Quadriga CX ügyfelei és hitelezői végre visszakapják a pénzüket

Az EY globális könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég pénteken kiadta a Quadriga CX hitelezői számára régóta várt közleményt. A kanadai kriptotőzsde 2019-ben kért csődvédelmet 215,7 millió kanadai dollár összegű kötelezettséggel és mintegy 28 millió kanadai dollár értékű eszközökkel. Az EY közleményéből kiderült, hogy a Quadriga hitelezői a követeléseik összértékének 13,094156%-ának megfelelő kifizetést kapnak.

Az EY a Haircut kártalanítási tervet kínálja a Quadriga CX hitelezői számára

A 2019-ben kezdődött, elhúzódó csődeljárás után a Quadriga CX ügyfelei és hitelezői végre fellélegezhetnek, mivel a tervek szerint visszakapják pénzük egy részét a lefoglalt vagyonból. Az egykor Kanada meghatározó kriptopénz kereskedési platformja, a Quadriga viharos utat járt be, miután először 2018-ban szembesült komoly likviditási gondokkal.

A vezérigazgató, Gerald Cotten 2018. december 9-én indiai utazása közben elhunyt. Megdöbbentő módon a tőzsde végül csak 2019. január 14-én tájékoztatta ügyfeleit Cotten haláláról, és még ugyanennek a hónapnak a végén a Quadriga hitelezői csődvédelmet kértek.

A Quadriga CX ügyfelek végre megkapják a pénzüket

A csődeljárás felügyeletével megbízott EY könyvvizsgáló cég vállalta a vagyonkezelő szerepét, és átvette a Quadriga fennmaradó eszközei feletti ellenőrzést. A hónapok előrehaladtával aztán megdöbbentő felfedezések láttak napvilágot, amelyek leleplezték a Cotten és társai által elkövetett csalásokat. Az Ontario Securities Commission hatóság 2020-ban hozott ítéletében a Quadriga kriptotőzsde működését Ponzi-rendszerré és csalássá nyilvánította.

Az EY pénteki közleményéből kiderült, hogy a visszafizetési csekkek már úton vannak az ügyfelek postaládájába. Ezt azonban fenntartásokkal kell kezelni, mivel kiderült, hogy a hitelezők nem kapják meg a teljes összeget, amelyet kértek.

Quadriga követelések nagysága

Quadriga követelések nagysága

Az EY dokumentuma szerint: “Minden követeléssel rendelkező hitelező a bizonyított követelésének 13,094156%-át kapja meg.”

Az EY közölte azt is, hogy az egyes hitelezőknek juttatott 13%-os kifizetés “a vagyonkezelő által jelenleg birtokolt pénzeszközök körülbelül 87%-ának felel meg“. Érdekes módon a könyvvizsgáló cég azt is kiemeli, hogy a fennmaradó pénzeszközök egy részét a csődeljárás folyamatban lévő adminisztrációs eljárások finanszírozására tartják fenn.

Mennyi jár vissza?

A dokumentumban egy érdekes statisztika is megjelent, amely azt mutatja, hogy a Quadriga összesen mintegy 17 648 követeléssel nézett szembe, amelyek közül egy figyelemre méltó követelés a Canada Revenue Agency (CRA), azaz a kanadai adóhatóság részéről érkezett.

A jelentések szerint a kriptotőzsde a bukását megelőzően két éven keresztül nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. Ennek következtében 11,7 millió kanadai dollár adósságot halmozott fel az adóhatóság felé. Emellett a különböző kriptovalutákban történő közvetlen kifizetésekre jogosult hitelezők is megkapják a konkrét digitális eszközeik egy részét kanadai dollárra átszámítva.

Az EY példaként azt mondja, hogy ha egy hitelezőnek egyetlen bitcoin jár, akkor a követelése 6 739,08 C$ értékű lesz, míg egy ethereum (ETH) tulajdonos 223,45 C$-t kap minden egyes birtokolt egység után. Ezeket az eszközértékeket a 2019. április 15-én érvényes árfolyam alapján határozták meg.