Putyin jelentéstételi kötelezettségét vezetett be a közszolgáknak a kriptovaluta vagyonaikra

Vlagyimir Putyin aláírta a dokumentumot, amely Oroszországban a köztisztviselőket arra kötelezi, hogy jelentést tegyenek az összes általuk birtokolt kriptóról.

Jelentést kell készíteni a kriptó birtoklásokról

Vlagyimir Putyin csütörtökön aláírta az ominózus dokumentumot, amely tartalmazza a köztisztviselők kriptóval kapcsolatos jelentéstételi kötelezettségét Oroszországban. A kötelezettség nem csak a jelenlegi dolgozókra, hanem azokra a személyekre is vonatkozik, akik a jövőben kormányzati pozíciót szeretnének betölteni. A dokumentumban foglaltak alapján a hivatalnokoknak közzé kell tenniük, hogy mely digitális pénzeszközöket birtokolják, valamint azt is, hogy milyen mennyiségben vásárolták azokat és hol. Az első jelentéseket jövő év január 1-je és június 30-a között kell benyújtani.

A jelentéseknek ki kell terjedniük a digitális vagyontárgyak összes típusára, így a kriptovalutákra, digitális értékpapírokra és felhasználó tokenekre (utility tokenekre) is. További érdekesség, hogy a jelentésbe bele kell foglalni a jelenlegi vagy leendő köztisztviselő házastársa és gyermeke által birtokolt vagyontárgyakat is. A kormányzati pályára készülőknek az állás megpályázásakor kell nyilatkozatot tenniük. A mostani jelentéstételi kötelezettség a már jól működő, pályázók által benyújtandó vagyonnyilatkozatok kiegészítését fogja szolgálni a korrupcióellenes eljárás részeként.

Az új szabályozásra egyébként amiatt van szükség, mert Putyin a nyár folyamán elfogadta azt az orosz törvényt, amely a kriptovalutákat a vagyontárgyak egy típusaként nevesíti. A törvény 2021 januárjában lép érvénybe.

További részletszabályok jöhetnek

Az orosz Pénzügyminisztérium nemrégiben egy törvényjavaslat-csomagot nyújtott be, amely tartalmazza az adózási céllal történő kriptó jelentéstételre vonatkozó részletszabályokat. A tervezet szerint az egyéneknek és a vállalatoknak jelenteniük kellene a kriptó birtoklásaikat, amennyiben az éves tranzakciók összege meghaladja a 600 ezer orosz rubelt (kb. 2,4 millió forint). A jelentéstétel elmulasztása szankcióval járna: pénzbüntetés vagy akár 3 évig terjedő szabadságvesztés is járhat a mulasztóknak. A szankció mértéke az adóhatóságok elől eltitkolt kriptó mennyiségétől függően kerülne kiszabásra.

A benyújtott javaslaton azonban a kormány végül enyhített. November 30-án a javaslat egy engedékenyebb szabályokat tartalmazó verziója került benyújtásra az orosz parlament elé. Az új verzió alapján ha valaki elkésik a jelentéstétellel, 50 ezer rubeles bírsággal (kb. 200 ezer forint) számolhat. Azonban ha valaki teljes mértékben elmulasztja a jelentéstételt, az összes bejövő vagy kimenő tranzakció összegének 10%-át kell megfizetnie, attól függően, hogy mely összeg a nagyobb (bejövő/kimenő tranzakciók).

Kapcsolódó:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük