Provokáció vagy innováció? Itt a blokklánc hajszárító és vízforraló

Képzelj el egy olyan háztartási gépet, amely a blokkláncot is felhasználva, csökkenti a villanyszámládat. Nagyon nem kell elrugaszkodni a valóságtól, ugyanis ez az eszköz már létezik. De vajon minek tekinthetjük? Provokációnak vagy forradalmi találmánynak? Egy dolog biztos. Az embereknek garantáltan felkelti az érdeklődését és akár hasznos leckét is adhat kriptós ismeretekből.

A Gigbliss, egy energiaágazatra összpontosító projekt, amelynek fő tervezői Larissa Pschetz és Chris Speed. Tavaly májusban mutatták be projektjüket, mely felkavarta a blokklánc technológia állóvizét. A Gigbliss az intelligens háztartási készülékek gyártásán kezdett el gondolkodni, amelyek a fogyasztók számára ellenőrzési szinteket kínálnak és az energiafelhasználás csökkentésére fókuszálnak. A Gigbliss megváltoztatta a háztartási készülékek használatának módját, a blokklánc technológiával való egyesítéssel. Használatukkal nemcsak időt, de még pénzt is spórolhatunk.

Dr. Larissa Pschetz elismerte a projekttel kapcsolatban, hogy az eddig elkészített prototípusokat provokációnak szánták. Az első termék és egyben kiindulási pont a hajszárító volt, amelyből három különböző modellt gyártottak a felhasználók számára, különféle irányítási szintekkel. A második prototípust Karma vízforralóknak hívják, amely engedélyeit még felülvizsgálják, mielőtt mindenki számára elérhetővé teszik.

A hajszárító egy provokáció volt”, mondta Pschetz. “Kicsit vicceseknek gondoltuk, mert csak egy hajszárító, és nem várhatod el, hogy egy hajszárító energiát termeljen vagy bármilyen energia átvitelre használható legyen.”

Blokklánc oktatás és a reakciók

A hajszárítókat rendszeresen használják nyilvános rendezvényeken történő bemutatásra, különös tekintettel az EU politikai döntéshozóinak figyelemfelkeltésére. “Nagyon sok a vita a szabályozással kapcsolatban, ezenfelül pedig olyan kihívásokkal is meg kell küzdenünk, mint az átláthatóság. Nincs konkrét modell arra vonatkozóan, hogy ezeket a rendszereket hogyan lehetne hosszú távon átláthatóbbá tenni a végfelhasználók számára”, mondta Pschetz. “Ehhez a jogalkotók segítségére van szükség, mivel az embereket be kell vonni a konzultációkba de oly módon, hogy mindenki számára érthetővé váljon a blokklánc technológia és az elosztott rendszerek. Úgy gondolom, hogy a hajszárítókat valamilyen érzelmi reakció kiváltására készítettük. Ez egy módja annak, hogy bevonjuk az embereket a beszélgetésekbe és megtanítsuk nekik azt, hogy mi is a blokklánc és mire lehet használni. Az emberek még bizonytalanok a technológiát illetően, nem igazán tudják, hogy mi zajlik a színfalak mögött”, tette hozzá.

De hogyan működik a vízforraló?

A vízforraló olyan technológiákra támaszkodik, mint a blokklánc, az intelligens szerződések és az új akkumulátorok, amelyek közvetlenül csatlakoztathatók az elektromos hálózathoz. A vízforraló különböző tranzakciókat végezhet el, például adatgyűjtést és küldést, valamint energiavásárlást és értékesítést. Bizonyos szintű ellenőrzést biztosít a felhasználók számára az energiaügyletek felett. A projekt az IoT eszközöket kívánja közelebbről megvizsgálni, hogy azok támogassák a végfelhasználói energiakereskedelmet és az alulról építkező energiatermelést. A felhasználók a Karma vízforralót egy forgókapcsolón keresztül működtethetik, amely lehetővé teszi számukra az energia felhasználását (forralást), a tárolását illetve az átadását. A vízforralók ezután jutalmazzák a felhasználót azért, ha a többletenergiát visszatáplálták a hálózatba.

Az egész ház átalakítása helyett

A Gigbliss projekt és minden, amit magában foglal, alapvetően az energia újraelosztásán alapul. A Karma vízforraló valójában nemcsak egy vízforraló, hanem egy energiamegosztást vizsgáló rendszer. Ugyan már létezik sok olyan eszköz, amely az energia elosztását kontrollálja, ezek használata azonban megköveteli a házak átalakítását. Egy hatalmas akkumulátort kell telepíteni az energia tárolásához és elosztásához. Ezen új eszközök használatához nem kell átalakítani az egész házat.

Pschetz azt gondolja, hogy nem mindenki lesz hajlandó megválni a régi készülékeitől még alacsonyabb villanyszámlákért cserébe sem. Ugyanakkor bizakodó és reméli, hogy lesznek olyanok, akiket érdekelni fog a színfalak mögötti működés megértése is. További háztartási készülékeket kívánnak tervezni “mert ez technikailag lehetséges és valószínűleg hasznos is. Ha a megújuló energiákra gondolunk, találnunk kell egy módszert az energia hatékonyabb előállítására és elosztására.”

A társadalom mindig változik, és érdekes elgondolkodni azon, hogy hogyan fog kinézni 15-20 év múlva.

Szerintem újra kell gondolni azokat az elképzeléseket, amelyeket a társadalomról alkotunk. Ha továbbra is a hatékonyság alapján igazoljuk önmagunkat, akkor hatalmas identitásbeli válságot fogunk elérni”, mondta Pschetz.