Salvadorban tüntetnek a bitcoin ellen, a tömeg szerint káoszt okoz a kriptopénz

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nayib Bukele salvadori elnök már nagyon készül a bitcoin-törvény elindulására, amikoris a kriptovaluta hivatalos fizetőeszközzé válik. Egyre többen tiltakoznak azonban az innovatív gondolkodású államférfi döntésével szemben.

A politikai helyzet fokozatosan romlik Salvadorban, ahogy közeledik a bitcoin törvényes fizetőeszközként történő bevezetése.

Idén szeptember 7-én életbe lép a kriptoközösségben már jól ismert bitcoin-törvény. A törvény szövege szerint minden gazdasági szereplőnek el kell fogadnia a bitcoint a dollár mellett fizetőeszközként.

Bukele azt ígéri, hogy az intézkedés az emberek javát fogja szolgálni, és közel 400 millió dollárt takarít meg az országnak átutalási jutalékok formájában, garantálva az azonnali és biztonságosabb pénzügyi tranzakciókat. A salvadoriak azonban a jelek szerint nem értenek egyet a külföldön nagy népszerűségnek örvendő fiatal elnökkel.

Salvador népe tiltakozik a bitcoin ellen

Az elmúlt napokban a törvény közelgő bevezetésétől való félelem felbőszítette a helyieket, olyannyira, hogy Salvador utcáin tömegek tüntettek a bitcoin használata ellen. Az Euronews és a Reuters beszámolója szerint több száz tüntető vonult az utcára, hogy felemelje a hangját a törvény ellen. A tüntetők többsége kétkezi munkás és nyugdíjas volt.

A kriptovaluta volatilitása és az instabilitása miatt döntöttek többen a tüntetés mellett. Stanley Quinteros, a Legfelsőbb Bíróság dolgozói szakszervezetének tagja a Reutersnek elmondta, hogy a bitcoin kötelező bevezetése kárt okozhat a salvadori pénzügyekben, mivel nincs mód az árak ellenőrzésére vagy stabilizálására.

“Tudjuk, hogy ez az érme drasztikusan ingadozik. Az értéke egyik másodpercről a másikra változik, és nem lesz rá kontrollunk” – mondta.

A tüntetők azt harsogták, hogy szinte senki sem akarja a bitcoint. Szerintük a kriptopénz használata elősegítheti a korrupciót egy olyan országban, amely már amúgyis átláthatatlan politikájáról ismert.

Múlt héten a Salvadori Nemzetközi Teherszállítók Szövetsége (ASTIC) is tömeges tüntetéseket szervezett, követelve a bitcoin-törvény 7. cikkének módosítását, amely a bitcoin kötelező elfogadását írja elő. A Telesur által megosztott hivatalos közleményben a szövetség így érvelt:

“Egyetlen közép-amerikai fuvarozó sem fogadja el a bitcoint fizetési formaként, akivel a Salvadorban működő cégek leszerződtek. Ez megosztottságot fog teremteni az ágazatban…”

A szövetség azt nyilatkozta, hogy amennyiben a kérésüket nem teljesíti a kormány, úgy 20%-os plusz díjat számítanak fel azoknak, akik bitcoinnal akarják a fuvart kifizetni.

A múlt hónapban aktivisták, diákok és szakszervezetek egy csoportja gyűlt össze a kongresszus előtt. Az egybegyűltek azt nehezményezték, hogy a törvényt mindenféle konzultáció nélkül vezették be és hagyták jóvá, mely potenciálisan károsíthatja az emberek érdekeit.

A csoport írásbeli nyilatkozatot nyújtott be, amelyben úgy fogalmaztak, hogy a bitcoin decentralizációja elképesztő károkat okozhat. Szerintük a BTC megkönnyítené a köztörvényes korrupciót, valamint a kábítószer-, fegyver- és emberkereskedők, zsarolók és adócsalók tevékenységeit. Emellett monetáris káoszt okozna, értéktelenné válna az emberek fizetése, a nyugdíj és a megtakarítások. Emellett úgy vélik, hogy a kriptovaluta tönkretenne számos KKV-t és mélyszegénységbe taszítaná a salvadori középosztályt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.