Részvényopcióval jutalmazza alkalmazottait a Revolut

A több, mint 5 milliárd dollárra értékelt Revolut egy új növekedés központú részvényopciós programot dolgozott ki, amivel az európai dolgozóit szeretné motiválni.

Bár az IPO-ról még nincs konkrét hír és a cég legutolsó nyilatkozatai szerint szeretné megvárni a 20 milliárd dolláros cégértéket, mielőtt nyilvános részvény kibocsátásra kerülne sor, a vállalat dolgozóit szeretnék már most is részvényekkel motiválni. Az új részvényopciós program jelentős adókönnyítést jelent a munkavállalóknak abban az esetben, ha a cég részvényt bocsátana ki vagy pedig tulajdonost váltana. A Revolutnál jelenleg 2200-an dolgoznak, a részvény bónuszból az angol, az ír, a francia, a portugál és a svéd munkavállalók kaphatnának most első körben.

Nem minden dolgozó örül a Revolut részvény jutattásnak

Bár az ötlet alapvetően jól hangzik, több munkavállaló is nemtetszését fejezte ki a Revolut részvényopciós programja kapcsán. Egyrészt részvényenként 1,95 GBP díjat kell előre fizetniük a dolgozóknak az opcióért cserébe. Erre a Revolut kamatmentes kölcsönt kínál, hogy fedezzék a felmerülő díjakat. Másfelől viszont sokan egyszerűen túl magasnak tartják a 91 GBP részvényárfolyamot, amin az opciók beválthatóak lennének, ezért sokan úgy érzik, ez nem is igazán bónusz a dolgozóknak.

Elképzelhető, hogy a bónuszon a cég dolgozói veszítenek, mert a 91 GBP árfolyam az a cég jelenlegi értékén lett számolva. Azaz, ahhoz, hogy az opció hasznot hozzon a munkavállalóknak, ennél magasabb érték mellett kellene a cégnek nyilvános kibocsátást szerveznie. Ha viszont azt nézzük hogy a cég vezetője, Nikolay Stronosky kifejezetten kijelentette, hogy 20 milliárd dollár alatt nem lesz részvény kibocsátás, akkor azért van még növekedésre tér.

“Szeretnénk hosszútávú ösztönzőt adni a dolgozóinknak, ami a cég hosszútávú növekedését is elősegíti majd.” – nyilatkozott a Revolut szóvivője a részvényopció kapcsán.

A cég már lassan egy éve küzd azzal, hogy a dolgozókat megtartsa és motiválja. A koronavírus előretörésével először a cég költséget szeretett volna csökkenteni azáltal, hogy a dolgozók fizetését 1:2 arányban részvényopcióra cserélje, azonban a helyi szabályozás miatt ez jelentős adóvonzattal járt volna. Ehelyett jött most elő az EY tanácsadóival összhangban kidolgozott részvényopciós program a Revolutnál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.