Abnormális szinten a Bitcoin hálózati díjak a felezés óta

Szerencsére a Bitcoin felezés azonnal nem gyakorolt komoly hatást az árfolyamra, aktuálisan BTC Price BTC Price árfolyamon kereskednek egy bitcoinnal. A bányászati jutalmak megfelezése óta viszont a bányászok átlagosan mintegy 19 BTC-t kerestek blokkonként. Ez meghaladja a szokásos blokkjutalmakat, mivel a hálózati díjak megugrása a bevételek megháromszorozódásához vezetett. A négyévenként megtörténtő felezés célja lassítani a bitcoin kínálatának növekedését. A legutóbbi ilyen még hétvégén következett be.

Több tényező is hajtja a Bitcoin bányászok rekordbevételét

A hálózati díjak megugrásához a kissebb kereskedők spekulációs tevékenysége áll, akik főleg mémcoinokat akarnak kibocsátani a Runes (Rúnák) protokoll segítségével. Ez utóbbi lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tokeneket hozzanak létre a láncon. És a Runes indítása pont egybeesett a felezéssel, így összességében pedig a Bitcoin láncán a hálózati díjak megugrásához vezetett. Egy kereskedői elemzés szerint a bányászok teljes bevétele jelenleg háromszorosa a felezés előtti szintnek, úgy 22 bitcon, szemben a korábbi 7 bitcoinnal. A Bernstein elemzése szerint a napi bevételek 100 millió dollár felett járnak már. Ez egyértelműen abnormális, mivel 80%-a a tranzakciós díjakból származik.

Valószínűleg ez csak egy rövid ideig fennálló helyzet, de egyértelműen mutatja a fejlesztői érdeklődés növekedését és a bányászok díjbevételi potenciálját. A helyzet rövidtávúságát alátámasztja az a tény is, hogy eddig a Runes tokenkibocsátások döntő többsége spekulatív mémcoin volt. Az ilyesmi meg tényleg nem hosszúéletű. Ettől függetlenül a helyettesíthető tokenek piaca még mindig hatalmas lehetőségeket rejt magában a Bitcoin hálózatán. Gondoljunk bele, a decentralizált és más felhasználási tokenek aktivitása az Ethereum hálózatán már 200 milliárd dollár felett jár. Az elvárás az, hogy a hálózati díjak a bányászok bevételeinek 15%-át teszik ki, és ezt tartja a legtöbb elemző fenntarthatónak. De az is lehet, hogy a spekulatív hullámok akár hónapokig is kitarthatnak.