelkeltést eredményezhet azok számára, akik még nem ismerik a tokent vagy nem hallottak a frissítésről. Ez újabb vevőket hozhat.

A bullish piacokat meglovagolva, fontos frissítéssel, jó adaptációs görbével, intenzív kereslet-kínálati egyensúlyhiánnyal és számos marketing eseménnyel, úgy tűnik, megérett az idő, hogy az ADA még tovább meneteljen.

*A cikk nem tekinthető befektetési tanácsadásnak, a szerző magánvéleményét tükrözi.*

Kim Chua, a PrimeXBT piaci elemzőjéről:

Kim Chua intézményi kereskedési szakemberként meghatározó tapasztalatokat gyűjtött a világ vezető bankjainál, többek között a Deutsche Banknál, a China Merchants Banknál és még sok más vezető pénzintézetnél. Ezután egy fedezeti alapot alapított, amely hét éven keresztül háromjegyű hozamot produkált évről-évre. Kim oktat is: kereskedési tananyaga az újgenerációs elemzőket segíti a hatékony technikai elemzés elsajátításában. Kim egyik erőssége, hogy képes folyamatosan figyelemmel kísérni mind a hagyományos, mind a kriptovaluta piaci trendeket és megtalálni az új befektetési és kereskedési lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük