Satoshi Nakamoto utolsó szavai visszhangzanak a Bitcoin-felezés előtt

A kriptovaluták rövid története során talán a legönzetlenebb cselekedet volt az, amikor Satoshi Nakamoto eltűnt a közösségi médiából és személyét azóta is homály fedi. Ez a cselekedet azóta is misztikussá teszi a Bitcoin-t és az azt körülvevő légkört.

A Bitcoin negyedik felezési eseményéig már csak kevesebb, mint 24 óra van hátra. A piac ciklikusságát jelölő esemény előtt pedig korábban sosem ért el történelmi csúcsot a Bitcoin árfolyama. Most azonban megtörtént ez az anomália, melynek kapcsán érdemes emlékezni Satoshi utolsó szavaira – aki a Forbes milliárdos listáján már a világ 30 leggazdagabb embere között szerepel.

Satoshi Nakamoto története

Satoshi Nakamoto személye rejtély, a legendák szerint ő hozta létre a Bitcoin-t és írta meg az első Bitcoin-szoftvert is. Személyét a kriptovaluták bő 15 éves története során sem sikerült azonosítani és várhatóan örökre ismeretlen marad. Satoshi első cikkét 2008-ban tette közzé, 2009-ben pedig nyilvánosságra hozta a Bitcoin forráskódját – ezzel vált nyílt forráskódú projektté – és elindította a hálózatot. A projektjét azóta átvették más fejlesztők és közösségi szervezetek, a Bitcoin pedig egy milliárd dolláros projektté vált, melynek célja egy peer-to-peer hálózat megteremtése, mely a fiat valuták körüli bizalmatlanságokat ellensúlyozni tudja.

A történelem során számos fejlesztő próbálta kiadni magát Satoshi Nakamoto-nak, közülük talán Craig Wright a legismertebb, de érdemes megelíteni Dorian Nakamoto-t is. A misztikumhoz hozzátartozik az is, hogy Satoshi Nakamoto Bitcoin-tárcáján több, mint 1,1 millió darab BTC található, mely mai árfolyamon több, mint 70 milliárd dollárnak feleltethető meg – ezzel egyébként Satoshi a világ 22. leggazdagabb embere lenne a Forbes szerint.

Satoshi Nakamoto utolsó szavai

A Bitcoin-közösség lelkesen visszaszámol, a Galaxy pedig ennek apropóján közzétette Satoshi Nakamoto utolsó szavait, melyek elgondolkodásra késztetnek. Satoshi a Bitcoin fehér könyvének megírása után és a genezis blokk (az első blokk) kibányászása után három évvel tűnt el a köztudatból 2011 tavaszán. Ekkor egy másik Bitcoin-fejlesztőnek írt e-mailjében arra utal, hogy „más dolgokra tér át”. A Galaxy X-bejegyzésében a következő Satoshi-idézet áll:

A hagyományos valutákkal kapcsolatos alapvető probléma, hogy a működésükhoz bizalom szükséges. Bízni kell a központi bankokban, hogy nem értéktelenítik el a valutát, ugyanakkor a fiat valuták története során ez a bizalom számtalanszor megsértésre került. – Satoshi Nakamoto, 2009. február 11

A közelgő Bitcoin-felezés és annak értelme

A Galaxy által közölt bejegyzés rávilágít arra, hogy Satoshi a Bitcoin felezési funkcióját a fiat valuták folyamatos leértékelésének ellensúlyozásáért hozta létre. A NiceHash adatai szerint nagyjából 90 blokkra vagyunk a Bitcoin-felezés bekövetkeztéig, amely megközelítőleg 14 órán belül megtörténik. Ezt követően a Bitcoin blokkjutalma 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökken, a Bitcoin éves kibocsátási rátája a következő felezésig 0,85% lesz. A felezés a 840 000 blokk kibányászásakor történik meg, ekkor a teljes Bitcoin-készlet 93,7%-a lesz forgalomban.

Ezek a tények azt mutatják, hogy a Bitcoin rögzített monetáris politikája és minden bekövetkező felezés megerősíti annak élettartamát. Előzetes becslések szerint az utolsó Bitcoin nagyjából 2140-ben kerül kibányászásra.

Ha nem hiszel nekem, vagy nem érted, nincs időm arra, hogy meggyőzzelek, sajnálom. – Satoshi Nakamoto, 2010. július 29

A cikk írásakor a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama 64 500 dollár körül ingadozik.