Jön az EU-s digitális pénztárca – így fog kinézni a készpénzmentes jövő

A COVID-útlevél után az Európai Unió most egy digitális pénztárca ötletével állt elő. Összességében ez egy olyan rendszert jelentene, melynek köszönhetően a kézzel fogható pénztárcáink helyett okostelefonjainkon lévő digitális másolatok formájában hordhatnánk magunkkal jogosítványainkat és bankkártyáinkat (hasonlóan az Apple Pay-hez). Kis lépés az embernek, nagy lépés az EU-nak: mindez ugyanis a készpénztől való teljes eltávolodást jelentené.

Telefonok pénztárcák helyett

Az EU digitális pénztárcája valóban egyszerűbbé tenné a hozzáférést a fontosabb adatainkhoz és egyéb szolgáltatáshoz okostelefonjainkon keresztül. A rendszer ugyanis pénzügyi adatokat és jelszavakat is tárolna. Továbbá, a 27 tagország összes polgára számára lehetőség nyílna, hogy bejelentkezzenek a helyi kormányok weboldalaira, kifizessék közüzemi számláikat, vagy akár a tárcán keresztül bonyolítsák le kereskedéseiket.

Más applikációkhoz hasonlóan, az EU pénztárcájához is ujjlenyomat vagy arcfelismerés révén férnénk hozzá. További előnye pedig, hogy egy széfhez hasonlóan, hivatalos dokumentumok tárolására is alkalmas. A pénztárca használata nem lesz kötelező, de mindazok, akik élnek a lehetőséggel, az EU elmondása szerint biztonságosabb környezettel és rugalmasabb életkörülményekkel találkozhatnak a pandémia utáni időszakban.

Az új digitális személyi igazolvány minden európai számára saját digitális ikertestvére elérését jelentené“– nyilatkozta Thierry Breton, a digitális politikáért felelős uniós biztos.

Brüsszel már javában kezdeményez megbeszéléseket a tagállamokkal, és iránymutatásokat kínál a digitális pénztárca technikai szabványaihoz, ami előreláthatólag egy éven belül üzemkész lesz. Az viszont már most biztos, hogy a vállalatoknak nem lesz lehetőségük a digitális útlevelekhez tartozó adatok kereskedelmi célra való felhasználásra.

Korlátozott adatkiadás

És itt jön a lényeg: az EU-s digitális pénztárca „egyszerű, biztonságos és megvédi az internetezni vágyókat“. A tervek szerint az emberek a digitális pénztárca segítségével eldönthetik, mennyi információt adnak ki magukról, ellentétben a Google és az ehhez hasonló technikai óriásokkal, melyek nem engedélyezik az ilyen jellegű lépéseket.

A tagállamok közül már 19 ország ínyére vált a digitális pénztárcák ötlete, viszont számos állam nem teljesen így képzeli el a tervezetet. A szakemberek ugyanakkor remélik, hogy a pandémia során kialakult elég komoly digitális műveltség segíteni fog a digitális pénztárca népszerűsítésében. Az elmúlt év és a digitális tárca után ki vinné még magával személyi igazolványát vagy bankkártyáját?!