Az új Raspberry Pi modellel 12 000 forintért saját Bitcoin csomópontot futtathatsz

A Raspberry Pi Alapítvány kiadta a legújabb modelljét. A hardver Magyarországon 12 000 Ft körül kóstál és segítségével akár Bitcoin teljes csomópontot is futtatni lehet.

A Raspberry Pi korábbi verziói szintén nagy népszerűségnek örvendtek a bitcoinisták és decentralisták körében mivel olcsón lehet teljes csomópontot futtatni.

A teljes csomópont futtatása lehetővé tesz a felhasználóknak, hogy saját maguk hitelesíthessék a tranzakcióikat a Bitcoin hálózaton anélkül, hogy harmadik fél tárcákra vagy más letétkezelő szolgáltatásra szorulnának.

A bányászokkal szemben, akik szintén a BTC tranzakciók hitelesítését végzik, a teljes csomópontok nem részesülnek érmealapban, vagy ismertebb nevén blokkjutalomban, a hálózati validációs munkájukért amiért hosztolják és szétküldik a hálózaton a blokklánc legfrissebb változatát (vagy másképp elosztott tranzakciós főkönyvét).

Több mint 10 000 csomópont a Bitcoin hálózaton

Az írás idején 10 588 elérhető Bitcoin csomópont volt a hálózaton és a Bitnodes honlap térképéről kiderül, hogy 40%-kuk Németországban és az USA-ban található.

Bitcoin csomópontok | Forrás: bitnodes.earn.com

Az új Raspberry Pi modell negyedik verziója lényeges frissítés a korábbi modellekhez képest. A legdrágább változata – a 4GB RAM-os – 20 000 forintba kerül áfával.

Új operációs rendszert is kapott, és az Alapítvány jelentése szerint a friss modell számos backend technológiai fejlesztést magába foglal a felturbózott interfész mellett. Mellette támogatja a Chromium 74 webböngészőt is.

A 2012-es indulás óta a Pi-t, többek között, sokan már a kezdetektől bitcoin csomópont futtatására használják.

Forrás: rpibolt.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.