SIM-kártyás csalók több mint 5 millió dollárt loptak el bitcoinban, új átverési módszer

A cryptojacking a múlté. SIM-kártyás csalók több mint 5 millió dollár értékű bitcoint loptak el egy új módszerrel.

Letartóztattak egy 20 éves egyetemi hallgatót Kaliforniában, aki a Motherboard értesülései szerint egy tucatnyi mobilt törtek fel bandatársaival SIM kártyacserét kérve a mobilszolgáltatóktól.

A bostoni Joel Ortiz és társai a SIM kártyacserés technikát használták, ami abból áll, hogy a mobilszolgáltatóktól a telefonszámok áttételét kérték az eredeti tulajdonosuktól a saját tulajdonukban lévő SIM-kártyákra. Miután kezükbe kerül az áldozat telefonszáma, a SIM-kártyás csalók új jelszavakat kérhetnek bankoktól, kriptotőzsdéktől így férve hozzá az áldozatok számláihoz.

Kriptopénzesekre utaztak

Ortiz és tettestársai különösen a blokklánc és kriptopénz szektorban tevékenykedőket célozták. A Consensus 2018 ideje Ortiz az állítások szerint több mint 1.5 millió amerikai dollárt lopott el blokklánc vállalkozóktól. A bírósági dokumentumok szerint amint Ortiz sikeresen átvette az irányítást az áldozatok telefonszáma fölött, azon nyomban új jelszavakat kért a saját e-mailjére a kriptopénzes számlák feltörése előtt.

A rendőrség azután kezdett el nyomozni a hekkerek ellen, mikor az egyik ismeretlen áldozat jelentette a rendőrségen, hogy ellopták a telefonját. Az áldozatot már korábban kiszemelte Ortiz és a lopás előtt kétszer is sikerült neki átirányítani a telefonszámát.

Követve a nyomokat

A nyomozók az ügyet az AT&T telekommunikációs óriás segítségével göndörítették fel mivel sikerült hozzáférniük a hekkerek IMEI-számához. Ezt megelőzően a nyomozók sikeresen hozzáfértek az okostelefonokhoz linkelt emailek tartalmához, ahol terhelő bizonyítékokat találtak a bűncselekményre.

Az Ortizék által feltört számlák között vannak Binance, Bittrex és Coinbase fiókok és az oldalaktól kikért adatok alapján több mint 1 millió dollárt szifonoztak ki ezekről.

Ügyfélszolgálatos átverés

Egyre több az átverés a kriptopénzes ökoszisztémában, és a SIM-kártyás csalók módszere csak egy a sok közül. Korábban az FBI kiadott egy hivatalos nyilatkozatot a kriptopénz világban egyre gyakrabban ügyfélszolgálatos átverés kapcsán. Ez általában azt takarta, hogy a csalók ügyfélszolgálati munkatársnak adták ki magukat.

“A csalók elkérik az áldozat kriptopénz walletjának adatait és átutalják az áldozat eszközeit egy másik walletbe arra hivatkozva, hogy ideiglenes karbantartás miatt szükséges a lépés. A virtuális pénzt nem utalják vissza az áldozat eredeti walletjába és megszakad az áldozatokkal a kommunikáció” figyelmeztetett mindenkit az FBI.