ROBOTINA ICO ELEMZÉS

Az ICO-kat elemző sorozat második alanya a Robotina, amely 2018. március 21. – április 30. között tartja ICO-ját. Az elő ICO jelenleg is zajlik és március 21-én ér véget.

Mi a Robotina?

A Robotina egy Szlovéniában ténykedő cég, amely 28 éve dolgozik az okos technológiák fejlesztésén és azok alkalmazásában az energiaipar számára. Immár 25 országban használják munkájuk eredményeit. A vállalat fő profilja az intelligens elektromos hálózat optimalizálása. A 2018-as évvel a Robotina IoT (Internet of Things) platformja a blokklánc technológiával fog egyesülni, valamint ebbe beépül az AI (mesterséges intelligencia), a Power Platform és a Smart Rules alkalmazása is.

A vállalatnak több hardveres produktuma is van, HIQ-Home, eStore, HEMS (Home Energy Managment System), valamint az IOT Linker XL, ezek mind hozzá lesznek kötve az új, egységes platformhoz. A Robotina célja hogy a technológiák egyesítésével csökkentsék a pazarlást, a környezetszennyezést, a költségeket, valamint, hogy valós időben optimalizálják a teljes hálózatot.

Értékelés:

A Robotina hatalmas fába vágta fejszéjét. Az IoT, a blokklánc technológia valamint a mesterséges intelligencia együttes alkalmazása már önmagában is egy olyan dolog, amit az olyan földi halandók, mint a cikk írója is, sosem fognak teljesen megérteni, a Robotina munkatársai azonban nap mint nap azon dolgoznak, hogy a fantasztikum valóssággá váljon. Az üzleti terv 2 éves, eszerint a projekt 2020-ra ölthet teljes formát, vagyis rengeteg munka vár még rájuk.

Az ötlet tehát rendkívül ambiciózus, profi csapat áll mögötte, a technológia rendkívül fejlett és környezetkímélő egyben, a földi halandók pedig végre lefaraghatnak villanyszámláikból.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 5/5[/su_heading]

Fehér könyv/koncepció:

Mi a probléma?

Rengeteg minden. Az energia rendkívül költséges iparág, az elektromos hálózat elavult, ingadozások de-stabilizálják, ez pedig növekvő fogyasztásban és növekvő árakban csapódik le.

Mi a megoldás?

A különböző technológiák vagyis az AI, az IoT és a blokklánc együttes alkalmazása és a platformhoz kötött termékek és szolgáltatások célja, hogy a felhasználók energiafogyasztása optimális és biztonságos legyen.

A Robotina platformja valós időben működik és valós időben dolgozza fel az adatokat, hogy azok alapján tényleges és mérhető legyen a haszon a felhasználónak és a közösségnek is egyben.

Miért pont blokklánc?

A Robotina az Ethereum hálózata mellett tette le voksát és erre bőven ki is térnek fehér könyvükben. Eszerint, mivel az Ethereum Turing teljes programnyelvet használ, ez óriási szabadsággal jár a kódolás terén, valamint mert az Ethereum az okos szerződések és tranzakciók hálózata. A cég tervei szerint a ROX token teljes életciklusa a blokkláncba lesz integrálva, és idővel minden, ami a Robotinához kapcsolódik, okos szerződéses alapúvá válik.

Értékelés:

Nem is egy, hanem két fehér könyvet is elolvashatunk, az egyik a 16 oldalas light verzió, a nagy könyv 66 oldalban tér ki a részletekre. Ez rendkívül okos megoldás, mert így a korábban említett földi halandók is megérthetnek sok mindent a light könyvből, ugyanakkor aki komolyabban bele szeretne mélyedni a témába, a nagy könyv segítségével erre is van lehetőség.

A probléma valós és aktuális is, ehhez nem is kell többet hozzátenni. A megoldás már működik a Robotina hardveres termékeinek köszönhetően, tehát az alapok bőven megvannak.

A blokklánc technológia és az Ethereum hálózatának alkalmazása logikus lépés. A Turing programnyelv az Ethereum nagy ötlete, mivel minden olyan funkcióra használható, ami matematikailag definiált, tehát nincs szükség külön infrastruktúra felépítéséhez minden egyes funkcióra és annak végrehajtására. Fejlesztők és programozók szabadon írhatnak kódokat az általuk választott programnyelvben, ez pedig rendkívüli flexibilitást jelent a többféle technológia összehangolásához. Mindezt pedig alábetonozza az okos szerződéses rendszer, aminek rengeteg gyakorlati haszna lesz a Robotina milliónyi funkciójának egységes működéséhez.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 5/5[/su_heading]

Token info:

Tokennév ROX (Ethereum platform, ERC-20)
Soft cap 10 millió $
Hard cap 28.5 millió $
Tokenár 1 ROX = 0.05$/pre-ICO 1 ROX=0.04 $
Befektetés minimum összege 0.5 ETH
Kibocsátott tokenek teljes száma 815 millió ROX
Kibocsátott tokenek ICO száma 570.5 millió ROX

A ROX token lesz a platform exkluzív kriptopénze, minden belsős tranzakcióhoz ez lesz használatos. A felhasználó fizethet fiat pénzekkel és más kriptopénzekkel is, de csak akkor jár kedvezmény, ha ROX tokent használ a tranzakciók során. A token 3%-os kedvezményt kínál minden olyan tranzakcióra, termékre és szolgáltatásra, ami a Robotina platformján zajlik.

A platform egy kollektív megosztásos gazdasági modellt dolgozott ki, tehát az egyén profitja a közösség profitja is és fordítva, ezenkívül a felhasználók kollaborálhatnak egymással, vagyis például csoportokba tömörülve elektromosságot vásárolhatnak kedvezményes áron és akár üzletelhetnek is vele.

Értékelés:

A tokenek 70%-a megvásárolható az ICO során és erre hard cap került, ami mindig jó hír, és amint eléri a 28.5 millió dollárt, a gyűjtés befejeződik. A pre-ICO jelenleg is zajlik, a cikk írásának időpontjában több mint 175 millió token eladásánál tartott, ami több mint 7 millió dolláros bevételt jelent, vagyis várható, hogy népszerű token lesz. A befektetés minimum összege azonban magas, a jelenlegi ETH árfolyamot figyelembe véve több mint 300 dollár.

Fontos itt megjegyezni, hogy a tokenek tőzsdézés helyett egyéni és közösségi használatra lettek kitalálva, vagyis hogy spóroljunk a fogyasztáson, hogy olcsóbban jussunk hozzá termékekhez/szolgáltatásokhoz és a tokeneket, amikkel a Robotina hálózata megajándékoz minket, visszaforgassuk a közösségbe, a spórolásba és így tovább. A ROX tehát nemcsak a tranzakciók, hanem a körforgás fenntartásának és működtetésének eszköze is.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4.5/5[/su_heading]

Csapat:

A Robotina csapata 50 főből áll, ebből 16 felső vezető, valamint 16 tanácsadó profilját olvashatjuk el a weboldalon. A cég CEO-ja Devid Palčič a kognitív technológiai megoldások szakértője. 2011-ben a szlovén kereskedelmi kamara a legmagasabb nemzeti üzleti díjjal ismerte el munkáját. Palčič számos szabadalom és termék kidolgozásában is részt vett.

A profilok alapján a 16-ból egy fő foglalkozik az okos szerződésekkel és egy fő pedig egy 10+ személyből álló blokkláncos csapatot vezet, egy tanácsadó pedig blokkláncos pénzügyekkel foglalkozik.

Értékelés:

A csapatot szakértők alkotják, ez kétségtelen. A profilok nagy része leellenőrizhető a LinkedIn és más oldalakon, azonban néhány link a Robotina saját oldalára vezet vissza. A blokkláncos fejlesztésre külön csapat lett létrehozva, tehát minden adva van a terv megvalósításához.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4.5/5[/su_heading]

Referencia/Tanúsítvány/Támogatók:

A referenciák között szerepelnek olyan nagy cégek mint a Sharp, a Hitachi, a Microsoft, a Louvre Abu Dhabi. Három tanúsítvánnyal rendelkeznek, az Európai Bizottság, Dun & Bradstreet, valamint a szlovén kereskedelmi kamara által. A támogatók között kriptovállalkozások szerepelnek, így a Spartan Solution, a Crypto Orange, Tim Valores, a Firstline, a Lemur Legal, valamint a Cobinhood.

Értékelés:

Bár a nagy cégek közül egyedül a Hitachi oldalán van nyoma az együttműködésnek, azonban a Robotina hivatalos weboldalán fotók és más információk bizonyítják az elvégzett munka hitelességét, valamint más weboldalakon is szemezgethetünk hírekből; a tanúsítványok pedig önmagukért beszélnek.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4.5/5[/su_heading]

Közösségi média:

Twitter aktív 2018. januárja óta, 3938 követő, 150 twít
Facebook aktív 2018. februárja óta, 1260 követő, 108 bejegyzés
Linkedin aktív 2018. februárja óta, 69 követő, 7 bejegyzés
Telegram aktív 2018. februárja óta, 1455 tag, 807 link
YouTube aktív 2018. januárja óta, 19813 megtekintés, 62 követő, 14 videó
Medium aktív 2018. februárja óta, 40 követő, 11 bejegyzés
Github aktív 2018. februárja óta, 3 követő, 1 közreműködő *(az elemzés írásának időpontjában)

Értékelés:

A Robotina nem egészen két hónapja bukkant fel a közösségi platformokon, tehát ugyan a követők száma a Twittert leszámítva nem túl jelentős, azonban rengeteget posztolnak, vagyis látható, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra. A médiumokon információk, események, aktivitások, valamint rengeteg fotó, videó, sőt még televíziós interjúk is megtalálhatóak. A Github kicsit kihaltnak tűnik, de már vannak fent kódok, tehát az open source filozófiáját is kipipálhatjuk.

[su_heading size=”25″ margin=”0″]Pontszám: 4.5/5[/su_heading]

Összegzés:

A Robotina az energiaipar megreformálását tűzte ki céljául. A mögöttük álló 28 év munkája azt jelenti, hogy pontosan tudják, hogy mit és hogyan kellene jobban csinálni. Ehhez minden adott, professzionális csapat, működő termékek, a technológiák együttes alkalmazása és a közösség építésére tett erőfeszítések.

+++Pro+++

  • ötlet
  • tapasztalat
  • fehér könyvek
  • csapat
  • termékek
  • kommunikáció
  • átláthatóság

−−−Kontra−−−

  • túl magas az ICO-s vásárlás minimum összege
  • néhány link hiányzik a profiloknál és a nagy cégekkel való együttműködéssel kapcsolatban

[su_heading size=”25″ margin=”0”]Robotina ICO végső értékelés: 4.80[/su_heading]

További információk az ICO-ról és a Robotina-ról:

ICO: https://www.robotinaico.com/

Honlap: http://www.robotina.com/

Email: [email protected]

Telefon: +386 5 689 2020

***Figyelem! Fenti írásunk egy fizetett ICO értékelés. A cikkben leírt információk semmilyen formában sem minősülnek befektetési, pénzügyi, technikai, adózási vagy jogi tanácsadásnak. A cikkben leírtak nem helyettesítik a szakértői véleményezést és a tények egyéni ellenőrzését. A cikkben leírt állítások a Szerző objektív kutatómunkájának eredménye és semmilyen körülmények között se tekinthető befektetési tanácsadásnak, továbbá a Szerző nem áll üzleti kapcsolatban az elemzés tárgyát képező projekttel. A Bitcoin Bázis semmilyen formában nem vállal felelősséget az elemzésben leírt termék vagy szolgáltatás használata következtében bekövetkező esetleges kárért és veszteségért.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük