Rekordmennyiségű készpénzfelvétel az Egyesült Királyságban – harc az infláció ellen

A Világgazdasági Fórum (WEF) keményen szorgalmazza a “készpénzmentes társadalom” bevezetését egy pandémiát követő világban. Azonban az igyekvések ellenére a fizikai pénz egy európai országban már biztosan visszatért. Az Egyesült Királyságban a fogyasztók egyre inkább bankjegyeket és érméket használnak, hogy az inflációs vihar közepette egyensúlyban tartsák a háztartások költségvetését.

A brit posta hétfőn közzétett egy jelentést, amely kimutatta, hogy bár az utóbbi időben felgyorsult a kártyák és az okostelefonokon történő digitális fizetések használata, a készpénz iránti kereslet idén nyáron jócskán megugrott.

Új rekord a brit posta történetében

A brit postafiókok júliusban 801 millió fontnyi személyes készpénzfelvételt kezeltek, ami 8%-os növekedést jelent júniushoz képest.  A havi növekedéstől csak az éves változás az, ami még látványosabb. A 2021. júliusi 665 millió fontot az idei év júliusa 20%-kal szárnyalta túl. A brit posta 11 500 fiókjának összességében júliusban 3,31 milliárd font készpénzt helyeztek el és vettek ki. Ez a pénzmennyiség rekordot jelent a több mint három évszázada működő posta történetében.

A jelentés rámutatott, hogy a fizikai készpénz iránti növekvő kereslet elsősorban annak köszönhető, hogy egyre többen kezelik a költségvetésüket bankjegyek és érmék segítségével. A készpénzfelvételek egy része olyan személyektől származott, akiknek az Egyesült Királyságban töltött üdüléseikhez volt szükségük készpénzre. Ezentúl mintegy 600 000 készpénzkifizetés, összesen 90 millió font értékben olyanoktól származott, akik a kormánytól egyfajta áramszámla-támogatást kaptak.

A bank igazgatója – Martin Kearsley szerint, Nagy-Britannia “minden, csak nem egy készpénzmentes társadalom”.

“Egyre több embert látunk, akik egyre inkább a költségvetés kezelésének bevált módjára – a készpénzre – támaszkodnak. Legyen szó akár az Egyesült Királyságban töltött nyaralásról, akár az ősszel várható pénzügyi nyomásra való felkészülésről, a készpénzhez való hozzáférés minden közösségben kritikus fontosságú” – mondta Kearsley.

“Az infláció és jónéhány számla várhatóan tovább emelkedik. Ez egyre több embert késztet arra, hogy ismét a készpénzhez forduljon, hogy megtervezze a kiadásait”–  írja a The Guradian.

Ennyit arról, hogy a WEF, a központi bankok és a nagyvállalatok világszerte készpénzmentes társadalmakat szeretnének. Ennyit a hipercentrikus CBDC disztópia bevezetéséről is. Mivel az Egyesült Királyságban újra divatba jött a fizikai készpénz, a készpénzmentes társadalom felé való elmozdulás sokkal nagyobb kihívást jelenthet az elit számára, mint azt korábban gondolták.