Mindenét elveszítheti a Quadriga CX társalapítója

A kanadai Brit Columbia tartomány bírósági végzést indított a QuadrigaCX társalapítója, Michael Patryn ellen. Egy új típusú eljárást alkalmaznak, amely arra kötelezi az illetőt, hogy megmagyarázza, hogyan jutott vagyonához.

A Quadriga CX, amelyet egykor Kanada legnagyobb kriptopénzváltójának tartottak, 2019-ben omlott össze. A platform leállította működését, majd csődöt jelentett.

A cég vezérigazgatója és alapítója, Gerald William Cotten 2018-ban rejtélyes módon elhunyt egy indiai utazás során.

Halála után kiderült, hogy 115 000 ügyfélnek tartozott több mint 200 millió dollárnyi kriptóval. Az eszközök vagy eltűntek, vagy elérhetetlenek maradtak, mivel Cotten volt az offline hideg tárcák jelszavainak egyedüli birtokosa.

2022 márciusában a Netflix kiadta a “Trust No One: The Hunt for the Crypto King” című dokumentumfilmet. A film története azon befektetők csoportját mutatja be, akik a QuadrigaCX tőzsde összeomlásakor pénzt vesztettek. Nyomoznak az alapító, Gerry Cotten korai halála után, és megpróbálják visszaszerezni a 250 millió dollárt, amit gyanújuk szerint ellopott tőlük.

Ha a végzés sikeres lesz, mindenét elkobozzák

Mike Farnworth közbiztonsági miniszter és főügyész bejelentette a harmadik megmagyarázhatatlan vagyonszerzési végzés (UWO) benyújtását a Brit Columbia Legfelsőbb Bírósághoz, amelynek célja a bűncselekményekhez potenciálisan kapcsolódó vagyon lefoglalása. 

A végzés alapján lefoglaltak egy széfet a CIBC Banknál, valamint egy Patryn-hoz tartozó számlát.

“A QuadrigaCX nemzetközi, bűnözői tevékenységének köszönhetően emberek ezrei veszítették el megtakarításaikat” – áll a dokumentumban.

“Ha a végzés sikeres lesz, akkor 250 200 dollár értékű készpénz, 45 aranyrúd, luxusórák és drága ékszerek elkobzásához vezethet”– mondta Farnworth a március 27-i sajtóközleményben.

Farnworth hangsúlyozta, hogy nem csupán az olyan eszközökre, mint az aranyrudak és a luxuscikkek irányul a végzés, hanem a bűnözői vállalkozások pénzügyi ösztönzőinek megzavarására is összpontosítanak. Azzal, hogy a hatóságok a jogtalanul szerzett jövedelmeket veszik célba, a bűnözőket akarják megfosztani forrásaiktól, és megakadályozni azt, hogy az áldozatoknak további károkat okozhassanak.

“Folytatjuk a jogellenes tevékenységből származó vagyonok elvételét, és a bűncselekményekből származó bevételeket átirányítjuk a nagyon szükséges áldozatsegítő programokra és bűnmegelőzési kezdeményezésekre, mint például a 2024. február 15-én bejelentett gyűlöletellenes támogatások a közösségeknek.”