Putyin legszívesebben levágná Oroszországot az internetről

  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mindegy, hogy személyes vagy szakmai célból használod az internetet, segítségével emberek milliárdjai tudnak korábban soha nem tapasztalt mértékben kollaborálni és kommunikálni. Ám Oroszországnak megvan a saját terve az internettel, és Kínához hasonlóan inkább digitális falat építene országa és a világ többi része közé. Vlagyimir Putyin 2019. május 1-én aláírta a saját orosz Internet kifejlesztésére vonatkozó terveket.

Zárt internet: még több állami irányítás

Szakértők szerint a zárt internetnek egyetlen célja van: a kormányzati narratívával ellentmondó, disszidens hangok hatékony kontrollja és egy tűzfal felállítása, hasonló, mint Kínában. A Kreml persze ezt a fenntartható, biztonságos és teljes mértékben működőképes csomagként prezentálja otthon, ahol szóba se jöhet majd az online korlátozás.

A valóságban azonban nem jelent mást mint bátortalan kezdeti információkontrollt és az egyébként is betegeskedő orosz szólásszabadság és szabad véleménynyilvánítás bedarálását. Azt már említeni se kell, Oroszország vélhetően korlátozni fogja a külföldi médiumok elérhetőségét az országban és mondvacsinált vészhelyzetek esetén az ország internetje sötétbe borulhat. Volt már példa mindkettőre másutt.

A törvény egyben egy felügyeleti és menedzsmentközpont felállítását is előirányozza, amit az állami telekommunikációs társaság, a Roskomnadzor felügyelne. A társaság felelne kivételes szituációkban (bármit is jelent a kivételes) az orosz kommunikációs csatornákért és akár a külső forrásból beérkező forgalmat is elvághatja.

Még több cenzúra

Kína Nagy Tűzfala hasonló elveken működik. A külföldi hírportálok és tudósítások, pártkritikus vélemények ritkán jelennek meg az átlag kínai telefonján, de kifelé bőven mehet a kínai központi propaganda és teret engednek az exportorientált kínai vállalatok portyázásainak. A közösségi médiáknak, mint a Facebook és a Twitter megvan a saját kínai megfelelője, hasonlóan Oroszországban is, és a törvénnyel Putyin egy hasonló zárt internetet kíván kialakítani, mint ami Kínában is elterjedt.

A Freedom House 2019-es jelentése szerint Oroszország kormánya autoriter és a 100 pontos skáláján 20-asra értékelte az országban a demokrácia állapotát. A sajtószabadság kihalóban, a netes szabadság szintén kezdi elveszteni múltbéli tündöklését.

Az ország 2018-ban tiltólistára helyezte a titkosított üzenetküldést biztosító Telegram messengert, Pavel Durov alapító pedig kolholt vádakkal akár bíróság elé is kerület, orosz földre tenné lábát. Putyin terveire a megoldást a Kínában is elterjedt VPN-ek használata jelenthetik, amik segítenek megkerülni az internetes szankciókat az olyan országokban, ahol az információáramlás szabadsága sérül.

Érdekel hogyan tudnál Bitcoint vásárolni? Olvasd át kétperces útmutatónkat.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.