Rapper duma: jobb a Bitcoin, mint a hadsereg szoknyája mögé bújó dollár

A cím nem szó szerint idézete Akonnak, a népszerű rappernek, aki egy rádióműsorban tanúsított meglepően fejlett bitcoin maximalizmust. A Grammy-díjas művész egy szeptember 10-ei rádióműsorban rendesen kiosztotta a Bitcoint lehurrogókat.

Szerinte a fiatpénzek, mint a dollár vagy akár a pengőnk, ugyanúgy nem rendelkeznek belső értékkel:

Semmilyen fedezete sincs a dollárnak. Az USA-nak nincsenek természeti erőforrásai, amivel fedezni tudná a dollárt. Amijük van az a hadsereg.

A kijelentés kissé naiv és laikus, hiszen az USA azért el van eresztve természeti erőforrásokkal (bőven van ott szén, földgáz, palaolaj), de abban rátapintott a lényegre, hogy pontosan mi is teszi a dollárt értékessé és elfogadottá.

Szerinte az emberek belé vetett hite ruház fel egy eszközt értékkel és amennyiben az kellően stabil, akkor az fizetőeszközzé válik. Az emberek adnak értéket a kriptovalutáknak, nem pedig a kormányok.

Akon, aki egyébként saját kriptovaluta kibocsátását is tervezi az interjú során a decentralizációnak és a bizalmat nem igénylő blokklánc mechanizmusoknak tulajdonítja a kriptovaluták belső értékét.

A nemzetek fizetőeszközei mögött már jó ideje nincs más, csak levegő, se arany, se más természeti kincs, ezért véli azt, hogy az USA dollár relatíve értékállóságát az amerikai katonai erő biztosítja.

Nagyon pozitívan látja a kriptók jövőjét is, hiszen maguknak az embereknek az érdeke pihen mögötte, nem pedig egy mesterséges nemzeti kormányé, ami totális kontrollal rendelkezik fölötte.

Akon legfrissebb kiállása a kriptovaluták mellett akkor jön, mikor a Bitcoin és a kriptovaluták egyre közelebb lopóznak a hétköznapi ember szívéhez és eszéhez. 2019-re a kriptók a mainstream gazdasági portálok mindennapi témájává váltak, egyes blokklánc fejlesztőket rocksztárhoz illő követőtábort építettek fel mialatt az intézményi befektetők jelenléte a szektorban is mindennapi beszédtémává kezd válni. A Bitcoin és az altcoinok tehát nagyon messze kerültek a 2009-es szerény kezdetektől és ilyen-olyan módon, elkerülhetetlen, hogy a mindennapi élet részévé válnak. Egyes szektort ismerő szakértők szerint Satoshi Nakamotót, a Bitcoin feltalálóját pedig Nobel-békedíjra kellene jelölni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük