Exponenciálisan növekszik a Shiba Inu ökoszisztémája

Kétség sem fér hozzá, hogy 2024 tavasza eddig egyelőre a mémcoin-őrületről szól. A Base- és Solana ökoszisztémán megjelenő, gyorsan, egyszerűen és szinte nulla költségen előállítható mémcoinok szinte leuralták a piacot márciusban és áprilisban, ugyanakkor a hullám hatással volt a korábbi mémcoinokra is.

A Shiba Inu (SHIB) 2021 tavaszán robbant be a köztudatba, hogy letaszítsa a trónról Elon Musk kedvenc kriptovalutáját, a Dogecoin-t. A dél-afrikai filantróp házikedvence ihlette Shiba Inu most már negyedik éve van piacon, jelenleg pedig a 11. legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta. A mémcoin-őrület hatására a SHIB is emelkedésnek indult, nem is akármilyennek!

Robbanásszerű növekedést mutat a Shiba Inu ökoszisztémája

A Shiba Inu ökoszisztéma fejlesztésére létrehozott Shibarium 2023 augusztusában debütált a piacon, a legfrissebb adatok szerint 2024 áprilisában azonban drámai feltámadást mutatott. A skálázhatóság javítására és a tranzakciós költségek csökkentésére fejlesztett projekt a CryptoPotato adatai alapján már több, mint 25 ezer aktív fiókkal rendelkezik, mely 3500%-os növekedést jelent április eleje óta.

A Shibarium platformján a napi tranzakciók száma is jelentősen megugrott, melyek mára meghaladták a 400 ezret. A hírportál szerint a projekt számos mérföldkövet teljesített április idusán, így a hálózat bő féléves élettartama alatt átlépte az 1,8 millió létrehozott tárcacímet és az össztranzakciók száma is meghaladta a 415 milliót. A projekt további népszerűsítésére egy külön videó készült, mely mélyebb betekintést nyújt az érdeklődők számára a Shibarium képességeiről és funkcióiról.

Átragadhat a növekedés a Shiba Inu-ra is

Egyes elemzők arra következtetnek a Shibarium robbanásszerű növekedéséből, hogy az ökoszisztéma gerincét adó Shiba Inu is potenciális emelkedésre készül. Habár a SHIB árfolyama (0,000022 dollár) rendkívül messze van mindenkori csúcsától (0,000086 dollár), a mémcoin-őrületnek köszönhetően a régebbi mémcoinok is részesülnek a növekedésből. A SHIB árfolyama február közepétől fogva közel négyszer növekedést produkált lokális csúcsáig, ahonnan most a piaccal együtt folytatja korrekcióját. A geopolitikai pánik talán jobban sújtja a kevesebb hasznossággal bíró mémcoinokat, mint relatív hasznos társait.

Az 50 legnagyobb kriptovaluta teljesítményét tekintve is előkelő helyet foglal el az egykori Doge-killer, mely az elmúlt 90 napban számos társát túlteljesítette. A SHIB az elmúlt három hónapban a korrekció ellenére is 138%-os növekedést produkált, mellyel az ötödik legjobban teljesítő „nagy” kriptovaluta. Érdekesség, hogy a listát a dogwifhat (WIF) vezeti, mely a Solana ökoszisztéma első számú mémcoinjává vált. A WIF egyébként ugyanezen az időtávon 483%-ot emelkedett.

Veszélyben a Shiba Inu pozíciója

Habár a Shiba Inu magasan a második legnagyobb mémcoinnak számít a piacon a maga 12,81 milliárd dolláros kapitalizációjával, a dogwifhat növekedése kihatással lehet a SHIB teljesítményére is. Piaci kapitalizációban ugyan messze van a dogwifhat (2,32 milliárd dollár) a Shiba Inu-tól, a kereskedési volumenben szinte teljesen együtt mozognak.

Azáltal, hogy a dogwifhat fiatal életkora ellenére listázásra került többek között a Binance-n és a KuCoin-on is, jelentősen megnőtt az esélye, hogy több emberhez is eljusson. Mindkét mémcoin jelenleg 500-500 millió dollár körüli kereskedési volumennel zárta az elmúlt 24 órát, ez viszonylag mérséklődött az utóbbi időhöz képest, amikor is a mémcoinok forgalma majdnem elérte az 1 milliárd dollárt 24 órás időtartam alatt.

SHIB/USDT és WIF/USDT piaci grafikonja 2024 februárja óta, forrás: TradingView

A TradingView elemzőplatform adatai alapján jól látszik, hogy az elmúlt 2 hónapot figyelembevéve a WIF rendesen túlteljesítette riválisát, ugyanakkor a két eszköz közötti korreláció rendkívül magas.