Putyin most az amerikai dollár ellen fordult

Putyin megszabadítaná a világot az amerikai dollártól. Oroszország és Kína között a kereskedelem már most is 80%-ban rubel- és jüan alapon történik.

Putyin az amerikai dollár ellen üzent hadat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a gazdasági integrációt és a dedollarizációt emelte ki legfontosabb terveként a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) államfői tanácsának ülésén. A tanácskodás Narendra Modi indiai miniszterelnök elnökletével zajlott a múlt héten.

“A kölcsönös elszámolásokhoz egyre szélesebb körben használjuk a nemzeti valutákat” – jelentette ki Putyin.

Az orosz elnök hozzátette, hogy az Oroszország és a Kínai Népköztársaság közötti kereskedelmi tranzakciók már ma is több mint 80%-a rubelben és jüanban zajlanak.

A gazdasági együttműködés egyre fontosabb

Putyin a gazdasági együttműködést és a dedollarizációt hangsúlyozta az SCO-csúcstalálkozón. Vlagyimir Putyin orosz elnök videokonferencia útján vett részt a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) államfői tanácsának július 4-i ülésén. A rendezvényt Narendra Modi indiai miniszterelnök vezette.

Putyin hangsúlyozta a gazdasági együttműködés fontosságát és az SCO szerepét a béke fenntartásában. Kiemelte a gazdasági integráció terén elért sikereket is. Megjegyezte, hogy Oroszország kereskedelme az SCO-tagállamokkal 37%-kal nőtt. Már 2022-ben is rekord 263 milliárd dollárra nőtt, majd 2023 januárja és áprilisa között további 35%-kal emelkedett. A Kreml fordítása szerint Putyin kijelentette:

A kölcsönös elszámolások során egyre szélesebb körben alkalmazzuk a nemzeti valutákat. Az Oroszország és a Kínai Népköztársaság közötti kereskedelmi tranzakciók több mint 80%-a rubelben és jüanban történik.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO)

A 2001-ben alapított Sanghaji Együttműködési Szervezet politikai, gazdasági és biztonsági szövetség. Az SCO-nak jelenleg kilenc teljes jogú tagja van: India, Irán, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Oroszország, Pakisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Három ország rendelkezik megfigyelői státusszal az SCO-nál: Afganisztán, Fehéroroszország és Mongólia. Tizennégy ország rendelkezik párbeszédpartner státusszal: Azerbajdzsán, Örményország, Bahrein, Kambodzsa, Egyiptom, Kuvait, Maldív-szigetek, Mianmar, Nepál, Katar, Szaúd-Arábia, Srí Lanka, Türkiye és az Egyesült Arab Emírségek (EAE).

Az SCO célja a gazdasági együttműködés, a regionális biztonság és a kulturális csere előmozdítása a tagállamok között. Az SCO-n belüli gazdasági integráció lendületet kapott, különösen a nemzeti valuták kereskedelemben történő felhasználására irányuló kezdeményezések révén. Ez ugyanis sökkenti az amerikai dollártól való függőséget. Ez az elmozdulás összhangban van a dedollarizáció tágabb globális trendjeivel, ahol az országok igyekeznek diverzifikálni devizatartalékaikat és csökkenteni az Egyesült Államok pénzügyi rendszerével szemben a kitettséget.

Putyin megjegyezte, hogy az orosz nemzeti valuta részesedése az összes SCO-országgal folytatott exporttranzakciókban 2022-ben meghaladta a 40%-ot. Putyin hangsúlyozta:

„Oroszország nagyon aktívan végrehajtotta a nemzeti valutákra való átállásra vonatkozó SCO ütemtervet a kölcsönös kereskedelemben. Fontos ennek a munkának a folytatása. Az összehangolt intézkedések megtétele a szabályozási akadályok felszámolásához vezet, a szükséges fizetési infrastruktúra kialakítása és a független pénzügyi rendszer létrehozása a jövőbeli cél.