Oroszországban akár börtönbüntetés is várhat a kriptósokra

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lehet, hogy Oroszország lazít a szigorú kriptós törvényein, de helyi jelentések szerint az orosz állampolgárok még mindig börtönbe kerülhetnek, ha nem tartják be a szabályokat.

Az állampolgároknak hamarosan akár három év börtönbüntetés is járhat azért, ha nem jelentik be az adóhatóságnak 45 millió rubel (583 650 USD) vagy annál nagyobb összegű kriptovagyonukat. Jelentette az az RBC Group orosz hírügynökség.

Egy korábbi törvénytervezet eredetileg jóval alacsonyabb – 100 000 rubel (nagyjából 1 300 USD) – összeg bejelentését követelte volna meg, és vetett volna ki börtönbüntetést a korábbi jelentések szerint.

Habár lazítottak a feltételeken, de a frissített törvényjavaslat még továbbra is szigorú. Az orosz lakosokra komoly szankciók várnak, köztük hat hónap börtönbüntetés is fenyegeti őket, ha nem jelentik be 15 millió rubel (195 000 dollár) vagy annál magasabb értékű kriptovagyonukat – áll a jelentésben.

Potenciális büntetés lehet a kényszermunka is azok számára, akik nem tesznek eleget bejelentési kötelezettségüknek. Azokra, akik nem jelentik be kisebb mennyiségű kriptójukat pedig nagy pénzbírságokat szabnak ki.

Az Orosz Pénzügyminisztérium tegnap hírül adta, hogy az aktualizált törvényjavaslat a pénzmosás elleni küzdelem érdekében készült. “Ezen ajánlások betartása csökkenti a pénzmosáshoz kapcsolható tranzakciók számát” – áll a törvényjavaslatban.

Az új törvény 2021 januárjában lép hatályba.

Oroszországban nehéz dolga van a kriptósoknak

Oroszország régóta megnehezíti az olyan decentralizált kriptovaluták dolgát, mint a Bitcoin és az Ethereum. Egy év elején kiadott törvény kimondja, hogy az állampolgárok törvényesen birtokolhatnak kriptovalutát, de nem költhetik el semmire legálisan.

Az ország azonban egyre lelkesebb a centralizált, állami fenntartású digitális eszközök iránt. Két hete az orosz központi bank vezetője azt mondta, hogy jövőre elkészülhet a digitális rubel pilot változata.

Oroszországban több pénzintézet is kifejezte érdeklődését a központi bank digitális valutája, a digitális rubel iránt. Néhányan azt is jelezték, hogy a 2021 első felében induló digitális rubel-kísérleti programjaiban is részt vennének. Ezen bankok között szerepel az állami háttérrel rendelkező Promsvyazbank, a Moszkvai Hitelbank, a Zenit kereskedelmi bank, a Dom.RF jelzálogbank és a Krím Orosz Nemzeti Kereskedelmi Bank is.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.