A Solana leszámolt néhány rosszindulatú validátorral

A “szendvicselés” néven is ismert támadás lényege, hogy egy rosszindulatú támadó keres egy függőben lévő tranzakciót egy kiválasztott hálózaton. Aztán egy megbízást a tranzakció előtt és egyet közvetlenül utána ad le, így a köztes szereplő a lehető legrosszabb árat fogja kapni. A támadó tehát a függőben lévő tranzakciót két megrendelés közé pozicionálja, amelyek egyidejűleg történnek, hogy így manipulálja az eszköz árát, és profitáljon a különbségből. Az ilyen típusú támadás garantálja, hogy a kiskereskedők mindig a lehető legrosszabb árat kapjákm, miközben a támadó az összes nyereséget magának húzza be.

A Solana Foundation igyekszik tisztítani a hálózatot

Nemrégiben a Solana Foundation a kereskedők elleni szendvicstámadásokban való részvételük miatt eltávolított egy validátor-üzemeltetői csoportot a delegálási programjából. A validátor-üzemeltetőket a mempoolokban való részvételük alapján azonosították, amely lehetővé teszik a szendvicselés jellegű támadásokat. A döntés alapja a Solana Foundation szabályzata volt, amelyek tiltják a validátorok rosszindulatú tevékenységét. A bűnös validátorok a továbbiakban nem kapnak delegálási feladatokat. Tim Garcia, a Solana validátorokkal fenntartott kapcsolatokért felelős vezető a Discordon jelentette be a validátorok eltávolítását. Azt is elmondta, a delegálási programban egyáltalán nem tolerálják, ha egy üzemeltető rossz szándékkal lép fel. Beleértve a privát mempoolban való részvételt a szendvicseléshez vagy a Solana felhasználók más módon történő megkárosítását.

A Solana Foundation Delegációs Programját azért hozták létre, hogy SOL tokenek ( SOL Price SOL Price ) kiosztásával tehermentesítsék a validátorokat a jelentős számú token birtoklásának terhe alól. A delegálás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a stakelési jogokat egy stakelési poolra vagy validátorra ruházzák át. A validátorok viszont a blokkok létrehozásáért és a tranzakciók ellenőrzéséért felelősek. Ezeket a validátorokat teljesítményük alapján választják ki. Ezért érthető, hogy a validátorok részéről elfogadhatatlan, hogy harmadik fél által létrehozott mempoolokat használnak arra, hogy a kiskereskedők pénzét kicsalják. Mert Mumtaz, a Solana távoli eljáráshívást biztosító Helius társalapítója egy X-posztban magyarázta el a kiskereskedőkből hasznot húzni kívánó szolgáltatókkal kapcsolatos problémákat.

Elmondta, hogy egyes üzemeltetők modokat adtak hozzá a validátoraikhoz, hogy lehetővé tegyék a Solanán a szendvicselést. Mumtaz hozzátette, hogy a Solana Foundation SOL-t delegál a validátoroknak, hogy segítsen nekik az elindulásban. A Solana Foundation tehát továbbra is elkötelezett amellett, megvédje a kisbefektetőket azoktól, akik személyes haszonszerzés céljából visszaélnek a rendszerrel.