Putyin legszívesebben levágná Oroszországot az internetről

  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mindegy, hogy személyes vagy szakmai célból használod az internetet, segítségével emberek milliárdjai tudnak korábban soha nem tapasztalt mértékben kollaborálni és kommunikálni. Ám Oroszországnak megvan a saját terve az internettel, és Kínához hasonlóan inkább digitális falat építene országa és a világ többi része közé. Vlagyimir Putyin 2019. május 1-én aláírta a saját orosz Internet kifejlesztésére vonatkozó terveket.

Zárt internet: még több állami irányítás

Szakértők szerint a zárt internetnek egyetlen célja van: a kormányzati narratívával ellentmondó, disszidens hangok hatékony kontrollja és egy tűzfal felállítása, hasonló, mint Kínában. A Kreml persze ezt a fenntartható, biztonságos és teljes mértékben működőképes csomagként prezentálja otthon, ahol szóba se jöhet majd az online korlátozás.

A valóságban azonban nem jelent mást mint bátortalan kezdeti információkontrollt és az egyébként is betegeskedő orosz szólásszabadság és szabad véleménynyilvánítás bedarálását. Azt már említeni se kell, Oroszország vélhetően korlátozni fogja a külföldi médiumok elérhetőségét az országban és mondvacsinált vészhelyzetek esetén az ország internetje sötétbe borulhat. Volt már példa mindkettőre másutt.

A törvény egyben egy felügyeleti és menedzsmentközpont felállítását is előirányozza, amit az állami telekommunikációs társaság, a Roskomnadzor felügyelne. A társaság felelne kivételes szituációkban (bármit is jelent a kivételes) az orosz kommunikációs csatornákért és akár a külső forrásból beérkező forgalmat is elvághatja.

Még több cenzúra

Kína Nagy Tűzfala hasonló elveken működik. A külföldi hírportálok és tudósítások, pártkritikus vélemények ritkán jelennek meg az átlag kínai telefonján, de kifelé bőven mehet a kínai központi propaganda és teret engednek az exportorientált kínai vállalatok portyázásainak. A közösségi médiáknak, mint a Facebook és a Twitter megvan a saját kínai megfelelője, hasonlóan Oroszországban is, és a törvénnyel Putyin egy hasonló zárt internetet kíván kialakítani, mint ami Kínában is elterjedt.

A Freedom House 2019-es jelentése szerint Oroszország kormánya autoriter és a 100 pontos skáláján 20-asra értékelte az országban a demokrácia állapotát. A sajtószabadság kihalóban, a netes szabadság szintén kezdi elveszteni múltbéli tündöklését.

Az ország 2018-ban tiltólistára helyezte a titkosított üzenetküldést biztosító Telegram messengert, Pavel Durov alapító pedig kolholt vádakkal akár bíróság elé is kerület, orosz földre tenné lábát. Putyin terveire a megoldást a Kínában is elterjedt VPN-ek használata jelenthetik, amik segítenek megkerülni az internetes szankciókat az olyan országokban, ahol az információáramlás szabadsága sérül.

Érdekel hogyan tudnál Bitcoint vásárolni? Olvasd át kétperces útmutatónkat.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.