Érdekes fejlemény a Bitcoin alapítójának kilétét illetően

A Ripple technológiai igazgatója (CTO-ja), David Schwartz komoly vitát generált nemrégiben a Bitcoin közösségben, miután elmélkedett a Bitcoin létrehozójának, Satoshi Nakamotónak a kilétéről. A történet akkor kezdődött, amikor Ryuushi, egy ismert tag a Bitcoin közösségben azt írta, hogy minden jogi hercehurca ellenére Craig Wright a legesélyesebb arra, hogy tényleg ő legyen Nakamoto. Ettől többen begőzöltek kicsit, köztük Schwartz is, aki szerint ez az egész feltételezés nonszensz.

Rámutatott azokra a tényekre, hogy Wright képtelen volt a pere során bármilyen valós bizonyítékkal alátámasztani, hogy ő lenne a Bitcoin alapítója. Vagy arra, hogy Craignek komoly anyagi oka is van arra, hogy megpróbálja bebizonyítani, hogy ő Satoshi. Másoknak nem áll fenn ilyen hajtóerő, így Schwartz szerint nagyobb esély van arra, hogy ő maga lenne Satoshi, mint Craigh Wright.

Lehet, hogy Schwartz maga Satoshi Nakamoto?

Viszont pont ezzel az állításával néhány fanatikus figyelmét magára vonta. Felmerült az is, hogy akár még tényleg ő is lehetne Nakamoto. Ezek a fanatikusok a kezdeteknél történő megjelenését, komoly tapasztalatát és néhány forradalminak nevezhető szabadalomban való részvételét hangsúlyozták érveik között. Persze Schwartz mindig is tagadott bármiféle kapcsolatot Nakamotóval. Fenntartotta azon állítását, hogy ő csak az XRP egyik fejlesztője, akinek semmi köze a Bitcoin születéséhez.

Persze ezzel még mindig nem kerültünk közelebb ahhoz, hogy megtudjuk, ki Satoshi Nakamoto. Schwartz ezt azért következetesen tagadta, Craig Wright ellen pedig a COPA kriptos szövetsége nyert pert egy bíróságon. A bíró abban az ügyben kimondta, hogy Wright állítása nem igaz, nem ő Satoshi Nakamoto. És a szövetség tovább folytatja munkáját, hogy megakadályozza Wrightot abban, hogy hasonló kezdeményezésekre ragadtassa magát a későbbiekben. És ami Nakamotót illeti, a legvalószínűbb elmélet szerint már sosem fogjuk megtudni, hogy ki is a Bitcoin létrehozója.