Elfüstölt 1 millió dollárnyi kriptopénz a számláról – de nem az árfolyam miatt

1  millió dollár értékű kriptopénzt lopott egy srác a Szilícium-völgyből SIM-kártya csalással egy helyi felső vezetőtől.

Amikor nem az árfolyam a hibás

A 27 éves Truglia a lopott pénzből magánrepülőn utazott - és ezt a Twitteren tette közzé

A 27 éves Truglia a lopott pénzből magánrepülőn utazott – és ezt a Twitteren tette közzé

Nem az árfolyam miatt vesztette el a kriptopénz megtakarításait a Szilícium-völgy egyik cégének felső vezetője. A Daily Mail cikke szerint egy fiatal New York-i férfit a napokban tartóztattak le, mert feltörte egy cégvezető mobilját és ezzel hozzáfért a számláján lévő kriptopénz megtakarításaihoz.

A 27 éves Nicholas Truglia most több, mint húsz vádpontban áll a bíróság elé, mert hat áldozat telefonját is megpróbálta feltörni a hatóság nyilatkozatai szerint. Végül csak Robert Ross mobilját tudta feltörni a csaló, mely révén azonban 1 millió dollár értékű kriptopénzt sikerült ellopni Ross Coinbase és Gemini számláiról.

Az ellopott egy millió dollár Ross lányainak egyetemi tandíja lett volna, ez volt minden megtakarítása az áldozatnak a New York Post szerint. Itt ismét fontosnak tartjuk kiemelni, hogy sosem szabad egyrészt minden megtakarítást kriptopénzbe fektetni, másrészt pedig igen veszélyes tőzsdéken tárolni a digitális érméket.

A csalót végül múlt héten tartóztatták le a New York-i luxuslakásában. A nyomozók találtak egy hardver tárcát, rajta 300 ezer dollár értékű kriptopénzzel, a többi azonban eltűnt. Truglia most többek között lopás, számítógépes adathamisítás, csalás és személyes adatokkal való visszaélés miatt áll a hatóságok elé.

SIM-kártya csalással jutott hozzá a kriptopénz számlákhoz

A nyomozóhatóságok megosztották a történetet, hogyan tudta feltörni a két faktoros azonosítással biztosított számlákat a csaló. A személyiséglopás új fajtája, a SIM-kártya csalás egyre jobban terjed az utóbbi időben.

SIM-kártyás csalók több mint 5 millió dollárt loptak el bitcoinban, új átverési módszerA SIM-kártya csalás során a csaló felhívja az áldozat telefonszolgáltatóját és az áldozatnak kiadva magát azt állítja, hogy elvesztette vagy megrongálta a SIM-kártyáját, ezért új kártyát igényel. A telefontársaságok természetesen ilyen esetben azonosítják az ügyfelet. Azonban a csalók a biztonsági kérdésekre adott válaszokhoz hozzájuthatnak a közösségi hálón vagy adathalász üzenetek révén, ha nem elég elővigyázatos az áldozat.

Amint pedig hozzájutottak a telefonhoz, máris kinyílnak a kapuk a számlákhoz. Az ember csak otthon ül és azt veszi észre eltűnt a számlájáról a pénz, amit az ő nevében utaltak el a csalónak.

Nem ez az első eset, hogy kriptopénzt loptak a SIM-kártyás csalók. Augusztusban például 5 millió dollárt lopott egy egyetemista hasonló módszerrel.