SBF öccse a kongresszus tagjai mellett lobbizik új szervezetével

Sam Bankman-Fried (ergó SBF) öccse, Gabriel úgy fest bátyja nyomdokaiba kíván lépni. Az értesülések szerint létrehozott egy szervezetet, amelyen keresztül az amerikai kongresszus tagjai mellett korteskedik.

Szinte nap mint nap derül fény újabb kompromittáló részletekre Sam Bankman-Fried-del és a csődbe ment FTX-szel kapcsolatban. A minap például egy ügyirat rávilágított arra, hogy a kriptotőzsdének olyan vállalatokkal szemben is tartozása van mint az Apple, a Binance vagy a Netflix. Korábban a BlockFi kriptoplatform akaratlanul is felfedte, hogy eszközállományából 1,2 milliárd dollárnyi az FTX-hez köthető.

Mindezek fejében SBF szülei és testvére is górcső alá kerültek. Ennek apropóján az üggyel foglalkozó ügyvédek azt akarják elérni, hogy a családtagok és közeli hozzátartozók kihallgatáson essenek át, illetve személyes vagyonukra vonatkozó iratokat mutassanak be. Továbbá, olyan dokumentumok átadását is elrendelték, amelyek felfedhetik az esetleges pénzátutalásokat a kriptotőzsdéről.

A szóban forgó iratból az is kiderült, hogy Gabriel Bankman-Fried az alapítója annak a szervezetnek, amely az amerikai kongresszus tagjaiért lobbizik. Székhelyeként állítólag egy, az Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma közelében található ingatlan szolgál.

Nyílt titok, hogy az FTX komolyan a zsebébe nyúlt ahhoz, hogy finanszírozza a már megválasztott hivatalnokok választási kampányát. SBF rendkívül bőkezű volt, kifejezetten a demokraták körében. A friss jelentések alapján körülbelül 40 millió dollárt bocsátott a rendelkezésükre 2022-ben. Ezenfelül 300 000 dollárral támogatta a Financial Services Committee demokrata tagjait is. Nagylelkűségéből Robert Francis “Beto” O’Rourke politikusnak is kijutott, hiszen 1 millió dolláros dotációban részesült.

Az FTX jelen pillanatban minden erejével azon van, hogy pénzt teremtsen elő hitelezői számára. Sam Bankman-Fried csaladtágjai és munkatársai rövidesen átesnek majd a kikérdezésen – amennyiben együtt kívánnak működni a hatóságokkal. Úgy hírlik SBF szüleit, Joseph-et és Barbara-t is komoly szálak fűzik az FTX-hez, így akár bűnrészességük is lelepleződhet.